Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Κράτος-νταβατζής στην τσέπη μας

Πάνω από 600.000 κατασχέσεις μέσα στο 2013, όλες σε μικροοφειλέτες του Δημοσίου
Τη στιγμή που δρομολογείται νομοθετικά η απευθείας αφαίμαξη των τραπεζικών λογαριασμών από τις Εφορίες, η επίθεση του Δημοσίου στους λογαριασμούς οφειλετών που έχουν λυγίσει από τα φορολογικά βάρη συνεχίζεται με απίστευτη ένταση. Το τρέχον έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», έγιναν κατασχέσεις σε βάρος τουλάχιστον 600.000 καταθετών.

Σύμφωνα με τα βιβλία των δηλώσεων τρίτων του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το 2013 κατατέθηκαν 98,749 δηλώσεις τρίτων, η καθεμία όμως από τις οποίες αφορά πολύ περισσότερους οφειλέτες, που με μετριοπαθείς υπολογισμούς αλλά και την επιτόπια έρευνα της εφημερίδας ξεπερνούν τους 600.000. Δεν πρόκειται βέβαια για τα μεγάλα ψάρια αλλά κυρίως...
για τους μικρούς και μεσαίους οφειλέτες του Δημοσίου.

Το 80% των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων αφορά αιτήματα ΔΟΥ για κατάσχεση λογαριασμών. Σύμφωνα με τον Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων, η κατάσχεση στα χέρια τρίτων γίνεται με έγγραφο του διευθυντή της ΔΟΥ χωρίς κοινοποίηση στον οφειλέτη. Ο τρίτος, εν προκειμένω οι τράπεζες στην πλειονότητα των περιπτώσεων, στον οποίο υποβάλλεται το κατασχετήριο, υποχρεούται εκ του νόμου να υποβάλει δήλωση τρίτου στο Ειρηνοδικείο, εντός οκτώ ημερών. Στη δήλωση περιγράφει τα ποσά που τυχόν εντοπίστηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασχέθηκαν.

Εντός του 2013 οι κατασχέσεις του Δημοσίου (δηλώσεις τρίτων) για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών φτάνουν κατά μέσο όρο τις 500 ημερησίως ενώ υπάρχουν και μέρες που επιδόθηκαν περισσότερες από χίλιες! Δεν στρέφονται όμως μόνο εναντίον των καταθετών αλλά και των συνταξιούχων, καθώς στα βιβλία του Ειρηνοδικείου υπήρξαν συντάξεις που κατάσχονται στα χέρια ασφαλιστικών ταμείων.

«Ο τεράστιος αριθμός των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων το 2013 είναι αμφίβολο τελικά αν θα αποδώσει στο Δημόσιο, υπό την έννοια ότι συμβαίνει με τέτοια ένταση και τόσο μαζικά ώστε οι καταθέτες θα πάρουν τα μέτρα τους. Μια λύση θα ήταν να μπει ένα πλαφόν ώστε να μην θίγεται η μεγάλη μάζα των μικροκαταθετών που αποταμιεύει χρήματα για μια έκτακτη ανάγκη», λέει στην εφημερίδα ο δικηγόρος Γιάννης Χατζηαντωνίου,.

Από newsbeast