Τρίτη 14 Μαΐου 2013

O ΣΕΒ αμφισβητεί την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Συμφωνία ΓΣΕΕ με μικρότερες εργοδοτικές οργανώσεις
Στον αέρα όσα θεσμικά θέματα δεν έχουν συμπαρασύρει τα τρία μνημόνια 
Καταρχήν συμφωνία για διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012 και των θεσμικών θεμάτων που καθόριζε το 2010 μεταξύ των οποίων και το οικογενειακό επίδομα 10% επιτεύχθηκε την Τρίτη μεταξύ της ΓΣΕΕ και των τριών μικρότερων του ΣΕΒ εργοδοτικών οργανώσεων. Ωστόσο, ο ΣΕΒ που δεν υπέγραψε τη σύμβαση, την χαρακτηρίζει «αδειανό πουκάμισο, χωρίς νομική υπόσταση και ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους».

Το περιεχόμενο των θεσμικών θεμάτων θα έχει ισχύ από την 1/1/2012 με δεδομένο...
-όπως ελέχθη πως συμφωνήθηκε στη συνάντηση- ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε κατάργηση διαφόρων επιδομάτων όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ουσιαστικά λήγει στις 31/12/2013, ωστόσο δίνει τη δυνατότητα παράτασής της μέχρι και 31/12/2014.

Ο ΣΕΒ αρνήθηκε να υπογράψει Εθνική Σύμβαση με το αιτιολογικό ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του όχι μόνο χορηγούν οικογενειακά επιδόματα αλλά και οι μισθοί που δίνουν είναι πάνω από τα κατώτατα όρια αποδοχών (580 ευρώ) που προβλέπει η Εθνικη Σύμβαση.

«Τα θεσμικά υπερκαλύπτονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το δε επίδομα γάμου ως μοναδικό μισθολογικό αντικείμενο αφορά στενά στα μέλη κάθε οργάνωσης και από πλευράς μας είχε ήδη κατοχυρωθεί ...«Αυτή η δήθεν ΕΓΣΣΕ ισοδυναμεί με ακύρωση του ίδιου του θεσμού. Και σ' αυτό, ο ΣΕΒ αρνείται να συμπράξει», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

«Δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού», καθώς «στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε στην πράξη την αξιοπρέπεια της εργασίας. Προτεραιότητα μας να ανταποκριθούμε στην αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που σήμερα είναι χωρίς δουλειά και χωρίς μέλλον», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΒ, μεταξύ άλλων. Γι' αυτό και αντιπροτείνει Πρωτόκολλο συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων,  «που ισχυροποιούσε τα θεσμικά κεκτημένα, θεσμοθετούσε τη στήριξη της οικογένειας και οδηγούσε σε μία νέα πρότυπη ΕΓΣΣΕ, η οποία θα ίσχυε από τον Ιανουάριο του 2014».

Οι βιομήχανοι δυναμιτίζοντας το καλό κλίμα και την ομοφωνία που είχαν οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις τάχθηκε υπέρ της υπογραφής ενός πρωτοκόλλου συμφωνίας το οποίο ωστόσο νομοθετικά αφήνει στον αέρα όσα θεσμικά θέματα δεν έχουν συμπαρασύρει τα τρία μνημόνια.

Σε δηλώσεις τους μετά τη λήξη της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που υπογράφουν τη νέα σύμβαση υποστήριξαν ότι με την εξέλιξη αυτή παραμένει «ανοιχτός» ο διάλογος και «ζωντανές» οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατηγόρησαν τον ΣΕΒ ότι με τη στάση που κράτησε «απεμπόλησε» τον ηγετικό του ρόλο.

Οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ΓΕΣΕΒΕ, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, α' αντιπρόεδρος, και Νίκος Σκορίνης, γενικός γραμματέας, ανέφεραν στις δηλώσεις τους ότι είναι αναγκαίο να τεθεί ένα όριο στις μειώσεις των αμοιβών των εργαζομένων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε «κοινωνικό αυτοματισμό».

Υποστήριξαν δε ότι αν δεν υπήρχε η σημερινή συμφωνία το 80% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θα έπεφτε στα 586 ευρώ και αυτό σε μια εσωστρεφή οικονομία σαν την ελληνική θα οδηγούσε σε κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατά συνέπεια στην αύξηση της ανεργίας και σε περεταίρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βερνίκος, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), υποστήριξε ότι η αγορά δεν έχει ανάγκη μεγαλύτερης μείωσης του κόστους εργασίας, αλλά διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν συναινετικές διαδικασίες και συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και τόνισε ότι ο κλάδος του τουρισμού -που εκπροσωπεί- μεταφέρει αισιόδοξα μηνύματα.

«Η υπογραφή σύμβασης σημαίνει ότι από αύριο δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις για τους εργαζόμενους», ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κροκίδης και υποστήριξε ότι η άρνηση του ΣΕΒ να υπογράψει, τον απομονώνει από τους κοινωνικούς εταίρους.

«Χιλιάδες εργαζόμενοι αποκτούν θεσμικό δίχτυ προστασίας», υποστήριξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος και προσέθεσε ότι «όλες οι θεσμικές προβλέψεις των προηγούμενων εθνικών συλλογικών συμβάσεων, όπως οι εκπαιδευτικές άδειες, οι άδειες τοκετού και λοχείας, εξακολουθούν να ισχύουν».

Εκτίμησε, επίσης, ότι η πρόταση του ΣΕΒ για πρωτόκολλο συνεργασίας δεν έχει σχέση με τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σημείωσε τις απουσίες «όχι μόνο του ΣΕΒ, αλλά και ορισμένων παρατάξεων, από τον κοινωνικό διάλογο».

«Την τελευταία μέρα της λήξης της μετενέργειας καταφέραμε το ελάχιστο, να τη διατηρήσουμε ζωντανή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης και προσέθεσε ότι «οι μόνιμοι απόντες των διαπραγματεύσεων και των κοινωνικών εταίρων θα κριθούν από την κοινωνία».

Από enet