Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Ισχυρή γερμανική αντίδραση στις δηλώσεις Βαρουφάκη περί «σκόπιμης αμφισημίας»

Με σκληρές δηλώσεις απάντησε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ, στους ισχυρισμούς του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, περί άτυπης συμφωνίας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για ένα ασαφές κείμενο (δημιουργική αμφισημία), που θα επιτρέψει την έγκριση της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών.

«Ο υπουργός Οικονομικών έχει πει σε πολλά σημεία και σήμερα για άλλη μια φορά...
στη Βουλή ότι από τη γερμανική σκοπιά είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να μην επιβαρύνει χωρίς να είναι απαραίτητο την εμπιστοσύνη των εταίρων της και των αγορών και ότι τώρα είναι αναγκαία μια αξιόπιστη πολιτική μεταρρυθμίσεων και είναι απαραίτητο να δούμε συγκεκριμένα βήματα και αποτελέσματα», δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δηλώσεις Βαρουφάκη και για τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στο γαλλικό περιοδικό «Charlie Hebdo».

Η κυρία Κοτέ τόνισε ότι δεν υπάρχουν παράλληλες συνεννοήσεις, πέρα από τη συμφωνία που είναι ήδη γνωστή από το Eurogroup και πρόσθεσε:

«Υπήρξαν δημοσιεύματα για το ότι έγινε ακριβώς μια τέτοια παράλληλη συμφωνία για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και τέτοια παράλληλη συμφωνία – αυτό θέλω να το πω για μια ακόμη φορά ρητά – δεν υπάρχει.

»Τα πρωτογενή πλεονάσματα ισχύουν όπως έχουν συμφωνηθεί. Μόνο για το 2015 το Eurogroup έχει διαβεβαιώσει στη δήλωση ότι οι θεσμοί μπορούν να λάβουν υπόψη την οικονομική κατάσταση που έχει αλλάξει.

»Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος που έχει συμφωνηθεί στο πρόγραμμα – εδώ ο αριθμός 4,5% του ΑΕΠ είναι σημαντικός – συνεχίζει να ισχύει. Αυτός δεν είναι, και αυτό το έχουμε πει ήδη επανειλημμένα, αυθαίρετος αριθμός, αλλά είναι σημαντικός προκειμένου να μειωθεί το ύψος του χρέους και πάλι σε βιώσιμο επίπεδο, όπως έχει συμφωνηθεί».

Από mignatiou