Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ομολογούν την ήττα, προετοιμάζουν την επόμενη μέρα

Ο Θ. ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ, Ο ΑΝΔΡ. ΨΥΧΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ»     
Η κυβέρνηση καταρρέει φυλλορροούσα. Το Μαξίμου δεν μπορεί να κυβερνήσει και επαναλαμβάνει ακροδεξιά ολισθήματα σε μια προσπάθεια να διασωθεί. Ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τη δημοκρατία, ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός για τη χώρα που λειτουργεί με διχαστική εμφυλιοπολεμική λογική. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια σειρά από «πρωτόγνωρα» γεγονότα. Φαινομενικά δεν συνδέονται. Όμως εκπορεύονται από την ίδια πηγή και αποσκοπούν στο ίδιο αποτέλεσμα –την προετοιμασία της επόμενης μέρας...
σε βάρος του ΣυΡιζΑ.

«Λοκ άουτ» στα ΑΕΙ

Ο πρύτανης Θ. Φορτσάκης ξεκίνησε πόλεμο με το πανεπιστήμιο και τους φοιτητές. Στήριγμά του ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, που μερικές μέρες νωρίτερα είχε αποκαλέσει φοιτητές «θρασίμια». Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» -ας μην ισχυρισθεί κανείς ότι πήρε ο Φορτσάκης την πρωτοβουλία!...- για την εφαρμογή ενός ιδιότυπου «λοκ άουτ» στα πανεπιστήμια [ό,τι θέλει η τρόικα για τις επιχειρήσεις…] βάζοντας τα ΜΑΤ να τα καταλάβουν! Γεγονός που πυροδότησε αντιδράσεις, αναγκάζοντας ακόμα και τα Νέα [14.11.14] να γράψουν ότι «δεν πρέπει να φτάσουμε […] στην προκλητική κλήση της αστυνομίας χωρίς να έχει προηγηθεί το παραμικρό. Απαιτείται κοινή λογική!». Η πρώτη, σωστή, ανάγνωση σημειώνει ότι η κυβέρνηση επιλέγει έναν αντιπερισπασμό, στο πλαίσιο της στρατηγικής έντασης που έχει επιλέξει, για να καλύψει το φιάσκο που έχει πάθει με τον ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο ο Θ. Φορτσάκης -που λειτουργεί και ως… αττικάρχης- φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου. Να δημιουργήσει ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας του. Ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με όρους αγοράς, επιχείρησης. Και εκεί δεν χωράνε προβληματισμοί, εκθέσεις, συνελεύσεις, συναυλίες. Γι’ αυτό το «λοκ άουτ», γι’ αυτό παρεμπόδισε την είσοδο βουλευτών στους χώρους της Πρυτανείας και στη συνέχεια των φοιτητών στη σύγκλητο την ώρα της συνεδρίασής της. Θέλει ένα ίδρυμα αποστειρωμένο από κάθε επαφή με την κοινωνία που θα αφορά λίγους και που θα εργάζεται μόνο για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μελέτες με πληρωμή, όχι, όμως, και ανάλογες, χωρίς πληρωμή, που θα αφορούν ένα δήμο, ένα δρόμο, ένα συγκρότημα κατοικιών για φτωχούς, την ανάπλαση του Ελληνικού ως μητροπολιτικό πάρκο, κ.λπ.

«Εθνικός προξενητής»!...

Η παραίτηση του Α. Ψυχάρη δεν αμφισβητεί την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά –ψήφισε την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια παραιτήθηκε. Ωστόσο, με την κίνησή του φαίνεται να προεξοφλεί τις επερχόμενες εξελίξεις, στις οποίες, ως βουλευτής, δεν θα μπορούσε να παρέμβει στο παραμικρό. Επιχειρεί, λοιπόν, να επανατοποθετηθεί αναζητώντας νέο ρόλο, έχοντας, βέβαια, πάντα στο πλευρό το συγκρότημα Λαμπράκη. Προς το παρόν επιλέγει το ρόλο του «γεφυροποιού», του παράγοντα «συνεννόησης», καθώς, όπως σημειώνει στην επιστολή του, «έπειτα από προβληματισμό μηνών διαπίστωσα ότι δεν αξίζει να υπηρετώ άλλο ένα πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμα και για τα αυτονόητα».

Η κίνησή του παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις κυρίως λόγω της σχέσης του με το συγκρότημα Λαμπράκη. Και γιατί μόλις πριν δύο βδομάδες [Βήμα, 26.10.14] ο πατέρας του και ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης, σε πρωτοσέλιδο άρθρο του με τίτλο «Κρείττον Σιγάν», σημείωνε ότι «αν η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να πορευτεί στον δρόμο της Ευρώπης, όποιο κόμμα έρθει στην εξουσία θα υποβάλει τα σέβη του στις Βρυξέλλες και θα συμπορευτεί με τους συνεταίρους», για να καταλήξει συμβουλεύοντας ΝΔ και ΣυΡιζΑ να συμπορευτούν! «Τούτων δοθέντων», έγραφε, «τα σοβαρά πολιτικά κόμματα (τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας) ας προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών. Και επειδή αόρατες δυνάμεις μπορούν ακόμη και να επιβάλουν το σενάριο του Μεγάλου Συνασπισμού συνιστάται το… κρείττον σιγάν».

Το συγκρότημα, λοιπόν, προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα και ο ρόλος που φαίνεται να έχει επιλέξει, είναι αυτός του «εθνικού προξενητή»! Και, βέβαια, ο ΔΟΛ θα προσπαθήσει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στη συγκρότηση της κεντροδεξιάς, αλλά, υπό όρους, και στην κεντροαριστερά.

Τι «δείχνει» ΕΝΦΙΑ

Η νέα παλινωδία με τον ΕΝΦΙΑ, ανεξάρτητα αν πέρασε από τη Βουλή, αποδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης να αυτονομηθεί ακόμα και στο παραμικρό –σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο η τροπολογία επιβλήθηκε από την τρόικα με ένα τηλεφώνημα! Είναι φανερό ότι οι 180, αν και είναι τελείως διαφορετικό το θέμα, δύσκολα θα συγκεντρωθούν. Το Μαξίμου αρχίζει να το συνειδητοποιεί και αλλάζει την τακτική του, χωρίς, βέβαια, να εγκαταλείπει το στόχο να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η εμπλοκή και το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ, όμως, έχει προκαλέσει και ενδοκυβερνητικές τριβές, σε υψηλά επίπεδα, ενώ η απόφαση του Μαξίμου να δώσει τις αρμοδιότητες του Γκ. Χαρδούβελη στον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη φαίνεται να όξυναν ακόμα περισσότερα τα εσωτερικά προβλήματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ισχύουν [ακριβώς και γι΄ αυτή την χρονική στιγμή] οι φήμες για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, καθώς ήταν πάγιο αίτημα της τρόικας τα έσοδα να μην ελέγχονται από τον υπουργό που κάνει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος και τη συμφωνία. Και η απαίτηση της τρόικας φαίνεται να υλοποιείται κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της.

Και τρόικα, και συμφωνία

Η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα –δεν είναι αυτό το πρόβλημα, όταν μπορεί και ασκεί πολιτική τηλεφωνικά ή μέσω mails! Και συμφωνία θα υπάρξει με σκληρούς όρους, που θα ολοκληρώνει το μνημονιακό οικοδόμημα των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου –σε μεταμνημονιακή εποχή σίγουρα δεν θα μπει η χώρα. Θα έχουμε νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού [2,6 δισ. ευρώ για το 2015], πιθανή άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς (οι τράπεζες διαφωνούν για να μην σκάσουν οι «βόμβες» στα χέρια τους), αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενιαίο μισθολόγιο με πολύ λιγότερες αποδοχές, συνεχή μείωση των συντάξεων, κ.ά.

«Το σημερινό πρόγραμμα με τα συγκεκριμένα δάνεια και τους όρους θα τελειώσει, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για το τι θα συμβεί με την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντεϊσελμπλούμ [τηλεοπτικό δίκτυο RTL Z]. Μια μέρα νωρίτερα ο Ευ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι «ο ελληνικός λαός θα έχει, το ταχύτερο δυνατό, και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ολοκληρωμένη συμφωνία μας με τους εταίρους».

Θόδωρος Μιχόπουλος

Στόχος ο ΣυΡιζΑ
Τρόικα και κυβέρνηση, λοιπόν, εργάζονται προκειμένου να παρουσιάσουν μια «συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο», έχοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, «συγχωνεύσει», σ’ ένα βαθμό, την αξιολόγηση και τις διαπραγματεύσεις για την προληπτική γραμμή στήριξης. Και θα προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν τον ΣυΡιζΑ: είτε υποθηκεύοντας περαιτέρω το μέλλον της χώρας με νέο μνημόνιο, μέτρα και χρέη, είτε οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές, τις οποίες θα [προσπαθήσουν να] «φορτώσουν» στον ΣυΡιζΑ.
Πώς θα γίνει αυτό; Το σενάριο που επεξεργάζεται το Μαξίμου θέλει να φέρει τη «συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο» στη Βουλή και να ζητήσει ενισχυμένη έγκριση –180 ψήφους! Αν ψηφιστεί,το Μαξίμου εκτιμά ότι «εύκολα» θα μπορέσει στη συνέχεια να βρει και τους 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν ψηφιστεί [το πιο πιθανό…] η κυβέρνηση θα προκηρύξει εκλογές με ευθύνη, όπως θα ισχυρίζονται, της αντιπολίτευσης και ενώ θα είναι ανοιχτά όλα τα μέτωπα. Αξιολόγηση, χρέος, ΑΟΖ, Κυπριακό, ονομασία της FYROM, κ.λπ., ενώ ο ΣυΡιζΑ θα κατηγορείται ότι δεν στήριξε την… «έξοδο από το μνημόνιο»!

Από epohi