Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: Πάντα στις επικοινωνιακές υπηρεσίες της εκάστοτε μνημονιακής κυβέρνησης

- Βόηθα Παναγιά
α Νεπιτέλους και μια καλή είδηση. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως  «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση» και ότι «έχει πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στην ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά».

Η είδηση βέβαια αυτή, που κατέκλυσε από χθες με φανταχτερούς τίτλους όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, είναι καλή μόνο για την κυβέρνηση Σαμαρά και τις μικροπολιτικές φιλοδοξίες της ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Γιατί κανείς νοήμων δεν μπορεί να φανταστεί έξοδο από την κρίση βλέποντας παράλληλα την ανεργία...
να σπάει κάθε μήνα το ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ μετά το άλλο. Όσο για το «πρωτογενές πλεόνασμα» χάρη στον «ηγέτη Σαμαρά», όποιο κι αν είναι αυτό και αν δεν πρόκειται για άλλη μια σαπουνόφουσκα, δεν είναι δα και κανένα μεγάλο κατόρθωμα. Κάθε απλό νοικοκυριό μπορεί σε χρόνο dt να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και να αυτοαποκαλείται «επιτυχημένο στα οικονομικά του». Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να μην πληρώνει ενοίκιο, ρεύμα, κοινόχρηστα και λοιπές υποχρεώσεις. Η διαφορά βέβαια με το κράτος είναι ότι το απλό νοικοκυριό θα βρεθεί ενώπιον δικαστικών κλητήρων και κατασχέσεων.
  
Αλλά ας επιστρέψουμε στη δήλωση Μπαρόζο ή όποια ήρθε και πάλι στην ώρα της για να ενισχύσει επικοινωνιακά τον πρόθυμο ευρωθεληματάρη που «ηγείται» της Ελλάδας. Δεν είναι άλλωστε και η πρώτη φορά που ο κ. Μπαρόζο επιστρατεύεται στις εγχώριες πολιτικές επικοινωνιακές εκστρατείες για να βοηθήσει ή να υποβοηθήσει κυβερνήσεις, κόμματα και πολιτικούς που προθύμως και με κάθε κοινωνικό κόστος θα υλοποιήσουν τα θελήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας θυμηθούμε για παράδειγμα τι δήλωνε ο κ. Μπαρόζο το Μάρτιο του 2010, επί κυβερνήσεως ΓΑΠ, όταν άρχισε το όλο πάρτι με την κρίση χρέους στην Ελλάδα και η κυβέρνηση είχε πάρει τα πρώτα οικονομικά μέτρα (ήταν τότε που ο ΓΑΠ δεν ήθελε οικονομική αλλά «πολιτική στήριξη» από την ΕΕ): 
«η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο χάρη στο πακέτο μέτρων που έλαβε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση»
Όπως τελικά αποδείχτηκε, η Ελλάδα ήταν σε τόσο «καλό δρόμο» που μόλις δυο μήνες αργότερα, το Μάιο του 2010, προσέφυγε στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ υπογράφοντας το 1ο Μνημόνιο.
   
Η κοινωνική δυσαρέσκεια  τότε για τα σκληρά οικονομικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, είχε φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μπαρόζο τότε παρενέβη πάλι, δίνοντας μια επικοινωνιακή χείρα βοηθείας στον τότε «ηγέτη» ΓΑΠ, χαιρετώντας τη συμφωνία και χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «αξιόπιστα»:
«Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την αποφασιστική ηγεσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, έχει δεσμευτεί για μια δύσκολη αλλά αναγκαία διαδικασία μεταρρυθμίσεων για να μπεί η ελληνική οικονομία σε βιώσιμο δρόμο και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτή η συμφωνημένη δέσμη μέτρων αποτελεί ένα ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο.»
Μερικούς μήνες μετά, το φθινόπωρο του 2010, όταν άρχισαν να γίνονται ορατές οι επιπτώσεις του Μνημονίου, με την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη, όπως και τον αριθμό των λουκέτων στις μικροεπιχειρήσεις, ήρθε το Σεπτέμβριο και πάλι μία δήλωση από τον κ Μπαρόζο, με την οποία εξήρε την επιτυχία της κυβέρνησης ΓΑΠ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας:
«Η Ελλάδα έχει επιτύχει στην προσπάθεια που κάνει να σταθεροποιήσει την οικονομία της.» 
Η δήλωση αυτή, μάλιστα, είχε αναπαραχθεί τότε μαζικά, καλή ώρα όπως σήμερα, από τα ενημερωτικά πόρταλ της διαπλοκής  και τα λοιπά διαδικτυακά παπαγαλάκια της κυβέρνησης με τον πηχυαίο τίτλο «Μπαρόζο: "Η Ελλάδα πέτυχε"».

Οι δηλώσεις αυτές εντέλει αποδείχθηκαν και πάλι τόσο εύστοχες, τα μέτρα δηλαδή ήταν τόσο «αξιόπιστα» και τόση «επιτυχία» είχε σημειωθεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που μόλις τρεις μήνες μετά, το Δεκέμβριο του 2010, κατατίθεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το «Πολυνομοσχέδιο για τα Εργασιακά και τις ΔΕΚΟ». Το οποίο, εκτός από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις εις βάρος των εργαζομένων, περιελάμβανε και νέες μειώσεις μισθών όπως και νέα φορολογικά μέτρα.
   
Ο Ιούνιος που ακολούθησε (2011) επιβεβαίωσε εκ νέου την αξιοπιστία των δηλώσεων του κ. Μπαρόζο με την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», το οποίο ήταν ασφαλώς ένα νέο μνημόνιο με διαφορετική ονομασία και προέβλεπε επιπλέον μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέα φορολογικά μέτρα.
   
Aσφαλώς, το ίδιο ακριβώς εργάκι παίζεται και επί πρωθυπουργίας Σαμαρά.
Τρεις μήνες μετά εκλογή Σαμαρά, το Σεπτέμβριο του 2012, ο κ. Μπαρόζο έδινε «εύσημα στην Ελλάδα για τις προσπάθειες που καταβάλλει για  την εξυγίανση των δημοσιονομικών της»:
«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, αυτό το φθινόπωρο να φτάσει στο σημείο καμπής και να προχωρήσει στην εξυγίανση της οικονομίας της, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις της.»
Με αποτέλεσμα το φθινόπωρο, και συγκεκριμένα ένα μήνα μετά, το Νοέμβριο του 2012, να κατατεθεί στη Βουλή, και μάλιστα σε ένα μόνο άρθρο 216 σελίδων και πάλι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016». Άλλο ένα μνημόνιο δηλαδή που προέβλεπε μέτρα ύψους 18,9 δις ευρώ. Τουτέστιν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέες αυξήσεις φόρων, καταργήσεις δώρων και επιδομάτων, μειώσεις εφάπαξ και πολλά άλλα.
   
Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου ο Αντώνης Σαμαράς εξασφάλισε έτσι ένα σημαντικό μπόνους συμπάθειας από την ΕΕ και κυρίως από τον κ. Μπαρόζο, με αποτέλεσμα η ..φιλία τους να ριζώσει για τα καλά και οι αγκαλιές, οι χαριεντισμοί και οι δηλώσεις στήριξης να δίνουν και να παίρνουν.

Η χθεσινή, πάντως, εγκωμιαστική δήλωση του κ. Μπαρόζο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο:
«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, έχει πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στην ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά»
Αν κάποιος δεν ήξερε ποιός είναι ο κ. Μπαρόζο και άκουγε αυτή του τη δήλωση, εύλογα θα φανταζόταν ότι πρόκειται για στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
Μόλις δύο μήνες πριν, πάντως, τον Ιανουάριο, στην κοινή του συνέντευξη με τον Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο, ήταν πιο προσεκτικός:
«Ελπίζω ότι φέτος η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση.»
Προφανώς, όμως, τώρα που τα αποτελέσματα για τη ΝΔ προμηνύονται άσχημα στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, δεν είναι ώρα για μετριοπάθειες και προσεκτικές διατυπώσεις. Η στήριξη στον πρόθυμο θεληματάρη πρωθυπουργό των Αθηνών είναι απαραίτητη και αναγκαία, καθώς ο ένας και μοναδικός στόχος των Βρυξελλών είναι η συνέχιση της υλοποίησης και όλων των υπόλοιπων απαιτήσεων της Ε.Ε. και μάλιστα έτσι ακριβώς όπως τους έχει συνηθίσει ως τώρα ο Αντώνης Σαμαράς: Υπάκουα και αδιαμαρτύρητα.
   
Όχι βέβαια ότι είναι απίθανο και το ενδεχόμενο ένα νέο μνημόνιο να είναι προ των πυλών -γίνεται άλλωστε πολύ λόγος τελευταία από ξένα μέσα. Γιατί η έως τώρα εμπειρία με τις εγκωμιαστικές δηλώσεις του κ. Μπαρόζο υπέρ των ελληνικών κυβερνήσεων, απέδειξε ότι αυτό που επακολούθησε ήταν είτε νέα μνημόνια είτε νέα μεσοπρόθεσμα είτε νέα πακέτα μέτρων.
 .................
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

     Ο κ. Μπαρόζο έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για δηλώσεις κατά παραγγελία από το ελληνικό μνημονιακό λόμπι, ούτως ώστε να επηρεαστεί υπέρ τους η κοινή γνώμη στην Ελλάδα.
Πριν τη 2η εκλογική αναμέτρηση το 2012, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Λουκάς Παπαδήμος τηλεφώνησε στον κ. Μπαρόζο και του ζήτησε να κάνει σκληρή δήλωση κατά του Αλέξη Τσίπρα. Όπερ και εγένετο. Στις 11 Μαΐου ο κ. Μπαρόζο δήλωσε: «Εάν ένα μέλος ενός κλαμπ δεν σέβεται τους κανόνες, είναι καλύτερο ότι να φεύγει, και αυτό ισχύει για κάθε οργανισμό ή ίδρυμα.»
Σχετικά δημοσιεύματα:
• Άγνωστο τηλεφώνημα Παπαδήμου στον Μπαρόζο αποκαλύπτει το Reuters
• Το «βαθύ λαρύγγι» του Μπαρόζο ήταν γαλάζιο ή πράσινο;

     Ο κ. Μπαρόζο έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για διαφθορά και διαπλοκή με τον Σπύρο Λάτση. 
Η Επιτροπή του κ. Μπαρόζο, το 2005, συνέστησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και δη σαν επιτακτική ανάγκη, τη χρηματοδότηση για την κατασκευή αγωγού που θα προμηθεύει με καύσιμα το αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε και η κατασκευή του έργου ανατέθηκε στην εταιρεία «Lamda Construction», συμφερόντων Σπύρου Λάτση, ενώ τη σύμβαση για όλες τις προμήθειες καυσίμου προς το αεροδρόμιο κατέχουν τα «Ελληνικά Πετρέλαια», επίσης συμφερόντων Σπύρου Λάτση.
Η σύσταση της Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού είχε κατατεθεί στο Συμβούλιο λίγες βδομάδες μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών του κ. Μπαρόζο στην πολυτελή θαλαμηγό του Σπύρου Λάτση.

Από  jungle-report