Ελαφρύνσεις αλλά και επιβαρύνσεις κρύβει το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών στα κόμματα, καθώς καθώς στη πραγματικότητα ο Φόρος που προτείνεται να ισχύσει από το 2014, είναι ένα ΕΕΤΗΔΕ με περισσότερα κλιμάκια, διευρυμένο σε οικόπεδα και αγροτεμάχια. «Κλειδί» σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζονται οι νέες αντικειμενικές αξίες, τις οποίες θα πάρει στα χέρια του ο Γιάννης Στουρνάρας μέσα στις...
επόμενες εβδομάδες. Κι αυτό γιατί η όποια διαφοροποίηση στις τιμές ζώνης, που αποτελούν βασικό κριτήριο για τη κλιμάκωση του Φόρου στα αστικά ακίνητα, θα φέρει είτε ελαφρύνσεις είτε επιβαρύνσεις.
Σημειώνεται ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της κτηματαγοράς, όπως ενσωματώνονται στη βάση δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδας, στις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές η «ψαλίδα» εμπορικών- αντικειμενικών αξιών όχι μόνο έχει κλείσει αλλά έχει αναστραφεί η σχέση τους, ενώ αντιθέτως στη Περιφέρεια και στις αποκαλούμενες "λαϊκές" συνοικίες οι αντικειμενικές αξίες εξακολουθούν να υπολείπονται των εμπορικών τιμών, όντας πρώτες υποψήφιες για αναπροσαρμογή προς τα πάνω.
Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται ανά τ.μ. για κτίσματα- οικόπεδα και ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια, ενώ ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με 33 κλιμάκια που θα ξεκινάνε από 1,8 ευρώ για τα αστικά ακίνητα και από 1 ευρώ για τα αγροτεμάχια, ενώ θα υπάρχουν και συντελεστές διαφοροποίησης, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου ακινήτου, όπως ο όροφος, το εάν έχει πρόσοψη, ο συντελεστής εμπορικότητας, το εάν είναι παραθαλάσσιο ή όχι.
Τι θα ισχύει για τα αστικά ακίνητα
Ειδικότερα, για τα αστικά ακίνητα, δηλαδή τις κατοικίες, υπολογίζεται ότι με τους συντελεστές προσαύξησης, ο φόρος ανά τετραγωνικό μπορεί να φτάσει έως και τα 30 ευρώ, αλλά αυτό θα αφορά σε κατοικίες «πολυτελείας», ενώ αντιθέτως για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες η τελική επιβάρυνση υπολογίζεται ότι θα πολύ μικρότερη σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ, ακόμα και στο 50%! Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών δεν προβλέπει γενικό αφορολόγητο για τα αστικά ακίνητα- ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούσαν 50.000 ευρώ- αλλά εξαιρέσεις και απαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, όπως ισχύει με το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων, καθώς όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών αλλά και τα κόμματα, με το νέο σύστημα εξασφαλίζεται η χαμηλή φορολόγηση των μικρομεσαίων ιδιοκτητών.
Τι θα ισχύει για τα αγροτεμάχια
Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, το σύστημα- όπως παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της διακομματικής- είναι σύνθετο, καθώς πέρα από την ειδική μεταχείριση των κατ' επάγγελμα αγροτών, υπάρχουν διαφοροποιήσεις αναλόγως π.χ. με την έκταση και τη τοποθεσία του αγροτεμαχίου. Κατ' αρχήν, ούτε και οι κατ' επάγγελμα αγρότες θα απαλλαγούν από τον Ενιαίο Φόρο, όπως είχε εισηγηθεί η διακομματική, αλλά, όπως επισημαίνουν υπουργείο Οικονομικών και μέλη της διακομματικής, η επιβάρυνση τους θα είναι μικρή καθώς θα περιοριστεί στο 1 ευρώ ανά στρέμμα για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο στη περίπτωση που το αγροτεμάχιο είναι στις αποκαλούμενες "μειονεκτικές" περιοχές, καθώς για τα ορεινά αγροτεμάχια προβλέπεται φόρος 2 ευρώ ανά στρέμμα και για τα πεδινά αγροτεμάχια 3 ευρώ ανά στρέμμα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζεται ότι οι κατ' επάγγελμα αγρότες είναι περίπου 330.000 και οι 280.000 εξ αυτών έχουν έως και 50 στρέμματα. Γι' αυτούς θα ισχύσει ο παραπάνω τρόπος υπολογισμού του Φόρου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύσουν συντελεστές απομείωσης για τις μεγαλύτερες καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ διαφορετικοί συντελεστές θα ισχύσουν και στη περίπτωση που δεν καλλιεργούνται τα αγροτεμάχια από τους ίδιους τους αγρότες αλλά εκμισθώνονται. Όσον αφορά, δε, στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, θα ισχύουν όλα τα παραπάνω, αλλά με συντελεστή 2, κάτι που σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν το διπλάσιο φόρο σε σχέση με τους κατ' επάγγελμα αγρότες.
Γιώργος Παππούς από iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου