Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Προειδοποίηση Λαγκάρντ στον Αλέξη: Εχουμε το δικό μας πρόγραμμα, ελάτε να τα πούμε…-Τα παράπονα του Ντράγκι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το ΔΝΤ θα επιμείνει στην υλοποίηση του δικού του «Ελληνικού Προγράμματος», το οποίο ισχύει μέχρι τον Μάρτιο του 2015, και θεωρεί τα τεκταινόμενα στο Eurogroup για την Ελλάδα ως εσωτερική υπόθεση της ευρωπαϊκής οικογένειας, που δεν το αφορά.

Αυτό λίγο-πολύ είναι το μήνυμα της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, που εκφράστηκε με επιστολή προς τον Γερούν Ντάισελμπλούμ...
και με την οποία καθόρισε τους όρους και τα όρια της ιδίας και της Αποστολής του ΔΝΤ.

Στην επιστολή υπογραμμίζει ως αίτημα ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί η έκτη επιθεώρηση, που αναβλήθηκε επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί.

«Είναι σημαντικό για μένα να τονίσω», γράφει η κ. Λαγκάρντ, «ότι, για να είναι επιτυχείς οι συζητήσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της επιθεώρησης, αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί εντός της περιμέτρου της πολιτικής που περιγράφεται στον κατάλογο της κυβέρνησης. Τα στελέχη μου και εγώ ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση για την εξεύρεση κοινού εδάφους, με στόχο την ολοκλήρωση της 6ης επιθεώρησης του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο, το συντομότερο δυνατόν».

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «σε κάποιους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πιο σημαντικών, το κείμενο (της Αθήνας) δεν έχει ξεκάθαρες διασφαλίσεις για το πως η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στις  μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (MEFP)».

«Υπογραμμίζουμε συγκεκριμένα», τονίζει στην επιστολή της, ότι δεν υπάρχουν ούτε σαφείς δεσμεύσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα και στο καθεστώς ΦΠΑ, αλλά και ούτε κατηγορηματικές δεσμεύσεις, προκειμένου να προχωρήσουν οι ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στο άνοιγμα επαγγελμάτων, στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αγορά εργασίας».

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως σε μερικά θέματα, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση από την πλευρά της νέας κυβέρνησης. Στην βάση αυτή, λέει, το ΔΝΤ ανυπομονεί να μάθει περισσότερα για τα σχέδια της στα ζητήματα αυτά.

Η γενική διευθύντρια πιστεύει ότι ο κατάλογος, που παρέλαβαν οι συνεργάτες της το Σαββατοκύριακο, καλύπτει το εύρος των θεμάτων που πρέπει να περιέχονται στην νέα ατζέντα της κυβέρνησης. «Υπό τη οπτική αυτή», γράφει στον κ. Ντάισελμπλουμ, «μπορούμε βεβαίως να υποστηρίξουμε το συμπέρασμα ότι ο κατάλογος είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει ένα πρώτο σημείο εκκίνησης για μία επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Προσθέτει ότι η ελληνική πρόταση πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη και τους αρμοδίους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σημειώνει ότι ενώ ο κατάλογος είναι επαρκής, εν τούτοις δεν είναι αρκετά συγκεκριμένος, κάτι που είναι αναμενόμενο, αφού η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα της.

Ολόκληρη η επιστολή της κ. Λαγκάρντ προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ:

«Αγαπητέ Γερούν,

Οι υπηρεσίες μου έλαβαν υπόψη τη λίστα μέτρων που η ελληνικές αρχές ετοίμασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Πιστεύουμε ότι καλύπτουν τα ευρύτερα θέματα που θα έπρεπε να βρίσκονται στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης.

Υπό την άποψη αυτή είναι βέβαιο ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το συμπέρασμα ότι η λίστα είναι «επαρκώς περιεκτική για να καταστεί ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης προς μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» κάτι που ζήτησε το Eurogroup κατά την τελευταία του συνάντηση. «Αλλά η αποφασιστικότητα προς αυτό το σημείο εναπόκειται φυσικά στην αξιολόγηση από τα ίδια τα κράτη-μέλη και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Και η επιστολή Λαγκάρντ συνεχίζει:
«Αν και η λίστα των (ελληνικών) αρχών είναι περιεκτική, γενικά δεν είναι πολύ συγκεκριεξειδικευμένη κάτι που πιθανώς ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε. Σε κάποια θέματα όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς νιώθω πολύ ενθαρρυμένη με ό,τι εμφανίζεται να αποτελεί μια πιο σθεναρή αποφασιστικότητα εκ μέρους των νέων αρχών στην Αθήνα.

Και προσδοκούμε να μάθουμε περισσότερα για τα σχέδια τους. Ωστόσο σε κάποια, λίγα θέματα συμπεριλαμβανομένων πιθανόν των πιο σημαντικών, η επιστολή δεν μεταφέρει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν σχεδιαστεί στο μνημόνιο οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών.

Παρατηρούμε ειδικότερα ότι δεν υπάρχουν καθαρές δεσμεύσεις ούτε στον σχεδιασμό και εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το συνταξιοδοτικό και το ΦΠ,Α ούτε η ξεκάθαρη δέσμευση για συνέχιση ήδη συμπεφωνημένων πολιτικών για άνοιγμα κλειστών τομέων, για διοικητικές μεταρρυθμίσεις για ιδιωτικοποιήσεις και για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Όπως γνωρίζετε θεωρούμε τέτοιες δεσμεύσεις και αναλήψεις δράσεων καίριες για την δυνατότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο, γι’ αυτό και οι εν λόγω τομείς αποτελούν τον πυρήνα των περισσότερων διαρθρωτικών σημείων αναφοράς (ορόσημων) που έχουν συμφωνηθεί με το Ταμείο.

Έτσι είναι σημαντικό για μένα να τονίσω ότι για να είναι επιτυχείς οι συζητήσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορούν αν περιοριστούν στο πλαίσιο των πολιτικών που περιγράφει η ελληνική κυβερνητική λίστα. Οι υπηρεσίες και εγώ προσδοκούμε να εργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση στην εξεύρεση κοινού τόπου με στόχο την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης του υποστηριζόμενου από το Ταμείο προγράμματος το συντομότερο δυνατόν.

Σας ευχαριστώ για όλες τις προσπάθειες που καταβάλατε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο

Κριστίν Λαγκάρντ»

Ντράγκι: Απουσία συγκεκριμένων προτάσεων-Εχουμε όμως ένα σημείο εκκίνησης

Επιφυλακτικός απέναντι στην λίστα που κατέθεσαν οι ελληνικές αρχές, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κάνοντας λόγο για «απουσία συγκεκριμένων προτάσεων ελλείψει χρόνου» και για διαφορές μεταξύ των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και του τρέχοντος προγράμματος. Χαρακτήρισε ωστόσο την λίστα ένα «σημείο εκκίνησης» για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βάση για την οποία θα αποτελέσει όπως τονίζει, το ήδη υπάρχον Μνημόνιο.

Σε επιστολή του προς το Eurogroup, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται επιφυλακτικός, κάνοντας λόγο για απουσία συγκεκριμένων προτάσεων:
«Η υπηρεσία μου κι εγώ εξετάσαμε την λίστα των μέτρων που υπέβαλαν χθες το βράδυ, οι ελληνικές αρχές. Η αρχική μας εντύπωση είναι ότι το έγγραφο καλύπτει μεγάλη γκάμα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια, είναι αρκετά περιεκτικό ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, όπως αναμέναμε δεν ήταν δυνατόν για τις ελληνικές αρχές να εκπονήσουν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις που μπορούν να αξιολογηθούν από τους θεσμούς σε σχέση με την ανάπτυξη, τα δημοσιονομικά και την δημοσιονομική σταθερότητα. Δεδομένου του πολύ μικρού χρονικού περιθωρίου, είναι κατανοητό…

Θεωρώ σαφές πως η βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, όπως επίσης για τους όποιους μελλοντικούς διακανονισμούς, θα είναι οι ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις στο παρόν Μνημόνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουμε ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφονται από τις αρχές, διαφέρουν από τις δεσμεύσεις (που έχουν γίνει) στα πλαίσια του ήδη υπάρχοντος προγράμματος σε έναν αριθμό τομέων.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να εκτιμήσουμε- κατά την αξιολόγηση- αν μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά από τις αρχές αντικαθίστανται από ισοδύναμα ή και καλύτερης ποιότητας (μέτρα) σε σχέση με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος…».

Από mignatiou