Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Bloomberg: Η Ελλάδα αναζητά 11,3 δις για να αποφύγει τη χρεοκοπία

Σε ανταπόκριση των Eleni Chrepa και Christos Ziotis από την Αθήνα για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «Greece to Seek $11.3 Billion in Financing to Avoid Funding Crunch», επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αναζητά περίπου 11 δις δολάρια σε βραχυπρόθεσμα δάνεια καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την έλλειψη ρευστότητας και να κερδίσει χρόνο ωθώντας τους δανειστές της να χαλαρώσουν τους όρους λιτότητας.

Στην ανταπόκριση επισημαίνονται και...
οι δηλώσεις του Γάλλου ΥπΟικ κ Σαπέν, στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ομάδας των G–20 στη Κων/πολη, ότι «βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια παράταση ή όπως οι Έλληνες θέλουν να την αποκαλούν μια «γέφυρα. Μετά, συνέχισε ο κ. Σαπέν, “θα πρέπει να βρούμε μεσοπρόθεσμες λύσεις με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο».

Τονίζονται επίσης οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ Τσίπρα ότι τα μέτρα πολιτικής που παρουσίασε κατά τη ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή είναι απαραίτητα για να απαλυνθεί «η ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα. Οι επενδυτές, όμως, έδειξαν λιγότερο ενθουσιασμό από αυτόν των ελλήνων με αποτέλεσμα το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων να ανέβει και στο χρηματιστήριο Αθηνών οι μετοχές των τραπεζών να σημειώσουν πτώση.

Επίσης, επισημαίνεται, ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος που χθες επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι το υπάρχον πρόγραμμα βοήθειας είναι η βάση για τη διεξαγωγή «συνομιλιών» με την Ελλάδα και ότι θα περιμένει να ακούσει τι έχει να πει και η Ελλάδα.

Από mignatiou