Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση μομφής

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
αποχώρησε από τη Βουλή χθες το απόγευμα
Θετικά αποτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ την κατάληξη της πρότασης μομφής, σημειώνοντας ότι ήταν εντός των σχεδιασμών τους το ενδεχόμενο απόρριψής της. Διαπιστώνουν ότι ο Α. Σαμαράς αναγκάστηκε να κρυφτεί πίσω από τον Ευ. Βενιζέλο, κάτι που επισήμανε κατ' επανάληψη ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή.

Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του κόμματος στη σκληρή δήλωση του πρωθυπουργού, που τον κατηγορούν ότι ξεπέρασε κάθε όριο κρυπτόμενος. Και παραφράζοντας τα λόγια της δικής του δήλωσης αντέδρασαν λέγοντας ότι «είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που πρωθυπουργός αρνείται τόσο συστηματικά να εμφανιστεί στη Βουλή». Πρόσθεσαν ότι ο κ. Σαμαράς «όχι μόνο αρνήθηκε να καλύψει τον απαξιωμένο πλέον υπουργό Οικονομικών, αλλά απαξίωσε εκκωφαντικά και τον υπουργό Επικρατείας, κ. Σταμάτη», σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα γνωρίσει «πικρή γεύση στις επερχόμενες εκλογές».

Την τελική απόφαση για την κατάθεση...
πρότασης μομφής κατά του Γ. Στουρνάρα έλαβαν μία ημέρα νωρίτερα, το μεσημέρι του Σαββάτου. Στη σύσκεψη μετείχαν στελέχη και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ανταλλάσσοντας σκέψεις για την τακτική που θα ακολουθούσαν.

Η πρόταση ήρθε ως απάντηση στην κυβέρνηση, που κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο για να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Κατ' άλλους για να τονιστεί το θέμα των τραπεζών, για το οποίο στελέχη του κόμματος έλεγαν ότι η κυβέρνηση επέλεξε να το υποβαθμίσει και απέφυγε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση, που προηγήθηκε στην επιτροπή.

Με την κίνησή τους αυτή, εκτίμησαν ότι οι διατάξεις για τις τράπεζες θα έρχονταν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, καθώς θεωρούν πως αρκετοί βουλευτές της πλειοψηφίας αισθάνονται στενάχωρα με τη στάση του υπουργού Οικονομικών και, ως εκ τούτου, θα ήταν δύσκολο να εμφανιστούν σε μια κοινή υπερασπιστική γραμμή.

Σε δεύτερο επίπεδο, όπως σημειώνουν, η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μήνυμα της Βουλής προς τους δανειστές ενόψει των συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin. Θέλοντας να δείξουν ότι δεν μπορούν να θέτουν κατ' επανάληψη εκβιαστικά διλήμματα για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά και διαρκώς νέους όρους.

Κατά πόσο ήταν δυνατό το μήνυμα; Θα φανεί, όπως εκτιμούν, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «έπρεπε να μπει ένα φρένο» και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η πρόταση δυσπιστίας.
ΠΑΣ
Από enet