Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Η τρόικα με κλειστά μικρόφωνα παραδέχεται το αδιέξοδο...

-Ήρθε η ώρα να ειπωθούν στον δημόσιο ευρωπαϊκό διάλογο όσα λέγονται έως τώρα με τα μικρόφωνα κλειστά!
 -«Η κυβέρνηση υφίσταται πιέσεις που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό ιδεώδες».
-Θα προσέλθω στο Eurogroup, σκεπτόμενος όλο τον ελληνικό λαό &   το ευρωπαϊκό μας καθήκον.
-«Θα θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το ΚΚΕ και τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν θα είμαι κλεισμένος στις αίθουσες των Βρυξελλών». 
Έμφαση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, τις ασφυκτικές πιέσεις και την ελληνική πρόταση για τη «συμφωνία γέφυρα» έδωσε ο υπουργός Οικονομικών 2 ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης - Στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους προσερχόμαστε με ένα και μοναδικό αίτημα. Να μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.
Τα βασικά σημεία από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης:...
Η ενημέρωση για την κατάσταση της οικονομίας θα γίνεται πρώτα στη Βουλή και μετά στα ΜΜΕ.

Δεν μπορώ να παρουσιάσω προγραμματισμό τετραετίας. Η διαπραγμάτευση θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα για ένα πρόγραμμα που δε οδηγεί σε διέξοδο από την κρίση. «Η κυβέρνηση υφίσταται πιέσεις που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό ιδεώδες».

Η αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν οφείλεται στην έλλειψη ικανότητας για την εφαρμογή του προγράμματος.

Το ελληνικό κράτος χρεοκόπησε το 2010 και το πρόβλημα χρεοκοπίας αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα ρευστότητας, με το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία. Μια τοξική φαντασίωση που οδήγησε την Ελλάδα στα πέτρινα χρόνια.

Η κρίση το 2012 έκανε μετάσταση στον παραγωγικό ιστό της χώρας και ολόκληρης της Ευρώπης με αποτέλεσμα τον αποπληθωρισμό που κατατρώει την προοπτική ανάπτυξης.

Η τρόικα με κλειστά μικρόφωνα παραδέχεται το αδιέξοδο. Ήρθε η ώρα να ειπωθούν στον δημόσιο ευρωπαϊκό διάλογο όσα λέγονται έως τώρα με τα μικρόφωνα κλειστά
 Η εμμονή σε αποτυχημένες πολιτικές και η διγλωσσία οφείλεται στο ότι για χρόνια οι ευρωπαίοι παραπλανούσαν τους λαούς τους ότι τα μνημονιακά δάνεια ήταν πράξη αλληλεγγύης στους τεμπέληδες νότιους, γεγονός που αποτελεί μέγιστο ψεύδος.
Με το πρώτο μνημόνιο σώθηκαν αποκλειστικά οι τράπεζες της βόρειας Ευρώπης. Αφού σώθηκαν, έγινε μία αναδιάρθρωση, το καταστροφικό PSI.Απαιτούμε μία νέα συζήτηση για τη λύση του προβλήματος.

Μόνο μας αίτημα στη διαπραγμάτευση, να μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Παντού δεχόμαστε τον εκβιασμό. «Είτε υπογράφετε, είτε...».
Υπάρχει νέα λαϊκή εντολή ακύρωσης του προγράμματος. Ζητούμε μία συμφωνία γέφυρα μεταξύ του μνημονιακού προγράμματος και ενός νέου συμβολαίου Ευρώπης - Ελλάδας. Στο διάστημα της γέφυρας δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό και το πρωτογενές πλεόνασμα. Στο διάστημα αυτό θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις δομικές σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος που εξυπηρετούν το σχέδιό μας.

Τρόικα τέλος. Δηλαδή το κλιμάκιο των τεχνοκρατών που έρχεται με αποικιοκρατική λογική και δεν συζητά. Η λαϊκή εντολή δεν μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε του κεφαλιού μας. Η δική μας εντολή έχει ίδια ισχύ με των άλλων κρατών. Ζητούμε όμως να ακουστούμε, να μας δοθεί χρόνος να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Θα προσέλθω στο Eurogroup αισθανόμενος ότι εκπροσωπώ το σύνολο του ελληνικού λαού. Θα θυμάμαι ότι τον «yesman» δεν τον σέβεται ούτε αυτός που ακούει συνέχεια «ναι, ναι, ναι».  Θα ορθώσουμε ανάστημα στις καταστροφικές για τη δημοκρατία και την Ευρώπη πολιτικές. Λαμβάνω ως δεδομένο ότι θα σας έχουμε όλους και όλες μαζί μας στην κρίσιμη διαπραγμάτευση.

«Θα θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το ΚΚΕ και τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν θα είμαι κλεισμένος στις αίθουσες των Βρυξελλών»

Δείτε το βιντεο:
Από nonews-news