Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Προς απολύσεις χωρίς αξιολόγηση στο δημόσιο

• Ανεφάρμοστο το σχέδιο Μανιτάκη • Επανέρχεται η επετηρίδα 
Σε τυφλές απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά τη διαπίστωση ότι δεν μπορεί να καταστεί πράξη το σχέδιο Μανιτάκη. Εμπλοκή παρατηρείται και με την απροθυμία των υπουργών να αποστείλουν τους καταλόγους με τους υπό κατάργηση οργανισμούς στο Μαξίμου. Μπροστά στο αδιέξοδο, επιτελείς του υπουργείου καλούν τον Α. Μανιτάκη να πετάξει το μπαλάκι των απολύσεων στους πολιτικούς αρχηγούς.

Όλα αναμένεται να κριθούν τη Δευτέρα μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από...
την  Κίνα, οπότε και οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να αποφασίσουν ποιοι οργανισμοί θα καταργηθούν.

Αναμένεται πως με συνοπτικές διαδικασίες θα απολυθούν περί τις 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι ως τις αρχές Ιουνίου.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει παραδεχτεί πώς το σύστημα με τα ερωτηματολόγια δεν μπορεί να προχωρήσει και χρειάζεται νέο νομοσχέδιο.

Περισσότερα στην Σαββατιάτικη  Ελευθεροτυπία που κυκλοφορεί

Μαξίμου: θέλουν πρώτα συμφωνίες μέσω Κίνας και μετά... απολύσεις
Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ 
Καλές ειδήσεις για την οικονομία από το εξωτερικό αναζητεί το μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που στο εσωτερικό παραμένουν ανοιχτά δύσκολα μέτωπα. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε χθες συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και τηλεφωνικές επαφές με υπουργούς για την προετοιμασία του ταξιδιού στην Κίνα και τη δρομολόγηση των εκκρεμοτήτων για την απομάκρυνση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων άμεσα, εν όψει της αξιολόγησης του Ιουνίου.

Ενώ πάντως αναμενόταν αυτή την εβδομάδα η πρώτη λίστα με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα καταργηθούν και το προσωπικό των οποίων θα δει την έξοδο, το πιθανότερο σύμφωνα με πληροφορίες είναι να ανακοινωθεί μετά την επιστροφή του κ. Σαμαρά από την Κίνα. Στο παρασκήνιο δεν λείπουν άλλωστε οι αντιρρήσεις υπουργών, που βλέπουν φορείς του τομέα ευθύνης τους να καταργούνται ή να συγχωνεύονται και δεν αποκλείεται η τελική απόφαση να κλειδώσει μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, όπως είχε γίνει και με αυτή καθαυτή τη συμφωνία με την τρόικα για τις 15.000 απολύσεις μέχρι τέλους του 2014. Σε κάθε περίπτωση, η λίστα θα έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πριν τα τέλη Μαΐου και στη συνέχεια οι καταργήσεις των οργανισμών θα προχωρήσουν με προεδρικά διατάγματα.

Ο κ. Σαμαράς εν τω μεταξύ θέλει πάση θυσία να γυρίσει από την Κίνα με κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Πηγές του μεγάρου Μαξίμου επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον για επέκταση στον ΟΛΠ, για την αποκρατικοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος», για το λιμάνι και ενδεχομένως και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς και για το Καστέλλι.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν όμως αυτό το ενδεχόμενο ένα σαφές μήνυμα στήριξης των εταίρων. Την ίδια στιγμή, μετά την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία την προτροπή της Morgan Stanley για αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και το χαμηλό τριετίας στα ελληνικά spreads.

Από enet