Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Εξετάσεις με το σταγονόμετρο

ΑΝ ΠΕΣΑΤΕ ΣΕ ΠΛΑΦΟΝ, ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΑΣ Ή ΠΕΡΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΗΝΑ!
Ετσι ο Αδωνις θα τηρήσει την υπόσχεσή του στην τρόικα ότι η δαπάνη δεν θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ
 
Στους εργαστηριακούς γιατρούς και στους υπευθύνους των διαγνωστικών κέντρων που βρίσκονται από χθες σε επίσχεση κατά του ΕΟΠΥΥ ρίχνει το μπαλάκι ο Αδωνις Γεωργιάδης για το πώς και πόσες διαγνωστικές εξετάσεις θα καλύπτονται από δω και πέρα για τους 10 εκατ. ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Εδώ και καιρό έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών που ουσιαστικά ξεκινά από τα περιορισμένα κονδύλια που διατίθενται μέσω του ΕΟΠΥΥ για εργαστηριακές εξετάσεις. Πλέον όμως, όπως όλα δείχνουν, αυτές θα είναι ακόμη...
πιο περιορισμένες καθώς στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα προβλέπουν συγκεκριμένες εξετάσεις που θα καλύπτονται για κάθε ασθένεια. Για τις επιπλέον οι ασφαλισμένοι θα πρέπει απλά να βάλουν το χεράκι τους στην τσέπη. Ετσι όμως ο Αδωνις Γεωργιάδης θα τηρήσει την υπόσχεσή του στην τρόικα ότι η δαπάνη για τις εξετάσεις δεν θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Εκτός αυτού οι δύο πλευρές που συζητούν για να βρουν μια λύση, αναμένεται να καταλήξουν σε ένα ιδιότυπο πλαφόν όπου την τελευταία εβδομάδα του κάθε μήνα, αν τελειώνει το ρευστό του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των εξετάσεων των ασφαλισμένων, θα μπορούν να μην τους δέχονται ώστε να μην επιβαρύνονται με επιπλέον χρήματα τα εργαστήρια τα οποία δεν θα πάρουν ποτέ πίσω από τον ΕΟΠΥΥ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως αν ένα διαγνωστικό κέντρο κλείνει νωρίς το πλαφόν του, θα παραπέμπει τους ασθενείς είτε στον επόμενο μήνα για δωρεάν εξετάσεις, είτε στο ΠΕΔΥ, είτε θα πρέπει να πληρώνουν με μετρητά τις εξετάσεις τους.

Το μπαλάκι στους γιατρούς

Ο Αδωνις Γεωργιάδης εκτός αυτού είπε χθες στους παρόχους -όπως αναφέρουν πληροφορίες- ότι μπορούν οι ίδιοι να επιλέξουν τον τρόπο για τον περιορισμό των δαπανών και της κατανομής του κονδυλίου για εξετάσεις. Είτε να υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός ανά περιφέρεια είτε ακόμη και ανά πάροχο. «Διαλέξτε και πάρετε, εγώ δεν έχω πρόβλημα», είπε στους εκπροσώπους του κλάδου, σύμφωνα με πηγές, πετώντας το μπαλάκι σε εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα για το πώς θα εξυπηρετείται ο κόσμος.

Οπως διευκρίνισε πάντως στις επίσημες δηλώσεις του: «Την τελευταία εβδομάδα του μήνα τους δίνουμε το δικαίωμα να μην εκτελούν εφ' όσον έχουν φτάσει στο μηνιαίο πλαφόν και το έχουν ξεπεράσει και κατά 20%. Πιστεύουμε όμως ότι με την εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα φθάνουν σε αυτό το όριο».

Τα συνταγογραφικά πρωτόκολλα αναμένεται να παραδοθούν στον Αδωνι Γεωργιάδη από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και θα ενσωματωθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Και το ζήτημα είναι πως αν ένας ασθενής θέλει να πραγματοποιήσει μια εξέταση και αυτή δεν περιλαμβάνεται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τότε θα πρέπει να την πληρώνει από την τσέπη του.

Πάντως οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου σήμερα προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να διακοπεί η επίσχεση.

Ηδη όμως οι εργαστηριακοί γιατροί είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία με τον Αδωνι Γεωργιάδη, σε αντίθεση με τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα που αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστούν τα λεφτά του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Εκείνο που τους βγάζει στα... κάγκελα είναι να γίνει κατανομή των κονδυλίων ανά πάροχο, το οποίο θα σημαίνει ότι κάθε διαγνωστικό κέντρο θα μπορεί να πραγματοποιεί συγκεκριμένες εξετάσεις με συγκεκριμένο ποσό χωρίς τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη.

Το ζήτημα είναι πως και να θέλει κανείς να επισκεφθεί τις ημέρες αυτές το ΠΕΔΥ για να κάνει διαγνωστικές εξετάσεις και να αποφύγει τον ιδιωτικό τομέα, αυτό αποτελεί μάλλον όνειρο θερινής νυκτός παρ' ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης μέχρι προχθές παρέπεμπε τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ. Ελάχιστα εργαστηριακά τμήματα του ΠΕΔΥ μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των 10 εκατ. ασφαλισμένων. Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βλέπει αύξηση της κίνησης. Οπως είπε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας: «Ενα 30% ήδη των εργαστηριακών εξετάσεων που γίνονταν αυτό το μεταβατικό διάστημα που οι γιατροί ήταν σε διαθεσιμότητα στα ιδιωτικά εργαστήρια, έχει μετακομίσει πλέον, έχει έρθει προς τα διαγνωστικά εργαστήρια των μονάδων του ΠΕΔΥ».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει ότι η σύμβαση για την τεχνική υποστήριξη του συστήματος LIS (μηχανοργάνωσης εργαστηρίων) έχει λήξει από εξαμήνου και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει μεριμνήσει να την ανανεώσει όπως ήταν υποχρεωμένος να κάνει. Εργαστήρια 3 μήνες μετά το κλείσιμο των μονάδων αδυνατούν μέχρι σήμερα να δώσουν αποτελέσματα εξετάσεων στους ασθενείς που διεκπεραιώθηκαν πριν από τις 19/2/2014. Ολα αυτά για ένα σύστημα που πληρώθηκε εκατομμύρια από το Δημόσιο. Από τις 26 μονάδες LIS που πληρώθηκαν μόνο οι 9 είναι λειτουργικές, ενώ οι υπόλοιπες σαπίζουν στα κουτιά τους 3 χρόνια.
**
Κομμάτια του ΕΟΦ θα δοθούν σε ιδιώτες

Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ακόμη και σε ιδιώτες είναι πρόθυμος να παραχωρήσει ο Αδωνις Γεωργιάδης, αν διαπιστωθεί ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί τελικά να λειτουργήσει με διαδικασίες εξπρές και να εξυπηρετεί τους σκοπούς του, όπως ο ίδιος δήλωσε κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού forum για την ηλεκτρονική υγεία, eHealth Forum, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.

Και επειδή ο ΕΟΦ ως κρατικός μηχανισμός λειτουργεί με βήματα χελώνας, ο Αδωνις Γεωργιάδης συμφωνεί να δημιουργηθεί ειδική επιτροπή-ομάδα η οποία θα παρακολουθεί την ταχύτητα αντίδρασης του οργανισμού αλλά και την αποτελεσματικότητά του. Και όποια υπηρεσία δεν μπορεί να εκπληρωθεί είναι πιθανό να δοθεί και σε ιδιώτες, καθώς όπως δήλωσε: «Η επιλογή outsourcing μας βρίσκει σύμφωνους και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε εφ' όσον συμφωνούμε με τα βήματα».

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ από enet