Ένα σχέδιο σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών με... χρονοκαθυστέρηση επεξεργάσθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, που επιμένει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 τα... σφυράκια των πλειστηριασμών θα πρέπει να αρχίσουν να κινούνται χωρίς περιορισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου προσκρούει σε οργισμένες αντιδράσεις της τρόικας, γι’ αυτό και θεωρείται αναπόφευκτη η άρση όλων των περιορισμών στους...
πλειστηριασμούς από τον επόμενο χρόνο.
Το σχέδιο που εκπόνησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, Θ. Σκορδάς, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση... πολιτικής σχοινοβασίας, καθώς επιχειρείται να βρεθεί η λιγότερο επώδυνη, πολιτικά, λύση στο πρόβλημα των «απαγορευμένων» πλειστηριασμών:
• Ως γνωστόν, από τα τέλη του 2008, αμέσως μόλις «έσκασε» η Lehman Brothers, οι τραπεζίτες, φοβούμενοι ότι η διεθνής τραπεζική κρίση θα έφθανε και στην Ελλάδα και οι μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θα «γονάτιζαν» την αγορά, που αποτελεί για το τραπεζικό σύστημα την κύρια πηγή άντλησης εγγυήσεων για τα δάνεια, ζήτησαν από την κυβέρνηση να καθιερώσει απαγόρευση πλειστηριασμών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ. Η απαγόρευση διατηρείται έκτοτε, με αλλεπάλληλες ανανεώσεις ετήσιας διάρκειας.
• Μπροστά στην ασφυκτική πίεση της τρόικας και, κυρίως, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ανέφερε και σε τελευταία έκθεσή του ότι οι περιορισμοί στους πλειστηριασμούς εμποδίζουν την προσπάθεια του τραπεζικού συστήματος να διαχειριστεί τα κύματα προβληματικών δανείων, το υπουργείο Ανάπτυξης εισηγείται μια φόρμουλα σταδιακής άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, με χρονική καθυστέρηση πέντε ετών: δηλαδή, από την 1η Ιανουαρίου 2014 να επιτρέπονται πλειστηριασμοί για όλα τα δάνεια που πέρασαν σε οριστική καθυστέρηση το 2009, από την 1η Ιανουαρίου 2015 για τα δάνεια που πέρασαν σε οριστική καθυστέρηση το 2010 κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά το υπουργείο Ανάπτυξης, θα αποφευχθεί ένα ξέσπασμα μαζικών πλειστηριασμών μέσα στον επόμενο χρόνο, που θα μπορούσε να διαλύσει την αγορά ακινήτων, δεδομένου ότι εκτιμάται πως περισσότερα από 100.000 ακίνητα θα έπρεπε να βγουν «στο σφυρί», αν αποφασιζόταν πλήρης άρση των απαγορεύσεων πλειστηριασμών. Για όλα τα «νέα» προβληματικά δάνεια, δηλαδή για αυτά που θα περάσουν σε οριστική καθυστέρηση από την αρχή του 2014 και μετά, θα προβλέπεται πλήρης απελευθέρωση της δυνατότητας των τραπεζών να προχωρούν σε πλειστηριασμούς.
Το σχέδιο αυτό, όμως, βρίσκει την τρόικα εντελώς αρνητική, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “B”, καθώς εκτιμά ότι θα δημιουργήσει περισσότερες στρεβλώσεις, από αυτές που επιχειρείται να αντιμετωπισθούν.
Το επιχειρούμενο «σπάσιμο» των πλειστηριασμών σε... πέντε ετήσιες δόσεις θα διατηρήσει την αγορά ακινήτων υπό πίεση για πολλά χρόνια ακόμη, χωρίς να της επιτρέπει να βρει γρήγορα ένα νέο σημείο ισορροπίας, έστω και σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι επισφάλειες των τραπεζών κορυφώθηκαν κατά την τριετία 2011-2013, αν υιοθετηθεί η πρόταση Σκορδά θα σημαίνει ότι χιλιάδες πλειστηριασμοί που θα «μένουν στο ράφι» από αυτή τη δύσκολη τριετία θα ταλαιπωρήσουν την αγορά ακινήτων την περίοδο 2016-2018.
Οι δε τράπεζες θα χρειασθεί να περιμένουν αρκετά χρόνια για να ρευστοποιήσουν τα ενέχυρα προβληματικών δανείων της περιόδου της κρίσης, τη στιγμή που η τρόικα επιμένει ότι η «τακτοποίηση» των τραπεζικών χαρτοφυλακίων πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.
Εξάλλου, η τρόικα δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι η πρόταση Σκορδά θα διευκολύνει τις τράπεζες να «καθαρίσουν» τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη απειλή για την κεφαλαιακή τους βάση. Χιλιάδες δανειολήπτες, που τα δάνειά τους πέρασαν σε οριστική καθυστέρηση τη διετία 2011-2012, θα μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στα σπίτια δωρεάν για αρκετά χρόνια, επειδή οι τράπεζες δεν θα μπορούν να τα βγάλουν σε πλειστηριασμό πριν από το 2016-2017.
Θα είναι εντελώς παράδοξο, λένε στην τρόικα, από τη μια το κράτος να διευκολύνει χιλιάδες δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, πληρώνοντας μειωμένες δόσεις έως και για τέσσερα χρόνια, και από την άλλη να επιτρέπει σε πολλούς άλλους, τα δάνεια των οποίων έχουν περάσει σε οριστική καθυστέρηση και δεν θα μπορούν να ρυθμισθούν, να μένουν αρκετά χρόνια στα σπίτια χωρίς να πληρώνουν ευρώ!
Η τρόικα κατανοεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια λύση στο πρόβλημα της «ωρολογιακής βόμβας» των πλειστηριασμών, με τρόπο που θα τη διευκολύνει στους πολιτικούς της σχεδιασμούς. Δηλαδή, με ένα τρόπο που θα μεταφέρει το πρόβλημα μακρύτερα από τον ορίζοντα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν προτίθεται να κάνει αυτή την πολιτική χάρη στους κυβερνώντες, αλλά θα επιμείνει μέχρι και την κρίσιμη αξιολόγηση της χώρας, τον Σεπτέμβριο, να απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Και όχι μόνο να απελευθερωθούν για οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ, αλλά να γίνονται και χωρίς όρια τιμής, καθώς, όπως σαφώς τόνισε το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του, ο περιορισμός που ισχύει σήμερα, που δεν επιτρέπει να βγει ένα ακίνητο «στο σφυρί» σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής του αξίας, δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις, που δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να ρευστοποιήσουν γρήγορα τα ενέχυρα των δανείων τους.
Από banks2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου