Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

«Πάμε για να τα βρούμε, όχι να τα σπάσουμε»

«Στις διαπραγματεύσεις κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις». Με αυτή τη «ρεαλιστική», όπως την χαρακτηρίζει δήλωση, στέλεχος της κυβέρνησης, με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, περιγράφει επί της ουσίας το τοπίο των επομένων ημερών.

«Ξαναρχίζουμε από την αρχή, πάμε να τα βρούμε παρά να τα σπάσουμε» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη δίωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με...
την τρόικα το απόγευμα της Πέμπτης.

Στις 11.30 το πρωϊ της Παρασκευής αναμένεται σύσκεψη προετοιμασίας στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή των υπουργών που έχουν ανοικτά θέματα με την τρόικα. Το απόγευμα θα γίνει νέο ραντεβού του Οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές με στόχο να καταρτισθεί το τελικό κείμενο συμφωνίας με την τρόικα, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, γράφει το naftemporiki.gr, αποδεχόμενη ότι μέρος αυτού θα πρέπει να δαπανηθεί και σε δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα όπως ζητά η τρόικα, ενδεχομένως και στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Τα ορόσημα

Συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Κυριακή και έγκρισή της από τη Βουλή μέχρι το Eurogroup που θα γίνει στην Αθήνα (την...πρωταπριλιά) είναι ο στόχος της κυβέρνησης – «ο τελευταίος διαπραγματευτικός πριν από τις ευρωκάλπες», όπως σημειώνεται.

Τον επιβεβαίωσαν, αναφέρει το capital.gr, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην χθεσινοβραδυνή τους συνάντηση στο Μαξίμου, αμέσως μετά την πολύωρη συζήτηση που είχε ο Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του στενού πρωθυπουργικού συνεργάτη Σταύρου Παπασταύρου.

Όταν αποχώρησαν οι τροϊκανοί, οι δύο τελευταίοι, μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη, αξιολόγησαν τα δεδομένα, τα οποία μετέφερε ο Γ. Στουρνάρας στους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο κορυφής.

Η κυβέρνηση, αναφέρει το in.gr, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να κλείσει η συμφωνία έως την Κυριακή -σύμφωνα με τις υποδείξεις του Eurogroup-, ενώ ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αφήνουν να διαφανεί ότι αυτό είναι εφικτό και ότι η διαπραγμάτευση κινείται σε θετικό έδαφος.

Ήδη, κατά τη χθεσινή συνάντηση των Ματίας Μορς, Πολ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα άρχισε η επεξεργασία του κειμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Τα επίδικα

-Για τα δημοσιονομικά η τρόικα δεν επιμένει σε νέα μέτρα για το 2014, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια προσδιορισμού των παρεμβάσεων του 2015.

-Για το θέμα του γάλακτος, των βιβλίων και των φαρμάκων (δηλαδή τις προτάσεις του ΟΟΣΑ) θα φανεί σήμερα και αύριο τις διαπραγματεύσεις το τι, τελικά, θα γίνει.

-Για τις ομαδικές απολύσεις εκφράζεται αισιοδοξία πως θα αποφευχθεί η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την άρση του βέτο του υπουργού. Κατά πληροφορίες η πλευρά των δανειστών δεν επιμένει στις αρχικές θέσεις της για τα εργασιακά.

-Σχετικά με την κινητικότητα, δεν τίθεται θέμα να προσδιοριστεί στόχος απολύσεων το 2015.

-Στα φορολογικά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία (η τρόικα διαφωνεί με τη μείωση των προστίμων για τη μην υποβολή δήλωσης ΦΠΑ).

-Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν είναι πλέον στο τραπέζι.

Το οικονομικό επιτελείο θα προωθήσει σε ένα νομοσχέδιο την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα (κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών, λίστα ΟΟΣΑ, φορολογικά, κ.α..) που μπορούν να «κλειδώσουν» τη νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Το πολυνομοσχέδιο

Οι δύο αρχηγοί, σημειώνει το capital.gr, συμφώνησαν να ενταχθούν όλα τα προαπαιτούμενα σε ένα πολυνομοσχέδιο (αλλά όχι με ένα άρθρο για ευνόητους λόγους) που θα συζητηθεί-ψηφισθεί με τη διαδικασία του επείγοντος – «ή και τους κατεπείγοντος εάν η διαπραγμάτευση παραταθεί και πέραν της Κυριακής». Το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ και τις τράπεζες (σ.σ. την Eurobank) θα είναι ξεχωριστό και θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Το ζητούμενο για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους είναι να πραγματοποιηθούν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις οι ψηφοφορίες. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ.Βενιζέλος, αναχωρώντας από το Μαξίμου χθες τη νύχτα, επισήμανε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές («εργαλεία» ΟΟΣΑ και εργασιακά) «θα περάσουν πρώτα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Για αυτό η ελληνική πλευρά θα προσπαθεί μέχρι τέλους να μείνουν εκτός συμφωνίας «αγκάθια» όπως οι ομαδικές απολύσεις ή το νέο αριθμητικό πλάνο απολύσεων στο Δημόσιο το 2015 και να κλείσουν «ομαλά» οι εκκρεμότητες πχ για το γάλα και τα φάρμακα.