Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Το σκάνδαλο του ΤΤ δεν είναι καινούριο

Μπορεί η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Κα Ράικου να εξέδωσε χθες τα πρώτα 7 εντάλματα σύλληψης για στελέχη του ΤΤ και γνωστούς επιχειρηματίες αλλά το σκάνδαλο έχει αποκαλυφθεί δημοσιογραφικά εδώ και πολύ καιρό.

Οι συνεργάτες μας Χρήστος Ιωάννου και η Βασιλική Σιούτη έχουν επισημάνει όλες τις πτυχές του σκανδάλου στην Ελευθεροτυπία και στο περιοδικό MONO. Μέχρι λοιπόν να διαρρεύσει με κάποιο τρόπο το πόρισμα των 150 σελίδων μπορείτε να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας διαβάζοντας τα παρακάτω ρεπορτάζ.

Στο μεταξύ αν παρατηρήσετε ότι τα περισσότερα ΜΜΕ ασχολούνται διακριτικά με την υπόθεση (μερικά από τα μεγαλύτερα δυσκολεύονται να πουν ακόμα και το όνομα Κοντομηνάς) σημειώστε ότι το ΤΤ τα τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει από 30 έως 35 εκατομμύρια ευρώ για...
διαφήμιση στα ΜΜΕ (μεγάλα και μικρά).

Οι επενδύσεις και τ' αδέλφια του
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Οι αδελφοί Παπανδρέου με τις συζύγους τους
και την κόρη του Γιώργου, Μαργαρίτα.
Εντονη δραστηριότητα επιδεικνύουν τους τελευταίους μήνες τα αδέλφια του πρωθυπουργού, Νίκος και Αντρίκος Παπανδρέου. Το ενδιαφέρον τους στρέφεται κυρίως στις επενδύσεις. Ο Νίκος Παπανδρέου ασχολείται κυρίως με το θέμα των επενδύσεων από το εξωτερικό, ενώ ο Αντρίκος με τις «πράσινες επενδύσεις».

Εδώ και λίγο καιρό ο Αντρίκος Παπανδρέου εργάζεται εντατικά για μία εκδήλωση που διοργανώνει στον «Αστέρα», στις 22 Οκτωβρίου, με θέμα «Mediterranean Climate Change Initiative», όπου θα τονιστεί η ανάγκη να περάσουμε από τα καύσιμα που παράγουν διοξείδιο του άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ταυτόχρονα οργανώνει ένα φόρουμ («Mediterranean Green Development Investors Forum») το οποίο παρουσιάζεται ως ένα «συναρπαστικό event δικτύωσης που θα εξετάσει τις ευκαιρίες για επενδύσεις σε περιβαλλοντικά έργα και θα αναδείξει τις δυνατότητες κερδών για τους επενδυτές». Οπως υποστηρίζει, στην προσπάθειά του για τη δημιουργία πράσινης οικονομίας, θα συγκεντρώσει πολιτικούς, υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, φορείς χάραξης πολιτικής, βιομήχανους, τραπεζίτες, και διεθνείς επενδυτές για να αναδείξουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες στη Μεσόγειο, καθώς έχει σχεδιαστεί η δυνατότητα τυπικής και άτυπης δικτύωσης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η ΜΚΟ του Αντρίκου «Ι4cense» (Institute for Climate and Energy Security) ή αλλιώς Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής, η C&C που εξειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις και το σπόνσορινγκ, του Κυριάκου Γριβέα (επιχειρηματία γνωστού για τις διασυνδέσεις του στη Ν.Δ και το Δήμο Αθηναίων του Νικήτα Κακλαμάνη) και η European Investment Bank.

Ενα πράσινο fund

Ο Α. Παπανδρέου, μάλιστα, έχει έτοιμη εδώ και λίγο καιρό μία φιλόδοξη πρόταση για ένα πράσινο fund με σκοπό να συγκεντρώσει 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε επενδύσεις που θα υλοποιήσουν αυτή την μετακίνηση των μεσογειακών χωρών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για την τεκμηρίωση της πρότασης του fund εργάστηκε ο φίλος του, καθηγητής στο Μάντσεστερ, Αιμίλιος Αυγουλέας, μαζί με την συνεργάτιδα του Αντρίκου, Alina Lazar, η οποία κάνει και τις δημόσιες σχέσεις στη ΜΚΟ του «Ι4cense». Σύμφωνα με το ίδιο το σχέδιο, για την υλοποίησή του χρειάζεται ένας υπερεθνικός χρηματοδότης, ο οποίος προτείνεται να είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά θα συμμετέχουν με μικρότερα κεφάλαια και οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου.

Οπως αναφέρεται στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του Αντρίκου, η πρωτοβουλία υποστηρίζεται τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, ενώ βασικός χορηγός είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οποιος θέλει να παραβρεθεί στην εκδήλωση μπορεί να το κάνει, καταβάλλοντας 370 ευρώ εάν σπεύσει εγκαίρως και 500 εάν το αποφασίσει την ίδια μέρα.

Μεταξύ των ομιλητών υπάρχουν τα ονόματα του Γ. Παπανδρέου, του Ταγίπ Ερντογάν, των πρωθυπουργών της Παλαιστίνης, του Μαυροβουνίου, της Μάλτας, καθώς και υπουργών από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, την Κύπρο και την Ελλάδα (Τίνα Μπιρμπίλη).

Στην εκδήλωση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλήσει και ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Αιμ. Αυγουλέας, ο οποίος θα αναδείξει την ανάγκη δημιουργίας ενός μεσογειακού fund κλιματικής αλλαγής.

Ο άλλος αδελφός του πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου, ασχολείται περισσότερο με τις ελληνοαραβικές επιχειρηματικές σχέσεις. Την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε στο Καβούρι στο 3ο επιχειρηματικό ελληνοαραβικό φόρουμ, όπου συζήτησε για αρκετή ώρα με στελέχη της εταιρείας που δραστηριοποιούνται στην επένδυση του Κατάρ στον Αστακό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε αναθέσει το συντονισμό της συνεργασίας με το Κατάρ και το Αμπου Ντάμπι στον αδελφό του Νίκο, ο οποίος είχε προχωρήσει τις συνεννοήσεις. Μετά τη δημοσιοποίηση της συμμετοχής του όμως στην υπουργική αποστολή στο Αμπού Ντάμπι με το επίσημο κυβερνητικό αεροσκάφος και κάποια δυσάρεστα σχόλια που τη συνόδεψαν, αποφασίστηκε να αναλάβει το συντονισμό ο Σπύρος Κουβέλης, συνεπικουρούμενος από τον Νίκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Παπανδρέου έχει κάνει το γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη δεύτερο γραφείο του (το οποίο εκτός από τον ίδιο, επισκέπτεται και ο διαχρονικός φίλος των Παπανδρέου Τζορτζ Χάλακ).

Το τελευταίο διάστημα ο αδελφός του πρωθυπουργού διευρύνει τους τομείς των ενδιαφερόντων του, αλλά και των προσωπικών του σχέσεων. Την περασμένη εβδομάδα ταξίδεψε μαζί με τη σύζυγό του στα Τίρανα, προσκεκλημένος του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου που εγκαινίαζε εκεί ιδιωτικό νοσοκομείο.
siouti@enet.gr

Οι «πράσινες» μπίζνες του Τ.Τ.
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 21 Μαρτίου 2010
«Πράσινες» business ήθελε να κάνει η προηγούμενη, διορισμένη από τη Ν.Δ., διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ίδρυσε κοινή εταιρεία, την Post Bank Green Institute Α.Ε., με έναν ιδιώτη (50%-50%).

Επέλεξε για συνέταιρο τον Κυριάκο Γριβέα, «μέσω του νομικού προσώπου C&C International», όπως δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας, Αγγ. Φιλιππίδης, χωρίς όμως να το ανακοινώσει ως ώφειλε και χωρίς να απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε άλλους πιθανούς υποψήφιους (για λόγους διαφάνειας και μόνο, γιατί δεν ήταν υποχρεωμένη εκ του νόμου η διοίκηση να το πράξει).

Το συνεταιριλίκι-δώρο έσκασε αρχικά σαν βόμβα στη νέα διοίκηση του Τ.Τ. (μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση άλλαξε τη διοίκηση), η οποία όμως γρήγορα διαπίστωσε πως ο συνέταιρος δεν είναι όποιος όποιος, αφού είχε κάνει τα δέοντα ανοίγματα στην πράσινη ανάπτυξη.

Ο Κ. Γριβέας είχε αναπτύξει συνεργασία με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αδελφό του σημερινού πρωθυπουργού, και τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ινστιτούτο για την Κλιματική Αλλαγή και Ενεργειακή Ασφάλεια» (Ι4CENSE), στην οποία ιδρυτής και επικεφαλής είναι ο αδελφός του Πρωθυπουργού. Οι δύο τους συνδιοργανώνουν συνέδρια κάθε χρόνο για να προωθήσουν την πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Τώρα, ο επικεφαλής της νέας διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Κλ. Παπαδόπουλος, δηλώνει στην «Κ.Ε.» πως θα αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Post Bank Green Institute Α.Ε., δηλαδή τον Κ. Γριβέα, και στη θέση του θα τοποθετήσει τον Δ. Ζήση (ίσως λόγω της παρέμβασης της «Κ.Ε.»).

Μένει, όμως, να αποδειχθεί ότι ο Κ. Γριβέας παραμένει ακόμα και σήμερα βασικός μέτοχος, κάτι που η σημερινή διοίκηση του Τ.Τ. αποφεύγει συστηματικώς να διευκρινίσει, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις.

Η ιστορία

Η ιστορία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009, όταν η διοίκηση του Αγγ. Φιλιππίδη, έλαβε απόφαση για την ίδρυση τριών θυγατρικών. Η μία εξ αυτών συστάθηκε άμεσα τον Αύγουστο (οι άλλες δύο δεν έχουν συσταθεί μέχρι σήμερα) και έλαβε την επωνυμία Post Bank Green Institute Α.Ε., για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Το καταστατικό έχει διάφορες δραστηριότητες από παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, διοργανώσεις συνεδρίων, μέχρι εμπορία ρύπων και επενδύσεις -μέσω θυγατρικών- στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Αυτά δεν έγιναν άμεσα γνωστά, ως όφειλε να κάνει μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, όπως το Τ.Τ. Δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανακοίνωση, πράγμα σπάνιο ακόμα και για τον πρώην πρόεδρο, Αγγ. Φιλιππίδη, όταν επί των ημερών του η τράπεζα ανακοίνωνε μέχρι και τη συμμετοχή της σε συνέδρια και εκθέσεις.

Η ίδρυση της νέας εταιρείας γνωστοποιήθηκε στο επενδυτικό κοινό τον Νοέμβριο του 2009, δηλαδή τρεις μήνες μετά τη σύστασή της, όταν το Τ.Τ. ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ήταν 500.000 ευρώ με τη συμμετοχή του Τ.Τ. να ορίζεται σε 50%.

Αυτά που δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα είναι ότι:

* Το υπόλοιπο 50% των μετοχών απέκτησε ένα νομικό πρόσωπο, η εταιρεία C&C International, συμφερόντων του επιχειρηματία Κ. Γριβέα.

* Ο ίδιος επιχειρηματίας ορίστηκε και διευθύνων σύμβουλος με αποκλειστικό δικαίωμα υπογραφής για τα πάντα.

* Ως έδρα της νέας εταιρείας ορίστηκε η Μεταμόρφωση της Αττικής, που αποτελεί έδρα και των άλλων επιχειρήσεων του Κ. Γριβέα.

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Στο διοικητικό συμβούλιο του «πράσινου ινστιτούτου» (Green Institute) βρέθηκε ο Εμμανουήλ Κελαϊδάκης, μέλος διοικητικού συμβουλίου της Εγνατίας Οδού Α.Ε. (διορίστηκε από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά). Ο ίδιος διετέλεσε και μέλος του Ινστιτούτου «Κων. Καραμανλής», καθώς επίσης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Εναλλακτική Ενέργεια Α.Ε. (σ.σ.: είναι η εταιρεία που ήρθε στη δημοσιότητα με αφορμή τη μίσθωση οικοπέδου ιδιοκτησίας της οικογένειας του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου).

Ποια είναι η C&C και ο Κυριάκος Γριβέας
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Ο  Κυρ. Γριβέας δεν είναι τυχαίος άνθρωπος, αλλά πολυπράγμων και επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείων, έχει εταιρεία που διοργανώνει συνέδρια (κυρίως ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος), άλλη που κάνει δημόσιες σχέσεις κ.ά. Η εταιρεία του, C&C International, διοργάνωνε και συνεχίζει να διοργανώνει συνέδρια με χορηγό το Τ.Τ. Συμπτωματικώς ή όχι, το 2009 έλαβε και δύο ομολογιακά δάνεια από το Τ.Τ.

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άνοιγμα στην «πράσινη» ανάπτυξη. Η C&C Inter-national συνεργάζεται με το Διεθνές Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής & Ενεργειακής Ασφάλειας (Ι4CENSE), μη κυβερνητική οργάνωση, υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και διοργανώνουν συνέδρια όπως αυτό του ερχόμενου Μαΐου στην Αθήνα, στο οποίο βασικοί ομιλητές θα είναι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

* Δηλώσεις Αγγ. Φιλιππίδη, Κλ. Παπαδόπουλου, Α. Παπανδρέου

Στην ερώτηση «εάν γνωρίζατε τον Κ. Γριβέα πριν τη σύσταση της εταιρείας και γιατί τον επιλέξατε για συνέταιρο;» ο Αγγ. Φιλιππίδης απάντησε ότι «είμαι υπέρ της συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα» και ότι «ήμασταν (σ.σ.: εννοεί το Τ.Τ.) χορηγοί σε κάποιο συνέδριο». Τονίζει πως «έχει αναπτύξει εμπειρία στη δημιουργία συνεδρίων και μπορεί να χειριστεί περιβαλλοντικά θέματα καθώς έχει διασυνδέσεις στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα οι επαφές με το ίδρυμα Clinton Foundation, που ασχολείται με την πράσινη ανάπτυξη».

Ρωτήσαμε τον νέο πρόεδρο του Τ.Τ., Κλεάνθη Παπαδόπουλο, για τη σημερινή μετοχική σύνθεση της Green Institute, εάν γνωρίζει πώς έγινε η επιλογή του κ. Γριβέα. Επίσης για τη σημερινή σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου και τι προτίθεται να κάνει με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Μας απάντησε ότι «πρόθεση της τράπεζας είναι να έχει συμμετοχή στον τομέα της περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης, ότι θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν και ότι σκοπός της Post Bank Green Institute είναι να συγκεντρώσει το καλύτερο επιστημονικό δυναμικό».

Ο κ. Παπαδόπουλος μας είπε επίσης ότι «δεν μας απασχολούν οι πολιτικές προτιμήσεις των στελεχών μας ή των συνεργατών μας αλλά αποκλειστικά και μόνο η δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ρόλου τους». Παρέλειψε να αναφερθεί στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Post Bank Green Institute και στα μέλη του δ.σ., λέγοντας μόνο ότι προχωρεί «στην πρόσληψη νέου διευθύνοντος συμβούλου, του Δ. Ζήση».

* Απάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου

Θέσαμε στον Α. Παπανδρέου ερωτήσεις σχετικά με τη συνεργασία του με τον κ. Γριβέα και εάν υπάρχουν άλλες κοινές δράσεις με την C&C International. Επίσης από ποιον/ποιους χρηματοδοτείται το Ινστιτούτο (Ι4CENSE).

Ακολουθούν οι απαντήσεις:

1 «Το i4cense, του οποίου είμαι πρόεδρος, συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με την εταιρεία συνεδρίων C&C International και τους "Financial Times" για τη διοργάνωση του Mediterranean Sustainable Energy Summit, το οποίο είναι διεθνές συνέδριο για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας. Το ινστιτούτο έχει την ευθύνη της διαμόρφωσης του επιστημονικού προγράμματος του συνεδρίου. Θεωρούμε σημαντικό ένα τέτοιο συνέδριο να οργανώνεται στην Αθήνα ώστε η χώρα μας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς προβληματισμού για την κλιματική αλλαγή.

2 »Οι δραστηριότητες του i4cense είναι διεθνείς. Η μέχρι τώρα διεθνής συμμετοχή των επιστημόνων και ειδικών στο χώρο καθώς και των συνεργατών είναι εθελοντική. Πέραν της εθελοντικής προσφοράς, οι επιπλέον πόροι καθορίζονται από τον όγκο και το είδος των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει και προκύπτουν από τη συνεργασία με άλλους διεθνείς επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς.

3 »Εχει συσταθεί διεθνές advisory board, το οποίο και πρόκειται να ανακοινωθεί στο Λονδίνο, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση νέων πρωτοβουλιών του Ινστιτούτου».
ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Το παρασκήνιο της αποχώρησης του Σπ. Παντελιά
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,  Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Πολλά «γιατί» ακολουθούν την αποχώρηση του αντιπροέδρου, με εκτελεστικές αρμοδιότητες, Σπύρου Παντελιά από το διοικητικό συμβούλιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας απέδωσε την αποχώρηση σε προσωπικούς λόγους, όμως κύκλοι του Τ.Τ., οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, σημειώνουν ότι ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου επέλεξε το δρόμο της παραίτησης, αφού υπήρχε διάσταση απόψεων ανάμεσα στον ίδιο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Κλέωνα Παπαδόπουλο. Οι διαφωνίες είχαν κατά καιρούς εκφραστεί και σε διοικητικά συμβούλια και αφορούσαν σε διάφορα θέματα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει στα χέρια της αρκετές «καυτές πατάτες», που προέκυψαν από δανειακές συμβάσεις, που δεν εξυπηρετούνται κανονικά. Επίσης, υπάρχουν ανοικτά θέματα με συμφωνίες που έχουν γίνει με διάφορους επιχειρηματίες, όπως ο Κυριάκος Γριβέας και ο Δημήτρης Κοντομηνάς, οι οποίοι είναι συνεταίροι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην πράσινη ανάπτυξη ο πρώτος και στις πιστωτικές κάρτες ο δεύτερος. Προσφάτως, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από δημοσιεύματα (εφημερίδα «Δημοκρατία») που απεκάλυψαν ότι η διοίκηση μίσθωσε κατάστημα στη Θεσσαλονίκη ιδιοκτησίας της οικογένειας, με την οποία έχει συγγενική -εξ αγχιστείας- σχέση ο αδελφός του πρωθυπουργού.

Ανοικτό είναι και το θέμα της απορρόφησης της Τ-Bank, της πρώην τράπεζας που ανήκε στον όμιλο Ασπίς, του επιχειρηματία Παύλου Ψωμιάδη, η οποία έχει αποφασισθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών. Εχουν ήδη παρέλθει άκαρπες δύο συνελεύσεις, ενώ η τρίτη (β' επαναληπτική) θα συνεχιστεί στις 22 Νοεμβρίου 2011. Ολες αυτές συνεκλήθησαν για να εγκρίνουν τη συγχώνευση.

Η αποχώρηση του αντιπροέδρου, ο οποίος είχε διοριστεί από τη σημερινή κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2009, πραγματοποιείται γενικότερα σε μία κρίσιμη στιγμή για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο είναι φορτωμένο με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και η διοίκηση θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα μετέχει στο PSI (Private Sector Involvement), δηλαδή στο κούρεμα της αξίας τους κατά 50%. Τη θέση του Σπ. Παντελιά ανέλαβε ο κ. Χάρης Σιγανός, ο οποίος προσελήφθη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τον Ιανουάριο του 2010 ως γενικός διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών.
ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Μαύρο τέλος στις «πράσινες» business του ΤΤ
Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ioannou@enet.gr
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,  Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011
ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΖΗΜΙΕΣ ΕΛΗΞΕ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ POST ΒΑΝΚ GREEN INSTITUTE - ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ C&C INTERNATIONAL

ΑΔΟΞΑ και με οικονομικές επιπτώσεις έληξε η συνεργασία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την εταιρεία C&C International του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα, η οποία αφορούσε έργα πράσινης ανάπτυξης.

Η συνεργασία, που στηρίχθηκε κυρίως στις πολιτικές γνωριμίες και στην κρατική στήριξη, διεκόπη προ μιας εβδομάδας όταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών που δεν κατείχε στη θυγατρική του εταιρεία, Post Bank Green Institute, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του να ανέβει στο 100%. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αγόρασε τις υπόλοιπες μετοχές της Post Bank Green Institute από την C&C, κάτι που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ας δούμε όμως πώς ξεκίνησαν οι business στην πράσινη ανάπτυξη και πώς κατέληξαν.Η ιδέα να επεκταθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην πράσινη ανάπτυξη δεν ήταν της σημερινής διοίκησης του Κλέωνα Παπαδόπουλου, αλλά της προηγούμενης, του Αγγελου Φιλιππίδη. Ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος διορίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, συνεργάστηκε με τον επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα της εταιρείας C&C International και δημιούργησαν την εταιρεία Post Bank Green Institute με συμμετοχή 50% έκαστος. Εκτός από αυτή τη συνεργασία, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε χορηγήσει και ομολογιακά δάνεια στην C&C επί ημερών Φιλιππίδη.

Ο συνέταιρος του Ταχ. Ταμιευτηρίου δεν ήταν κάποιο τυχαίο πρόσωπο. Εκτός της γνωριμίας που είχε με τον Φιλιππίδη, είχε τη μεγαλύτερη εταιρεία στις διοργανώσεις συνεδρίων και διατηρούσε φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις με τον κ. Αντρίκο Παπανδρέου, αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος ασχολούνταν με την πράσινη ανάπτυξη.

Ο κ. Γριβέας μέσω της C&C και ο Αντρίκος Παπανδρέου μέσω μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με την επωνυμία i4cesne, συνεργάζονταν και έκαναν διάφορα συνέδρια, στα οποία χορηγός ήταν μεταξύ άλλων το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, άλλες υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες και υπουργεία.

Σημειώνουμε μια λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της: Οταν έγινε η σύσταση της εταιρείας Post Bank Green Institute το Ταχ. Ταμιευτήριο δεν εξέδωσε καν ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο, ως όφειλε ως εισηγμένη εταιρεία, προκειμένου να μη λάβει η συνεργασία δημοσιότητα (η ενημέρωση έγινε εκ των υστέρων και έμμεσα στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αλλά και εκεί δεν ήταν πλήρης, αφού δεν αναφερόταν ο συνέταιρος).

Ποιος έκανε κουμάντο; Ο κ. Γριβέας εκτός από μέτοχος, μέσω της C&C, ήταν και διευθύνων σύμβουλος. Η έδρα της εταιρείας Post Bank Green Institute ήταν στη Μεταμόρφωση, εκεί που βρίσκονταν και άλλες εταιρείες του επιχειρηματία.

Οταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία διορίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Κλέων Παπαδόπουλος, «αγκάλιασε» τη δραστηριότητα της Post Bank Green Institute.

Οταν το όλο θέμα απέκτησε δημοσιότητα μετά από έρευνα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» για τα πρόσωπα που συνθέτουν την πράσινη μπίζνα του ΤΤ ο κ. Παπαδόπουλος προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο και δεν απαντούσε στις γραπτές ερωτήσεις που του είχαν τεθεί. Στη διάρκεια της έρευνας αντικαταστάθηκε ο κ. Γριβέας από διευθύνων σύμβουλος της Post Bank Green Institute (παρέμεινε όμως στο διοικητικό συμβούλιο) με τον κ. Ζήση. Ολα τα άλλα παρέμειναν τα ίδια.

Το προαναγγελθέν τέλος

Πριν από μερικές εβδομάδες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις που είχε με την C&C International, καθώς της είχε χορηγήσει δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς επαρκείς εγγυήσεις.

Την ίδια περίπου περίοδο παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος του Ταχ. Ταμιευτηρίου, Σπύρος Παντελιάς. Δημοσίως οι λόγοι που επικαλέστηκε ήταν προσωπικοί. Ομως αρκετοί γνωρίζουν ότι δεν ήταν λίγες οι διαφωνίες με τον πρόεδρο του ΤΤ σε αρκετά θέματα μεταξύ των οποίων και η παραπάνω υπόθεση.

Τελικώς, η όλη συνεργασία διεκόπη με τον ίδιο τρόπο: με την ελάχιστη δυνατή πληροφόρηση. Να δούμε εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ζητήσει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να αναφέρει, όπως υποχρεούται, τον πωλητή των μετοχών και το τίμημα, καθώς και εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι που συνδέονται με τη διακοπή της συνεργασίας.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ο γαλαντόμος πρόεδρός του
Των Χρήστου Ιωάννου -  Βασιλικής Σιούτη
monopressgr, July 11, 2012
Εν μέσω κρίσης το ΤΤ προσέλαβε δημοσιογράφο ως «σύμβουλο τέχνης» και αγόρασε ειδικό ψυγείο για κρασιά για το σπίτι του προέδρου του στην Κηφισιά.

Όταν ο Κλέων Παπαδόπουλος διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού  Ταμιευτηρίου από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 έκανε το πρώτο τραπέζι σε δημοσιογράφους στο παλιό Χρηματιστήριο (οδό Πεσμαζόγλου). Τότε, δέχθηκε την ερώτηση «που εργαζόταν προηγουμένως;», αφού ήταν ένα πρόσωπο άγνωστο στους τραπεζικούς και οικονομικούς κύκλους.

Ο Κλέων Παπαδόπουλος απόφυγε ν’ απαντήσει. Ο δημοσιογράφος επέμεινε κι επανέλαβε την ερώτηση. Τελικώς έδωσε μία γενικόλογη απάντηση,  αναφέροντας ότι έχει εργαστεί σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες χωρίς όμως να τις κατονομάσει.

Η αλήθεια ήταν  ότι ο κ. Παπαδόπουλος είχε εργαστεί σε τράπεζα του εξωτερικού (UBS) για μικρό χρονικό διάστημα πριν από πολλά χρόνια  ενώ τελευταία έκανε τον διαχειριστή της προσωπικής του περιουσίας και ορισμένων φίλων του. Γι’ αυτό και ήταν άγνωστος στους κύκλους του χρηματοοικονομικού τομέα.

Φαίνεται όμως – από τα γεγονότα – ότι ο ίδιος είχε πολύ ισχυρούς φίλους, όπως τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου  και την οικογένεια του Γ. Παπανδρέου, που είχε «επενδύσει» στην πράσινη ανάπτυξη με μοχλό και το Ταχυδρομικό  Ταμιευτήριο (ΤΤ).

Η θητεία του Κλ. Παπαδόπουλου στο ΤΤ χαρακτηρίστηκε από δύο πράγματα: α) την κόντρα του με τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Σπύρο Παντελιά, ο οποίος παραιτήθηκε β) τις δραστηριότητες του ΤΤ  με την οικογένεια του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, Αντρίκου Παπανδρέου (ενοικίαση καταστημάτων ιδιοκτησίας της οικογένειας τη συζύγου, χορηγίες  κλπ).

Σήμερα έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες για νέα ρουσφέτια του Κλέωνα Παπαδόπουλου στο ΤΤ , ο οποίος –σύμφωνα με ντοκουμέντα που προέρχονται από καταγγελίες εργαζομένων και πληροφορίες μέσα από το Ταμιευτήριο, χρέωνε ακόμα  και προσωπικά του έξοδα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Όλα αυτά έχουν και τον συμβολισμός τους όταν η υπόλοιπη κοινωνία ματώνει, το κράτος κόβει τη σύνταξη του χαμηλοσυνταξιούχου και ο επικεφαλής του ΤΤ αγοράζει ειδικό ψυγείο των 1.500 ευρώ για να συντηρεί στη σωστή θερμοκρασία τα κρασιά του,  και το χρεώνει στο ΤΤ.

Έχουν τεράστια σημασία στην παρούσα συγκυρία  όλα αυτά, διότι δείχνουν πώς αντιλαμβάνονται οι διοικητές των τραπεζών το δημόσιο χρήμα, δηλαδή το χρήμα των φορολογουμένων. Διότι και το ΤΤ  λειτουργεί με τα χρήματα και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες καταγγελίες και τα ντοκουμέντα που έχουν διαρρεύσει από το Τ.Τ :

-         Προσελήφθη προσωπικός νομικός σύμβουλος του προέδρου με μισθό 7.000ευρώ. Πρόκειται για τον δικηγόρο Βάιο Κ., γνωστό στους κύκλους του ΠΑΣΟΚ για τις σχέσεις του με πρωτοκλασσάτα στελέχη του κόμματος. Ο ίδιος έχει διατελέσει και σε άλλες δημόσιες θέσεις , ενώ του έχει ανατεθεί και έργο από το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Παράλληλα, του παραχωρήθηκε κινητό τηλέφωνο, το οποίο πληρώνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι του ΤΤ,  η Τράπεζα διαθέτει μόνιμο Νομικό Σύμβουλο και καλά οργανωμένη Νομική Υπηρεσία που αποτελείται από άξιους και καταρτισμένους δικηγόρους. Και αναρωτιούνται άραγε, τι χρειαζόταν ο εν λόγω δικηγόρος και για ποιες υπηρεσίες αμειβόταν τόσο πλουσιοπάροχα; Αναρωτιούνται επίσης ποιες είναι οι γραπτές νομικές συμβουλές που έδωσε στη Διοίκηση;

-  Προσελήφθη ο δημοσιογράφος Διονύσης Μ., ο οποίος είναι υπάλληλος της ΝΕΤ και ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές. Ο  μισθός του, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ήταν 1.500 ευρώ το μήνα, όσο για τις υπηρεσίες του, αυτές παραμένουν άγνωστες στους εργαζόμενους.

-         Ο Κλ Παπαδόπουλος, προσέλαβε επίσης την κ. Ευτυχία Μ. ως Σύμβουλο Επικοινωνίας με αμοιβή 5.000 ευρώ το μήνα, αν και το διαφημιστικό πρόγραμμα της Τράπεζας έχει παγώσει λόγω κρίσης, αλλά επειδή το ΤΤ χρειαζόταν προφανώς και σύμβουλο τέχνης, προσέλαβε την κα Σταυρούλα Σ.,  δημοσιογράφο από τη Θεσσαλονίκη, με συστάσεις από ανώτατο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

 Αλλά, οι γαλαντομίες της διοίκησης δεν σταματούν εδώ.

Λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουν τον  Αντρέα Ταμπραντζή ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια οικονομικός παράγοντας του Δημοσίου και ιδιαίτερα των ΕΛΤΑ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αυτό που δεν γνωρίζει, όμως πολύ κόσμος, είναι ότι ενώ αποχώρησε οικειοθελώς από τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τοποθετήθηκε από τον κ. Βενιζέλο, στη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αποζημιώθηκε από τον κ. Παπαδόπουλο (βάσει της σύμβασής του;) με 15 μισθούς, που μεταφράζεται σε ποσό που ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι του ΤΤ αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ν’αποχωρεί κάποιος οικειοθελώς από μια θέση που διορίστηκε με πολιτική εντολή και να προβιβάζεται σε άλλη θέση στο Δημόσιο Τομέα, ύστερα και πάλι από πολιτική εντολή, και να αποζημιώνεται για αυτή τη μετακίνησή του; Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ταμπραντζής παραμένει αμειβόμενο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, διορισμένο από τον κύριο μέτοχο, δηλαδή το κράτος, ενώ κατέχει θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, που έχει ως κύριο μέλημα την αποκρατικοποίηση της περιουσίας του κράτους και των εισηγμένων εταιρειών όπου το κράτος έχει το management, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου!

-         Αποζημίωση για οικιοθελή αποχώρηση έλαβε και ο  Σπύρος Παντελιάς, ο οποίος είχε διοριστεί από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ταχ. Ταμιευτηρίου. Ο κ. Παντελιάς, ”εξαναγκάσθηκε οικιοθελώς” να αποχωρήσει, με αποζημίωση 15 μισθούς (δηλ. ένα ποσό πάνω από 100.000 Ευρώ)

-         Υπάρχουν όμως καταγγελίες και για προσωπικά δώρα που έκανε ο Κλ.Παπαδόπουλος στον εαυτό του, αλλά τα χρέωνε στο ΤΤ, οι οποίες συνοδεύονται από τα αντίστοιχα ντοκουμέντα.

Επέλεξε την εταιρία FOURLIS TRADE AEBE και παράγγειλε έναν συντηρητή κρασιών με την κωδική ονομασία LIEBHERR WTes 1753 αξίας 1.500 Ευρώ. Το γραφείο του έδωσε εντολή στο Λογιστήριο να κατατεθεί το παραπάνω ποσό στην ΑΛΦΑ BANK, στο λογαριασμό 117/002320000116 που διαθέτει η εταιρεία FOURLIS. Το δωράκι… το παρέλαβε η σύζυγος του κ. Παπαδόπουλου, βάζοντας την υπογραφή της (Παπαδοπούλου Έφη), στο σπίτι τους στην Κηφισιά, στις 5/5/2010.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος, φοβούμενος για την ασφάλειά του, αγόρασε από την εταιρία Ε. ΤζΟΥΓΑΝΑΤΟΣ – Μ. ΓΕΩΡΓΑΣ Ο.Ε. σύστημα συναγερμού, κάτι που αποδεικνύεται και από το 602/24/2/2011 τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών που εξέδωσε η παραπάνω εταιρία. Τη δαπάνη αυτή, που φυσικά έγινε με χρήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αιτήθηκε, πιστοποίησε την αναγκαιότητα εκτέλεσής της και ενέκρινε ο κ. Γιώργος Κουτσαβίτης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Προμηθειών και Περιουσίας που διόρισε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος βεβαιώνει την ”ποσοτική και ποιοτική εκτέλεση της τοποθέτησης Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης συστήματος ασφαλείας στην οικία του Προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου”. Το ποσό  (μόνο για την εγκατάσταση) που πλήρωσε η Τράπεζα για την ”ασφάλεια του Προέδρου της” ανέρχεται στο ποσό των 4.920 Ευρώ.

Φαίνεται όμως ότι η εγκατάσταση του συναγερμού δεν έκανε τον κ. Παπαδόπουλο να νιώσει την ασφάλεια που αποζητούσε. Αναγκάστηκε, έτσι να προσλάβει και εταιρία security για να φυλάσσει την οικία του με χρήματα πάντοτε του Οργανισμού του οποίου ηγείται. Η εταιρεία αυτή μάλιστα, λέγεται ότι είναι η ίδια που κέρδισε φέτος το διαγωνισμό για τη φύλαξη των καταστημάτων των Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων.

Ο κατάλογος όμως (των παραστατικών που διέρρευσαν) συνεχίζεται και οι εργαζόμενοι μιλούν για ένα μικρό μέρος μόνο των προσωπικών του εξόδων . Ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όντας λάτρης της ποδηλασίας, αγόρασε από την εταιρεία ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε. μια σχάρα μάρκας THULE και έναν αντάπτορα για να το εγκαταστήσει σε αυτοκίνητο μάρκας BMW για να μεταφέρει τα ποδήλατά του αλλά όχι με το μισθό του. Για την αγορά και εγκατάσταση αυτών, η Υπηρεσία πλήρωσε 1.718 Ευρώ (Βλέπε Δελτίο Αποστολής και Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών που υπογράφει ο κ. Κωνσταντινίδης Απόστολος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου).

Τέλος, σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζομένων «μέσω της εταιρίας παρεχόμενου προσωπικού, που μισθώνει η Τράπεζα για να καλύπτει τις ανάγκες της, προσέλαβε υπηρέτες και κηπουρούς δίνοντας, επιτέλους, και πάλι πίσω, στη λέξη κηπουρός, την κυριολεκτική της έννοια, μια και η συγκεκριμένη λέξη έχει κακοποιηθεί ουκ ολίγες φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Σε επικοινωνία μας με τον Κλ.Παπαδόπουλο, ισχυρίστηκε  ότι οι πληροφορίες αυτές διαρρέουν από κάποιον εργαζόμενο στο Τ.Τ που τον εκβιάζει. Όταν ρωτήθηκε όμως, πιο συγκεκριμένα για κάποιες από τις παραπάνω προσλήψεις, παραδέχθηκε ότι αυτές έγιναν,  ως συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως είχε το δικαίωμα να το κάνει. Για τον συντηρητή κρασιών είπε ότι αγοράστηκε μεν από τα Τ.Τ αλλά πήγε κατά λάθος στο σπίτι του στην Κηφισιά και υπεγράφη η παραλαβή από τη σύζυγό του και για τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το σύστημα ασφάλειας στην προσωπική του οικεία, δήλωσε ότι το Δ.Σ ενέκρινε τη δαπάνη και ότι εάν είχε βάλει κουβούκλιο θα ήταν πιο ακριβό.