Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Προθάλαμος παραγραφής η Βουλή

Είναι πράγματι πρωτοφανές το φαινόμενο που παρατηρείται στην ελληνική Βουλή.

Η πρακτική που ακολουθείται, για πολλά χρόνια τώρα, αφήνει κυριολεκτικά στο απυρόβλητο υπουργούς και πρωθυπουργούς, αφού καθυστερεί και συγκαλύπτει τη διερεύνηση των υποθέσεων...
στις οποίες εμπλέκονται.

Στην ειδική υπηρεσία του ελληνικού Κοινοβουλίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή «σταθμευμένες» περισσότερες από 130 δικογραφίες, που έχουν σχηματισθεί από το 2010 και μετά, κατά πολιτικών προσώπων. Οι δικογραφίες στάλθηκαν εκεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος δεν επιτρέπει τη δικαστική έρευνα όταν διαπιστώνεται εμπλοκή υπουργού.

Ομως τι παράδοξο; Η αποστολή αυτή των δικογραφιών στη Βουλή φαίνεται ότι ισοδυναμεί μ' ένα εισιτήριο για την ατιμωρησία. Τουλάχιστον 41 τέτοιες υποθέσεις, με εμπλεκόμενους υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, έχουν ήδη παραγραφεί, καθώς μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς ποτέ κανείς στη Βουλή να ενδιαφερθεί και να ελέγξει το περιεχόμενο αυτών των δικογραφιών και τις τυχόν ποινικές ευθύνες των ενεχόμενων υπουργών.

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για την επιθυμία ή όχι του πολιτικού προσωπικού να εξετάσει τα στοιχεία της Δικαιοσύνης. Είναι ταυτόχρονα και οι δυσκολίες που θέτει η ίδια η Βουλή σε όποιον επιδείξει τη βούληση να ενημερωθεί για τα έγγραφα μιας τέτοιας δικογραφίας.

Επειτα και από γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής, ουδείς βουλευτής επιτρέπεται να πάρει αντίγραφο της δικογραφίας για να τη μελετήσει. Μπορεί μόνο να τη διαβάσει και μάλιστα μέσα στο γραφείο της υπηρεσίας, παρουσία όλων των υπαλλήλων, συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Προφανώς και δεν είναι όλες οι υποθέσεις που αποστέλλονται στο Κοινοβούλιο σοβαρές. Αλλά δεν είναι και όλες για παραγραφή. Δικαίως οι συνταγματολόγοι μιλούν για συστηματική συγκάλυψη και σκανδαλώδη ασυλία που χαρίζει στους υπουργούς η ελλιπής διαδικασία της Βουλής.

Αλλά με αυτά, ο πολιτικός κόσμος λοιδορήθηκε (όχι αδίκως) ότι συγκάλυψε και άφησε ατιμώρητα όλα τα σκάνδαλα στα οποία φέρονταν ότι είχαν εμπλοκή τα μέλη του. Αντίθετα, πάντα τη νύφη την πληρώνουν οι πολίτες. Και δη οι ασθενέστεροι. Η εξουσία μεταφέρει όλα τα βάρη -ακόμη κι όσα αυτή δημιούργησε- στις πλάτες τους.

Το βλέπουμε να συμβαίνει με ένταση τον καιρό της κρίσης. Καθώς η ανισότητα και η αδικία διευρύνονται. Καθώς αρκετοί πολιτικοί εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να είναι υπεράνω του νόμου. Αδιαφορούν προκλητικά για τις συνέπειες της στάσης τους. Ας συνειδητοποιήσουν γρήγορα, όμως, ότι οι εποχές της αδιαφάνειας, της συγκάλυψης, της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Από enet