Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Μετρούν τις δυνάμεις τους

Mε μείον έναν για την κυβερνητική πλειοψηφία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, έληξε αργά χθες τη νύχτα η διαδικασία ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου. Αυτή μετρά πλέον, μετά τη διαγραφή από την ΚΟ της ΝΔ του Νικήτα Κακλαμάνη που ψήφισε «παρών» στο άρθρο ένα του πολυνομοσχεδίου, 152 βουλευτές, ενώ σημειώνεται ότι υπέρ του πολυνομοσχεδίου ψήφισαν και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.

«Τραυματισμένα» βγήκαν και τα δύο...
κυβερνητικά κόμματα, που αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό τους, ενώ προβληματισμός υπάρχει και στη ΔΗΜΑΡ μετά την επιλογή του Γρηγόρη Ψαριανού και του Βασίλη Οικονόμου να απέχουν από τη διαδικασία, πράξη που αποδοκίμασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χρήστος Μαχαίρας.

Με την διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη αμέσως μετά την ψηφοφορία και το «παρών» του στο άρθρο ένα, η ΚΟ της ΝΔ μετρά πλέον 125 βουλευτές. Σοβαρότερο πρόβλημα όμως αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ μετά την καταψήφιση του άρθρου δύο για τις τράπεζες από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αιφνιδιασμό του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη να ψηφίσει «παρών» στο ίδιο άρθρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, αμέσως μετά την ψηφοφορία, έλαβε χώρα σοβαρό επεισόδιο μεταξύ νυν και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, με τις φωνές του Ευάγγελου Βενιζέλου να ακούγονται ως τον διάδρομο έξω από το γραφείο.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατευθύνθηκε στο δικό του γραφείο, όπου έμεινε επί πολλή ώρα μαζί με τον γραμματέα της ΚΟ Παναγιώτη Ρήγα, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Πάρι Κουκουλόπουλο, τον Γραμματέα Επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρη Καρύδη και τον Χρήστο Πρωτόπαπα, ενώ για αρκετή ώρα μέσα έμεινε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Οι φωνές του Ευάγγελου Βενιζέλου ακούγονταν μέχρι έξω, ενώ και οι συνεργάτες του δεν έκρυβαν τη δύσκολη θέση στην οποία είχε βρεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε εισηγήσεις για άμεση διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Απόστολου Κακλαμάνη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με ψυχραιμότερες απόψεις όμως να επικρατούν τελικά, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε και την περαιτέρω μείωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στους 150 βουλευτές.

Αργά τη νύχτα, ακολούθησε σκληρή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου που αποδοκίμαζε πολιτικά τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τα λοιπά, από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν ο Ανδρέας Ψυχάρης από τη ΝΔ και η Άντζελα Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ, ενώ την όλη διαδικασία συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου «στιγμάτισε» χθες η πρόταση δυσπιστίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που τελικά απορρίφθηκε.

Σήμερα, πάντως, μετά το πέρας του προγραμματισμένου κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα ξεκινήσει η διαδικασία επί της έτερης πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ στο προεδρείο της Βουλής. Σε αυτήν λαμβάνουν τον λόγο πέντε λέγοντες και πέντε αντιλέγοντες και ακολουθεί απόψε η ψηφοφορία.

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα από real