Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Κρατείται για ανάκριση ο Σαρκοζί

Yπό κράτηση προκειμένου να ανακριθεί τέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, o Σαρκοζί προσήλθε νωρίς το πρωί στην έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης διαφθοράς δυτικά του Παρισιού, καθώς είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το σκάνδαλο αθέμιτης άσκησης επιρροής ενώ και ο δικηγόρος του πρώην προέδρου κρατήθηκε χθες για ανάκριση.

 Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας που ένας πρώην Πρόεδρος κρατείται...
για ανάκριση, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως ένα 24ωρο και να επαναληφθεί ακόμη μία φορά, σύμφωνα με το νόμο. Ο Νικολά Σαρκοζί έφτασε λίγο μετά πριν τις 8 το πρωί στα γραφεία της υπηρεσίας καταπολέμησης διαφθοράς στη Ναντέρ.

Ο δικηγόρος του Τιερί Χερζόγκ και δύο ανώτατοι δικαστικοί της γενικής εισαγγελίας του Εφετείου. κρατήθηκαν για ανάκριση τη Δευτέρα, στο πλαίσιο έρευνας της ίδιας υπόθεσης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ένα «δίκτυο» των πληροφοριοδοτών της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, που ήταν επιφορτισμένο να ενημερώνει τους οικείους του πρώην προέδρου για νομικές διαδικασίες που θα μπορούσαν να αποβούν επιζήμιες για τον ίδιο. Οι πρώτες υποψίες προέκυψαν κατά την εξέλιξη της ποινικής έρευνας για διαφθορά, την άνοιξη του 2013 στο Παρίσι, αναφορικά με την οικονομική στήριξη στην καμπάνια του που έλαβε από τη Λιβύη το 2007 ο τότε υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Σαρκοζί.

Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, οι ερευνητές υπό τηλεφωνική επιτήρηση διάφορα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Νικολά Σαρκοζί ενώ από το Σεπτέμβριο του 2013 παρακολουθούνταν και οι δικές του τηλεφωνικές συνομιλίες.

Η εξέλιξη σημειώνεται τη στιγμή που αναμενόταν η ανακοίνωση ότι ο Νικολά Σαρκοζί επιστρέφει στην πολιτική σκηνή, επιδιώκοντας να αναλάβει και πάλι την ηγεσία της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα. Οι δικαστικές αρχές επιδιώκουν να εξακριβώσουν εάν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, με την υπόστήριξη του Τιερί Ερζόγκ, επεδίωξε να λάβει πληροφορίες από ανώτατο δικαστικό για έρευνα που αφορούσε το πρόσωπό του με αντάλλαγμα την εξασφάλιση υψηλού αξιώματος. Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που άρχισε στις 26 Φεβρουαρίου, οι δικαστικές αρχές επιδιώκουν επίσης να εξακριβώσουν εάν ο Νικολά Σαρκοζί ενημερώθηκε παρανόμως για την τηλεφωνική του παρακολούθηση.

(Le Monde, Liberation, Reuters, ΑΜΠΕ)
Από enet