Χθες τα spreads των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν και τις 700 μονάδες βάσης από το επίπεδο των 550 που είχαν υποχωρήσει το προηγούμενο διάστημα αν και προς το τέλος της ημέρας υποχώρησαν ελαφρώς κάτω από τις 700 μ.β. χωρίς αυτό πάντως να σημαίνει αντιστροφή της τάσης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο εμφάνισε...
χθες απόδοση 8,61% από 8,13% την Παρασκευή με τιμή 65,75 με 66,75 μονάδες βάσης. Επιδείνωση παρουσιάστηκε χθες και στις περισσότερες αγορές ομολόγων στην Πορτογαλία το 10ετές στο 5,26%, στην Ιρλανδία στο 3,30% και στην Ισπανία στο 3,80%.
Σύμφωνα με το κέρδος που επικαλείται στελέχη της αγοράς, η νέα αυτή εκτίναξη των αποδόσεων δεν συνδέεται άμεσα, αν και επηρεάζεται, με την επαναξιολόγηση του ελληνικού ρίσκου από τους διεθνείς επενδυτές. Περισσότερο είναι συνδεδεμένη με το κύμα ρευστοποιήσεων κρατικών τίτλων αναδυόμενων αγορών που προκλήθηκε από την πολιτική της FED να παρέμβει περιοριστικά στις κινήσεις των hedge funds στις αγορές αυτές. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, στα χαρτοφυλάκια των hedge funds έχουν συμπεριληφθεί και τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να έχουν συμπαρασυρθεί από τις ρευστοποιήσεις που αποφασίστηκαν.
Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία που συνδέονται αποκλειστικά με την αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών τίτλων και τη μορφολογία της αγοράς. Καταρχάς η ελληνική αγορά παραμένει εξαιρετικά ρηχή και αυτό δεν διευκολύνει τις κινήσεις των επενδυτών καθώς δεν μπορεί να απορροφηθεί η προσφορά όταν εκδηλώνεται. Περαιτέρω, είναι πολύ λογικό με βάση τους όρους λειτουργίας της αγοράς, η άνοδος του προηγούμενου διαστήματος να οδήγησε σε μία φυσική διόρθωση και σε αποφάσεις αποκόμισης των κερδών (profit taking) κάτι που στον βαθμό που συμβαίνει προοιωνίζεται καλύτερη συμπεριφορά στο εγγύς μέλλον.
Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η αρνητική τάση να συνεχιστεί, κάτι που θα επηρεαστεί κυρίως από την ευρύτερη συγκυρία στο ελληνικό πολιτικό και οικονομικό πεδίο. Οι επενδυτές παρακολουθούν ως γνωστόν πολύ στενά την ελληνική περίπτωση εκτιμώντας ότι η ρευστότητα στο πολιτικό πεδίο θα αυξηθεί όσο προχωράμε προς τις εκλογές. Οι αναλύσεις για τη συγκυρία στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται με αιχμή την ανατροπή των πολιτικών ισοροπιών που μπορεί να προκληθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και επηρεάζονται άμεσα από την ισχύ και τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ταυτόχρονα επιβαρυντικά στις αναλύσεις για την Ελλάδα έχει αρχίσει να λειτουργεί η προφανής πλέον εμπλοκή των σχέσεων με την τρόικα και οι άμεσες αλλά και πιο μεσοπρόθεσμες συνέπειές της. Η αυστηροποίηση της γλώσσας που χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, οι εκκρεμότητες και οι διαφωνίες κυβέρνησης - τρόικας δεν περνούν απαρατήρητες, ενώ μικρή φαίνεται να είναι και η θετική συμβολή της πραγματικής επιτυχίας επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013.
Οι βασικές αιτίες, σημειώνει το bankingnews.gr της διόρθωσης της αγοράς εσχάτως είναι:
1) Οι ρευστοποιήσεις που σημειώνονται στις αναδυόμενες οικονομίες λόγω της FED που έβαλε φραγμούς στην κερδοσκοπία των hedge funds στα emerging markets.
Ήδη έχουν καταγραφεί εκροές μόνο τις τελευταίες ημέρες περίπου 4,5 δισεκ. δολάρια.
2) Ο ελληνικός κίνδυνος πολιτικός και τραπεζικός παραμένει αυξημένος.
Οι ευρωεκλογές θα καταδείξουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αδύναμη ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να κινούνται εν μέσω αμφισβήτησης για τις πραγματικές τους κεφαλαιακές ανάγκες.
3) Το ελληνικό χρέος δεν έχει καταστεί βιώσιμο και συνεχίζει να αποτελεί παράγοντας μόνιμης αποσταθεροποίησης.
4)Αναβλήθηκε επ΄ αόριστον η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές εξέλιξη δυσμενής.
5) Όλη αυτή η διάχυτη αβεβαιότητα αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στην αγορά ομολόγων που προβληματίζει σοβαρά καθώς και σήμερα καταγράφεται νέα άνοδος των spreads.
Φωτογραφία: FOSPHOTOS / Philippos Messinis
Από ThePressProject
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου