Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΔΗΜΑΡ: Συνέδριο και φεύγει ο Κουβέλης που… μένει

Στις 8 το βράδυ της Παρασκευής από την Αγίου Κωνσταντίνου έγινε γνωστό πως τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος αποφάσισαν ομόφωνα (;) να ζητήσουν από τον Φώτη Κουβέλη να μην επιμείνει στη δήλωση παραίτησης του από τη θέση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Νωρίτερα: Στη σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου του κόμματος, μετά την εκλογική συντριβή της περασμένης Κυριακής και τη δήλωση παραίτησης του Φώτη Κουβέλη από τη θέση...
του προέδρου, οδηγείται η Δημοκρατική Αριστερά. Σε αυτή την απόφαση αναμένεται να καταλήξει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, που θα εξετάσει πάντως όλα τα ενδεχόμενα, από την απόρριψη της δήλωσης παραίτησης του Φώτη Κουβέλη μέχρι και την προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου, το οποίο όμως δεν μπορεί να «πάρει» ημερομηνία για μέσα στον Ιούνιο καθώς θα πρέπει να προηγηθούν διαδικασίες βάσης και να εκλεγούν νέοι αντιπρόσωποι.

Σήμερα, Παρασκευή, στην Αγίου Κωνσταντίνου, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα συζητούσαν τις πολιτικές εξελίξεις,  με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες να λένε ότι στις τοποθετήσεις τόσο του Φώτη Κουβέλη όσο και των περισσότερων στελεχών κυριάρχησε μία έντονη αυτοκριτική διάθεση. Περισσότερο… λαλίστατα, και στη συνεδρίαση και στους διαδρόμους προς τους δημοσιογράφους, ήταν τα στελέχη του κόμματος που στηρίζουν, σε αυτή τη φάση, την αριστερή στροφή της ΔΗΜΑΡ. «Το ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, στέρησε από τη ΔΗΜΑΡ το να διατυπώσει καθαρό μήνυμα και οι ψηφοφόροι το προσπέρασαν» δήλωσε κορυφαίο, κατά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά… ανώνυμο στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου.

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη, και σήμερα τίποτα δεν έγινε περισσότερο ξεκάθαρο σε σχέση με χθες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη συνεδρίαση ο Φώτης Κουβέλης είπε πως σκέφτηκε να κάνει τη δήλωση της παραίτησης του το βράδυ της Κυριακής των ευρωεκλογών, αλλά τελικά την έκανε την Τετάρτη γιατί θέλησε… να διασφαλίσει τη συντεταγμένη πορεία της ΔΗΜΑΡ. Το «φεύγει ο Κουβέλης που μένει» είναι κάτι που συζητούν σχετικά ανοιχτά τα στελέχη της «προεδρικής» πλειοψηφίας, που κυριαρχεί απόλυτα στο διαρκές συνέδριο του κόμματος. Το «μένει», όπως φαίνεται στη δεύτερη ανάγνωση κάποιων δηλώσεων, δεν σημαίνει πως πρόκειται για μία δήλωση παραίτησης 100%... μούφα, αλλά ότι ο Φώτης Κουβέλης θα είναι αυτός που θα υποδείξει, θα δώσει το δαχτυλίδι, στο διάδοχο του.

Αυτή την εκτίμηση φαίνεται πως έχουν τόσο ο Βασίλης Οικονόμου όσο και ο Γρηγόρης Ψαριανός που μάλλον αποτελούν παρελθόν για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς δεν προσήλθαν στη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Και οι δύο βουλευτές δεν έχουν κρύψει τα αισθήματα… αγάπης που έχουν για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά και την κάθετη αντίθεση του με τη διαφαινόμενη αριστερή στροφή του κόμματος και τη διάθεση, πλέον πολλών στη ΔΗΜΑΡ, να υπάρξει κάποιου είδους προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στην Κουμουνδούρου υπάρχει η εκτίμηση ότι Ψαριανός και Οικονόμου με την πρώτη ευκαιρία θα επιστρέψουν, με κάποιον τρόπο, στα έδρανα της συμπολίτευσης.

Π.Ρ. από alterthess