Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Προς συμβιβαστική λύση για το γάλα

Βελτιώσεις στην αρχική συμφωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης για το ζήτημα του γάλακτος φέρεται να έχει δεχθεί η τρόικα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναμένεται να οδηγήσει σε εκτόνωση της κρίσης που ανησυχεί την κυβέρνηση, πριν το πολυνομοσχέδιο φθάσει προς ψήφιση στη Βουλή.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές προχωρούν σε ρύθμιση με την οποία δημιουργούνται δύο κατηγορίες γάλακτος:...

1. Το παστεριωμένο γάλα, στο οποίο θα υπάρχει η υποκατηγορία «γάλα ημέρας». Δηλαδή θα διαρκεί 24 ώρες η συλλογή και στο ράφι θα μένει για άλλες δύο μέρες. Τα υπόλοιπα προϊόντα θα έχουν διάρκεια ζωής ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης. Η ευθύνη θα ανήκει στις γαλακτοβιομηχανίες.

2. Το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, όρος ο οποίος αντικαθιστά το γάλα υψηλής παστερίωσης.

Επίσης στις συσκευασίες θα υπάρχει ευκρινής σήμανση αναφορικά με τη διάρκεια ζωής του γάλακτος.

Η πρόταση αυτή έχει τη σύμφωνη γνώμη και της τρόικας, χωρίς να είναι ιδιαίτερα διαφορετική σε σχέση με το αποτέλεσμα των προηγούμενων διαπραγματεύσεων υπουργείου Ανάπτυξης – τρόικας.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος με δήλωση του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ είπε:

«Καταρχάς θεωρώ θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε:

1.Το «γάλα ημέρας» αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;

2. Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου «φρέσκο» θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η «ψυκτική αλυσίδα», καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την «ΕΒΓΑ της γειτονιάς».

3. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού «γάλα υψηλής παστερίωσης» που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό «γάλα υψηλής παστερίωσης» θα μπορούσε να ονομαστεί «υψηλής θερμικής επεξεργασίας».

Από enet