Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Συμφωνία στο Eurogroup και αντιδράσεις (3 Βίντεο)

Εχει ξεκινήσει η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σύριζα και αναμένεται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις βουλευτών της σχετικά με το τετράμηνο μορατόριουμ που συμφώνησε η κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup.

Η συμφωνία που υπέγραψε ο Βαρουφάκης μαζί με τους  Ευρωπαίους ομόλογούς του, μετά την λίστα προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι ναι μεν δεν θα υπάρξουν άλλα μετά λιτότητας αλλά και οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Σύριζα παραπέμπονται στις καλένδες, αφού...
κάθε κυβερνητικό νομοσχέδιο πρέπει να έχει την έγκριση των «εταίρων». Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του Σύριζα.

Σαν επιτυχία της κυβέρνησης ο υπουργός οικονομικών Γ. Βαρουφάκης παρουσιάζει το γεγονός ότι στο επόμενο διάστημα δεν θα υπάρχει μείωση συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ όπως είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση και θα υπάρξουν μια σειρά μέτρων ανακούφισης της φτώχειας.

Πάντως το κλίμα στο εσωτερικό του Σύριζα δεν είναι και το πιο ιδανικό με 60 άτομα της Κ.Ε του κόμματος να υπογράφουν κείμενο ζητώντας σύγκλιση του οργάνου.

Πριν προχωρήσουμε για να δούμε με πιο τρόπο αντιμετώπισαν την συμφωνία Γερμανοί και ελληνική κυβέρνηση να αναφέρουμε δυο γεγονότα που έχουν την σημασία τους. 
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι κινήσεις που έχει κάνει η  Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της βουλής ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες «για την αναζήτηση της αλήθειας και της ευθύνης», όπως είπε χαρακτηριστικά, συστήνοντας   επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το πώς δημιουργήθηκε το χρέος. Η ίδια έκανε λόγο για επανασύσταση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην αναζήτηση της αλήθειας για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την δημιουργία εξεταστικής προανακριτικής επιτροπής στην αναζήτηση ευθυνών αξιωματούχων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σ’ αυτό το πολιτικό σκηνικό το ΚΚΕ μέσα σ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να επανακαταθέσει την πρόταση την πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων. Να θυμίσουμε ότι την ίδια πρόταση την είχε καταθέσει και τον Οκτώβρη του 2012 και η οποία είχε απορριφθεί από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά είχε στηριχθεί από τον Σύριζα.
Το κόμμα του Περισσού επίσης καλεί σε συγκέντρωση. Στην οποία θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας, την Παρασκευή στο Σύνταγμα, ενάντια  στη νέα συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ για επέκταση του μνημονίου.

Πάμε να δούμε πώς αντιμετωπίστηκε η νέα συμφωνία. Το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο την χαιρετίζει με ικανοποίηση χαρακτηρίζοντας τις ελληνικές προτάσεις «σοφές και στοχευμένες».

Και ενώ  η Γερμανική βουλή την Παρασκευή αναμένεται να ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία την παράταση του ελληνικού προγράμματος  στη νέα συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ η Α.  Μέρκελ δηλώνει: «Η προσπάθεια δεν έχει ακόμα τελειώσει . Η Ελληνική κυβέρνηση σιγά – σιγά αποδέχεται την πραγματικότητα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση διοχετεύει τις δικές της εκτιμήσεις.
1.Η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που τη συνοδεύει, συνιστούν σημείο καμπής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, σε επίσημα κείμενα καταγράφονται μια οικονομική λογική μακριά από τη μονολιθική λιτότητα, καθώς και η ανάγκη για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής.  Η μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος του προϋπολογισμού δίνει ανάσα στην κοινωνία και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μπορεί το βήμα που έγινε να είναι μικρό, αλλά είναι το πρώτο στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πήγαιναν τα πράγματα μέχρι σήμερα.

2. Η μόλις ενός μηνός κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει από την «παγίδα θανάτου» που της είχαν στήσει οι διεθνείς κι εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας. Στόχος τους ήταν η πολιτική εξόντωση εν τη γενέσει του ελληνικού αριστερού παραδείγματος, που δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο για όλη την Ευρώπη.

3. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το βασικό όρο “current program”, να ζητήσει δηλαδή παράταση του Μνημονίου. Επέμεινε μέχρι τέλους στη βασική προγραμματική θέση της ότι δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν πρόκειται για παιχνίδι με τις λέξεις. Πέρα από τον προφανή πολιτικό συμβολισμό που σχετίζεται με την εθνική αξιοπρέπεια, οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για το παρόν, όσο (κυρίως) για το μέλλον.

4. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε καταρχήν με τους θεσμούς, έχει σα θεμέλιο των ατζέντα της κυβέρνησης. Οικοδομείται δηλαδή πάνω στην αντίληψη ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η διαχρονική φοροδιαφυγή των πλουσίων. Γι’ αυτό και κεντρικά σημεία της λίστας είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η θωράκιση τους απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις, το κλείσιμο των «παραθύρων» της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή, το περιουσιολόγιο, κ.ά.

5. Επίσης, με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενταφιάζεται το περίφημο mail Χαρδούβελη-Σαμαρά. Το πρόγραμμα δηλαδή νέων περικοπών και σκληρών μέτρων που σκόπευαν να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν κέρδιζαν τις εκλογές. Τώρα δεν θα έχουμε καμία νέα περικοπή στις συντάξεις, καμιά απόλυση στο Δημόσιο, καμία αύξηση των φορολογικών βαρών για τους φτωχούς και τους μεσαίους.

6. Τέλος, στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση περιέχεται μεγάλο μέρους του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Πέραν από τα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, στα οποία ήδη έχουμε αναφερθεί, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη συμπερίληψη στη συμφωνία του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση (που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ανατραπεί η δημοσιονομική ισορροπία, χάρη στον «δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει η μείωση του ελλείμματος). Επίσης, θα πρέπει να επισημανθούν τα μέτρα για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανοίγουν το δρόμο για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μετά από πέντε χρόνια άγριας, «τριτοκοσμικού» χαρακτήρα, απορρύθμισης.

7. Είναι προφανές ότι σε καμία διαπραγμάτευση η μια πλευρά δεν μπορεί να επιβάλει το 100% των θέσεων της –πόσο μάλλον όταν δυνάμεις που έπρεπε να τη στηρίζον, στάθηκαν με την απέναντι πλευρά… Κατά συνέπεια, στο κείμενο της συμφωνίας έχουν καταγραφεί και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί. Στο διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη διαμόρφωση ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε.