Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Κατόπιν κάλπης... περικοπές!

Περίμενε να περάσουν οι ευρωεκλογές για να ανακοινώσει η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Κι ας δήλωναν προεκλογικά ότι δεν θα προχωρήσουν σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Κι ας ισχυρίζονταν ότι δεν θα λάβουν νέα οριζόντια μέτρα. Το αντίθετο κάνουν.

Η νέα οριζόντια μείωση στις επικουρικές συντάξεις -της τάξης του 5,2%-, όσο κι αν επιχειρεί η κυβέρνηση να την παρουσιάσει ως μικρό μέγεθος, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενο «ψαλίδι» της τελευταίας τριετίας, κατά την οποία...
επιβλήθηκε η μνημονιακή πολιτική. Μετρούν ήδη οι συνταξιούχοι, λόγω αυτών των περικοπών, μειώσεις από 12,7% έως 47,7%.

Οι περικοπές ακολουθούν την περίφημη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», κατά την οποία οι επικουρικές αναπροσαρμόζονται ανά εξάμηνο. Δεν αποκλείεται, κατά συνέπεια, να προκύψουν το επόμενο διάστημα και άλλες μειώσεις, καθώς αυτό ακριβώς επιβάλλει το Μνημόνιο. Τυχόν νέες κυβερνητικές υποσχέσεις θα είναι, προφανώς, χωρίς αντίκρισμα.

Η προσπάθεια των κυβερνητικών εταίρων, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, να κρύψουν τα νέα μέτρα που έρχονται το επόμενο διάστημα ήταν γνωστή. Η πολιτική της σκληρής λιτότητας συνεχίζεται μετά τη σύντομη παρέλευση της προεκλογικής περιόδου. Η κυβερνητική μηχανή δουλεύει αδιάκοπα, ώστε να καταγράψει άλλη μία χρονιά «πλεόνασμα», το οποίο, όμως, δεν θα προέρχεται από την ανάπτυξη, αλλά έπειτα από σκληρές περικοπές στο κοινωνικό κράτος.

Δεν είναι μόνο το «ψαλίδισμα» σε μισθούς και συντάξεις, ώστε να εμφανιστούν πλεονασματικοί προϋπολογισμοί. Είναι ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται πολίτες, που δεν βλέπουν να επιβεβαιώνεται το κυβερνητικό αφήγημα περί ανάκαμψης της οικονομίας. Κυρίως, δεν διαπιστώνουν ότι ωφελούνται.

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, που βρίσκεται προ των πυλών, δεν θα συνοδευθεί από αλλαγή πολιτικής. Δεν μπορεί να ακυρώσει τα μέτρα που σιγά σιγά έρχονται στην επιφάνεια, για να εφαρμοστούν ως προαπαιτούμενα. Στο όνομα των μεταρρυθμίσεων θα ληφθούν σκληρές αποφάσεις, την ίδια ώρα που οι υπουργοί θα εξακολουθήσουν να διαβεβαιώνουν ότι δεν έρχονται νέα μέτρα.

Ολα δείχνουν ότι ένα νέο κύμα παρεμβάσεων έρχεται από το φθινόπωρο. Το συνταξιοδοτικό θα είναι ένας από τους τομείς προς «μεταρρύθμιση», καθώς αναμένονται οι αναλογιστικές μελέτες και οι αλλαγές δεν προβλέπεται ότι θα εξαιρούν ούτε τα εφάπαξ ούτε τις επικουρικές.

Από enet