Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Γη και ύδωρ, έναντι φόρων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τρόικα ανακοίνωσε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να δεχτεί κάποιες φοροελαφρύνσεις, αρκεί να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να γίνουν μάνι- μάνι όσες έχουν συμφωνηθεί και ακόμη περισσότερες. Μια χαρά είναι η πρόταση των τροϊκανών, θα σκεφτεί ενστικτωδώς -ναι, υπάρχει και σκέψη ενστικτώδης- ο μέσος πολίτης. Να δώσουμε τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τα δάση, τις παραλίες, το Ελληνικό και να πάρουμε ως αντάλλαγμα φοροελαφρύνσεις. Να δώσουμε λιθάρια και παλιόδεντρα και να πάρουμε χρήμα...
ζεστό, που θα μπει κατευθείαν στις τσέπες μας.

Είσαι σίγουρος, αγαπητέ μέσε πολίτη, ότι το ζεστό χρήμα των φοροελαφρύνσεων θα μπει στη δική σου τσέπη; Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε από το συνέδριο του Economist ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής των κερδών στο 15% και ο ανώτατος συντελεστής των εισοδημάτων από το 45% στο 33%. Αυτές είναι οι κατά Σαμαράν φοροελαφρύνσεις. Όλα τα υπόλοιπα, χαράτσια, έκτακτες εισφορές κ.λπ., θα μείνουν ως έχουν, η τρόικα δεν δέχεται ούτε κουβέντα.

Κι έρχονται κι άλλα. Από το τέλος του Ιουλίου έρχεται ο ενιαίος φόρος των ακινήτων κι από κοντά τα εκκαθαριστικά, με μέσο φόρο 1.400 ευρώ κατά κεφαλήν και επί της κεφαλής. Προσέξτε τη συνταρακτική λεπτομέρεια: Η τρόικα δέχεται τις φοροελαφρύνσεις, υπό τον όρο ότι δεν θα αλλάξουν οι στόχοι του προϋπολογισμού. Τουτέστιν, κάθε ευρώ που θα χάνεται από τη μείωση των φόρων, θα πρέπει να το βρίσκουν από αλλού, είτε από αύξηση άλλων φόρων είτε από μείωση δαπανών. Κι όταν λέμε «δαπάνες», εννοούμε Παιδεία, Υγεία, συντάξεις και τα τοιαύτα.

Κάτι μου λέει, αγαπητέ μέσε πολίτη, ότι το ζεστό χρήμα των φοροελαφρύνσεων θα βγει από την τσέπη σου και θα πάει σε άλλες τσέπες, που έχουν ειδική επένδυση για προστασία από τη ζέστη. Κάτι μου λέει, επίσης, ότι θα είσαι διπλά χαμένος, θα χάσεις χρήμα και από τις ελαφρύνσεις και από τις ιδιωτικοποιήσεις. Όταν τα δημόσια αγαθά, το φως, το νερό, το τηλέφωνο, οι συγκοινωνίες, περνούν σε χέρια ιδιωτών, αργά ή γρήγορα η τιμή τους αυξάνεται - έχει συμβεί σε όλες τις χώρες, θα συμβεί αναπόφευκτα και στην Ελλάδα. Όταν οι παραλίες μαντρώνονται, πληρώνεις για να μπεις μέσα, όταν οι ελεύθεροι χώροι γίνονται ιδιωτικά πάρκα, ξαναπληρώνεις για να μπεις μέσα κι αν δεν έχεις λεφτά, κάθεσαι σπίτι και βλέπεις τηλεόραση, την οποία την πληρώνεις επίσης, μέσω των διαφημίσεων.

Αλλά κι αν ακόμη το ζεστό χρήμα των φοροελαφρύνσεων έμπαινε, μέσε πολίτη, στην τσέπη σου, είναι καλύτερα να χάσεις το χρήμα παρά το νερό, το φως, τα δάση, τις παραλίες. Το χρήμα μπορεί κάποτε να το ξαναπάρεις πίσω, τα νερά και τα δέντρα θα τα χάσεις για πάντα. Άσε δηλαδή που δεν είναι δικά σου για να τα διαπραγματεύεσαι με τις τρόικες. Ούτε δικά σου, ούτε, πολύ περισσότερο, του Σαμαρά και του Βενιζέλου.

Ανανδρανιστάκης Γιώργος από avgi