Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Εγγυητικές επιστολές - «μαϊμού» στο υπουργείο Ανάπτυξης

Για επιχειρηματικά σχέδια κυρίως γραφείων του εξωτερικού και βρετανικών τραπεζών 
Την καταγγελία έκανε στον οικονομικό εισαγγελέα
ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης
Eξαρθρώθηκε κύκλωμα έκδοσης πλαστών εγγυητικών επιστολών που εκδίδονταν στο πλαίσιο υποβολής προτάσεων ένταξης επιχειρηματικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο, ως επί το πλείστον για λογαριασμό γραφείων του εξωτερικού, αλλά και για λογαριασμό μεγάλων τραπεζών κυρίως από τη Βρετανία.

Οι πλαστές εγγυητικές επιστολές αφορούσαν συνολικές επενδύσεις περίπου 70 εκατ. ευρώ και είναι ύψους 18 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Ωστόσο, η ακριβής εικόνα είναι συγκεχυμένη καθώς ένα από τα γραφεία που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση...
έχει εκδώσει εγγυητικές ύψους 30 εκατ. ευρώ. Πλήρης ενημέρωση επί του θέματος θα γίνει από την ΕΛΑΣ, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος είχε κάνει την καταγγελία στον οικονομικό εισαγγελέα τον περασμένο Δεκέμβριο, προσθέτοντας στοιχεία μέχρι πρόσφατα, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου συνέβαλαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος και δεν έχει συμμετοχή σε αυτό υπάλληλος του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία μετρά 40.000 σελίδες.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι θα διενεργηθεί έλεγχος σε όλες τις εγγυητικές επιστολές από το υπουργείο Ανάπτυξης, με αφορμή τον εντοπισμό του κυκλώματος.  Σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί περίπτωση επενδυτή που να εμπλέκεται στην υπόθεση και να έχει εισπράξει λεφτά για έργα από τον αναπτυξιακό νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Από enet