Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η ανθρωπογεωγραφία του Μαξίμου

Η εγκατάσταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να έγινε επεισοδιακά, χωρίς την καθιερωμένη, τυπική τελετή παράδοσης-παραλαβής, ωστόσο, δύο εβδομάδες αργότερα, ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του έχουν ολοκληρώσει την εγκατάστασή τους στον χώρο. Μάλιστα, μπορεί η νέα κυβέρνηση να διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τα βήματα της προηγούμενης, ωστόσο, σε επίπεδο χωροταξίας, όσον αφορά το Μέγαρο Μαξίμου, ακολουθήθηκε η πεπατημένη και δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Ο κ. Τσίπρας εγκαταστάθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο ισόγειο του κτιρίου και σε διπλανό γραφείο, που επικοινωνεί με το δικό του και λειτουργεί και ως χώρος υποδοχής για όσους συναντώνται με τον πρωθυπουργό -εκτός των επίσημων προσκεκλημένων, οι οποίοι χρησιμοποιούν διαφορετική είσοδο με απευθείας πρόσβαση στο γραφείο- έχουν εγκατασταθεί...
οι γραμματείς του. Στο ισόγειο βρίσκεται, επίσης, το γραφείο του διευθυντή του γραφείου πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου, το ίδιο γραφείο που χρησιμοποιούσε μέχρι πρόσφατα ο κ. Κώστας Μπούρας, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ένα από τα καινούργια δημόσια πρόσωπα στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Υπήρξε στενός συνεργάτης του για μεγάλο διάστημα πριν από τις εκλογές, σε ρόλο νομικού συμβούλου, καθώς οι σπουδές του είναι νομικές, αλλά αναδύθηκε στο προσκήνιο όταν ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ηλικίας μόλις 33 χρόνων, έχει διατελέσει γραμματέας της νεολαίας Συνασπισμού κι έχει δραστηριοποιηθεί στον χώρο των Κινημάτων και της Οικολογίας. Κατά την προεκλογική περίοδο, συμμετείχε στην ομάδα που σχεδίασε την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ισόγειο του Μαξίμου, χωρίς να έχει δικό του μόνιμο γραφείο εκεί, φιλοξενείται σχεδόν σε καθημερινή βάση ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, εκπρόσωπος της νέας γενιάς διπλωματικών στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών.

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου βρίσκονται τα γραφεία των δύο ανθρώπων που χαίρουν της απόλυτης εμπιστοσύνης του κ. Τσίπρα και βρίσκονται πιο κοντά του από οποιονδήποτε άλλο. Πρόκειται για τους δύο υπουργούς Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και Νίκο Παππά. Ο πρώτος θεωρείται ο πολιτικός μέντορας του σημερινού πρωθυπουργού, παλαιό στέλεχος της Αριστεράς, προερχόμενος από το ΚΚΕ, με μετακίνηση, ακολούθως, στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Είναι οικογενειακός φίλος του κ. Τσίπρα, θεωρείται ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην πολιτική «ενηλικίωσή» του και λειτουργεί ως «Νέστορας» της πολιτικής για τον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος προστρέχει στις συμβουλές του για τον χειρισμό δύσκολων και απαιτητικών καταστάσεων. Σε ένα βαθμό, λειτουργεί και ως «γέφυρα» μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος, καθώς θεωρείται πολύ καλός και αποτελεσματικός σε χειρισμούς αποκατάστασης ισορροπιών. Ο κ. Φλαμπουράρης έχει εγκατασταθεί στο γραφείο που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Σε πολύ κοντινή απόσταση έχει εγκατασταθεί ο κ. Παππάς, στο αλλοτινό γραφείο του κ. Δημήτρη Σταμάτη. Πολύ στενός φίλος του κ. Τσίπρα, από την εποχή της συνύπαρξής τους στη νεολαία του Συνασπισμού, ο κ. Παππάς εγκατέλειψε το 2008 τη θέση του ερευνητή στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του πανεπιστημίου Στραθκλάιντ της Σκωτίας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του σημερινού πρωθυπουργού να αναλάβει τη θέση του διευθυντή του γραφείου του. Θεωρείται το alter ego του κ. Τσίπρα, ο άνθρωπος που, όταν τοποθετείται επί οιουδήποτε θέματος, εκφράζει την αυθεντική άποψη του πρωθυπουργού. Επιπλέον, καθώς χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του, αναλαμβάνει τις εκάστοτε εμπιστευτικές αποστολές και επαφές.

Το επιτελείο που ο κ. Τσίπρας πήρε κοντά του στο Μέγαρο Μαξίμου επεκτείνεται και στο υπόγειο του κτιρίου. Εκεί χτυπά η καρδιά του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έχει εγκατασταθεί στο γραφείο όπου μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες βρισκόταν η κ. Σοφία Βούλτεψη. Ο κ. Σακελλαρίδης, επίσης ένα εκ των νεαρής ηλικίας στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που εμπιστεύθηκε ο κ. Τσίπρας και ενέταξε στον στενό κύκλο συνεργατών του, έγινε γνωστός από την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων, όπου έδωσε μάχη στήθος με στήθος με τον κ. Γιώργο Καμίνη, αλλά, τελικά, δεν έκανε την έκπληξη. Κατάφερε, ωστόσο, να εκλεγεί βουλευτής στην Α΄ Αθήνας κι έχει αναλάβει την καθημερινή επαφή με τα μέσα ενημέρωσης.

Στο μέχρι πρότινος γραφείο του Γιώργου Μουρούτη έχει εγκατασταθεί, ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Θοδωρής Μιχόπουλος, ο οποίος, επίσης, συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται άνθρωπος με πολύ καλή γνώση του μιντιακού χώρου, έχοντας εργασθεί σε επιτελικές θέσεις για πολλά χρόνια.

Από kathimerini