Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ: Οταν ξημέρωνε 18 Σεπτέμβρη…

Kάποιες ημερομηνίες κόβουν τον χρόνο στα δύο. Μια από αυτές είναι η 18 Σεπτεμβρίου 2013. Από εκείνη τη μέρα και μετά κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά, με εντολή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, ήταν ο καταλύτης, για να κινητοποιηθούν το δικαστικό σώμα και ο κρατικός μηχανισμός, που ώς τότε κοιτούσαν από την άλλη μεριά, να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη -με τυμπανοκρουσίες και γενναιόδωρη τηλεοπτική...
κάλυψη- τα στελέχη του ναζιστικού κόμματος.

Ενός κόμματος που έναν χρόνο νωρίτερα το είχαν ψηφίσει πάνω από 400.000 ψηφοφόροι και που ώς τότε προβαλλόταν από πολλά ΜΜΕ, λίγο-πολύ ως αγαθοεργός όμιλος που περνάει γιαγιάδες απέναντι στον δρόμο και μοιράζει τρόφιμα στους αναξιοπαθούντες. Επρεπε να χυθεί αίμα Ελληνα για να αλλάξουν τροπάριο τα ίδια κανάλια και εφημερίδες που ώς τότε πρόβαλλαν τα τατουάζ του Κασιδιάρη και τον γάμο του Παναγιώταρου ή έκαναν έκκληση για μια «πιο σοβαρή Χρυσή Αυγή», για να ανακαλύψουν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση που απειλεί τα θεμέλια της δημοκρατίας.

Θέμα χρόνου

Κι όμως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Τα σημάδια ήταν εκεί: η εγκληματική ενέδρα στους αφισοκολλητές του ΚΚΕ στο Πέραμα λίγες ημέρες πριν, οι προκλήσεις στον Μελιγαλά, μάλιστα απέναντι στον δεξιό δήμαρχο, η δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σαχτζάτ Λουκμάν από χρυσαυγίτες τον Γενάρη του ίδιου χρόνου, οι σχεδόν καθημερινές ρατσιστικές επιθέσεις.

Ηταν περασμένα μεσάνυχτα, όταν έφτασαν τα πρώτα τηλεφωνήματα στα γραφεία της «Εφ.Συν.»: «Χρυσαυγίτες μαχαίρωσαν νεαρό αντιφασίστα στην Αμφιάλη. Είναι σοβαρά». Από τις πρώτες πρωινές ώρες η είδηση είχε ταξιδέψει στα social media και στις κινηματικές ιστοσελίδες με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια από τα επίσημα ειδησεογραφικά μέσα. «Ενας σοβαρά τραυματίας από επίθεση με μαχαίρι σε καφετέρια στο Κερατσίνι» ήταν το πρώτο λακωνικό αστυνομικό δελτίο του ΑΠΕ, λίγο πριν από τις 2.00 τα ξημερώματα, που κάνει λόγο για «αιματηρό επεισόδιο», του οποίου τα αίτια ερευνώνται.

Πριν από τις 4.00 τα χαράματα το Διαδίκτυο βουίζει ότι το παιδί είναι νεκρό, είναι ο αντιφασίστας ράπερ Παύλος Φύσσας, γνωστός ως Killah P, ενώ στο σημείο της δολοφονίας έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες αντιφασίστες. Η επίσημη επιβεβαίωση από την αστυνομία θα έρθει τρεις ώρες αργότερα. Στα πρωινά δημοσιεύματα στις 6.30 το πρωί, ενώ είναι γνωστή η ακροδεξιά ταυτότητα του δράστη, που έχει συλληφθεί και ομολογήσει, δεν λείπουν οι αυθαίρετες εικασίες: «Πληροφορίες αναφέρουν ότι δράστης και θύμα διαπληκτίστηκαν αρχικά για το ποδόσφαιρο, αλλά στη συνέχεια υπήρξε πολιτική αντιπαράθεση», αναφέρει το πρώτο ενυπόγραφο δημοσίευμα του ΑΠΕ.

«Εσείς τον σκοτώσατε»

Αυτό θα μετατραπεί στο διαβόητο πλέον «σούπερ» της εκπομπής «Πρωινή Γραμμή» του ΣΚΑΪ: «Τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο». Η μητέρα του Φύσσα θα βγει στο ίδιο κανάλι λίγες μέρες αργότερα φωνάζοντας: «Εσείς σκοτώσατε το παιδί μου». Πάλι το πρωί, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Αρης Πορτοσάλτε θα καλέσει τον Κασιδιάρη, που θα αρνηθεί κάθε ευθύνη: «Κάντε κάτι να μη σας πιάνουν στο στόμα τους», η… συμβουλή στον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής!

Εξάλλου, η ανακοίνωση της Χ.Α. που αποποιείται κάθε ευθύνη για το έγκλημα είναι η πρώτη που θα δει τη δημοσιότητα, πριν ξεκινήσει η τρίωρη στάση των δημοσιογράφων που θα λήξει στις 12.00 το μεσημέρι. Τότε ακολουθεί ορυμαγδός από ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων, πολιτικών αρχηγών, αντιφασιστικών οργανώσεων, συνέντευξη Τύπου της αστυνομίας, δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού δημόσιας τάξης.

Το αντιφασιστικό κίνημα έχει δώσει αυθόρμητα ραντεβού στο σημείο της δολοφονίας στις 6.00 το απόγευμα, εκεί που «Σκοτώσανε οι φασίστες το γελαστό παιδί». Η μέρα που ξημέρωσε με έναν νεκρό αντιφασίστα, θα νυχτώσει με μια φορτισμένη μαζική διαδήλωση αλλά και ένα όργιο αστυνομικής καταστολής, δεκάδες τραυματίες, ώς και διαδηλωτή που θα χάσει το μάτι του από ευθεία βολή δακρυγόνου. Η κάμερα του Infowar του Αρη Χατζηστεφάνου καταγράφει «αγανακτισμένους» πολίτες που επιτίθενται στους διαδηλωτές πίσω από τα ΜΑΤ. Οι σχέσεις στοργής με το παρακράτος δεν τελειώνουν έτσι εύκολα…

Αφροδίτη Τζιαντζή από efsyn