Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Κομισιόν: Δεν αποφασίσαμε εμείς για δημοψήφισμα στην Ελλάδα

H απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει ή να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κομισιόν, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πία Αρενκίλντε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, στη διάρκεια της κρίσης και αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά προκλητικές καταστάσεις σε διάφορα κράτη μέλη-από την Ελλάδα στην Πορτογαλία, από την Ιρλανδία στην Ιταλία και την Ισπανία, ο πρόεδρος Μπαρόζο και η Επιτροπή έκαναν...
τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ενότητα της ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά.

Όπως ανέφερε η Π. Αρενκίλντε, προτεραιότητα του προέδρου Μπαρόζο, όταν κατέθεσε την προσωπική του άποψη στους ηγέτες της ΕΕ, ήταν να αποφευχθούν μεγάλες αναστατώσεις και να σταθεροποιηθεί η οικονομία προστατεύοντας την Ελλάδα και την Ευρώπη από δραματικές επιπτώσεις οι οποίες θα ακολουθούσαν αν δεν είχαμε αναλάβει δράση.

H Π. Αρενκίλντε υπενθύμισε ακόμη τη δήλωση στην οποία είχε προχωρήσει ο Ζ. Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Καννών σύμφωνα με την οποία πριν την έναρξη του G20 είχε απευθύνει έκκληση για εθνική και πολιτική ενότητα στην Ελλάδα ώστε να υπάρξει ελπίδα και ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό. «Πιστεύω ότι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα η εθνική ενότητα είναι κλειδί», είχε αναφέρει ο Ζ. Μπαρόζο ο οποίος είχε ακόμη τονίσει ότι αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει ισχυρή δέσμευση από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να επιλύσουν τις δύσκολες καταστάσεις.

 «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Συγχρόνως, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι έτοιμη να αναλάβει τις δεσμεύσεις που συνοδεύουν τη συμμετοχή στο ευρώ», ήταν τα λόγια του Ζ. Μπαρόζο, υπενθυμίζει η εκπρόσωπός του.

Σημειώνεται ότι προχθεσινό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι ο Μπαρόζο πριν ξεκινήσει η συνάντηση στις Κάννες τηλεφώνησε από το ξενοδοχείο του στον Αντώνη Σαμαρά εν αγνοία του Ν. Σαρκοζί και της Α. Μέρκελ, γνωρίζοντας πως εκείνος ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει το δημοψήφισμα.

Όπως αναφέρουν οι FT ο Α. Σαμαράς του είπε ότι τώρα ήταν πρόθυμος να συνυπογράψει σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - κάτι που επιμελώς απέφευγε επί μήνες, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πρωθυπουργία.

Ο Μπαρόζο κάλεσε το συμβούλιό του και στελέχη της Κομισιόν στη σουίτα του στο Hotel Majestic Barrière για να χαράξει στρατηγική και αποφάσισε ότι δεν θα έλεγε στον Ν. Σαρκοζί ή στην Α. Μέρελ για εκείνη τη συνομιλία, αλλά σύμφωνα με άτομα που βρέθηκαν σε εκείνη τη σουίτα, ξεκίνησε τη συζήτηση για πιθανά ονόματα τεχνοκρατών που θα μπορούσαν να πάρουν τα ηνία από τον Παπανδρέου σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το ρόλο του Μπαρόζο στη συνάντηση των Καννών υποβάθμισε νωρίτερα σήμερα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αναφέροντας μεταξύ άλλων πως “οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρίσταντο και παρακολουθούσαν μια συζήτηση μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης” και ότι “στις Κάννες, την πρωτοβουλία των κινήσεων την είχαν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κρατών: Ο κ. Σαρκοζί και η κα Μέρκελ”.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από enet