Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Eurogroup: 7ετής παράταση για Ιρλανδία-Πορτογαλία

• «Οι υπουργοί του Eurogroup τάχθηκαν υπέρ του να ληφθεί μια οριστική και θετική απόφαση»
• Όλι Ρεν: «Πολύ σημαντικό βήμα» για την επάνοδο στη χρηματοδότησή τους από τις αγορές 

Υπέρ της παράτασης κατά επτά χρόνια της προθεσμίας αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, τάχθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Νέος στόχος των 27 -στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής- το ζήτημα της φοροδιαφυγής, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι υπουργοί του Eurogroup τάχθηκαν υπέρ...
του να ληφθεί μια οριστική και θετική απόφαση» για την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα στο Δουβλίνο με τους ομολόγους τους των 10 ευρωπαϊκών κρατών που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, είπε ο Ντάισελμπλουμ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα Όλι Ρεν καλωσόρισε την απόφαση του συμβουλίου, την οποία χαρακτήρισε ένα «πολύ σημαντικό βήμα» προς την πλήρη επάνοδο των δύο αυτών χωρών στην πλήρη χρηματοδότησή τους από τις αγορές.

Σύμφωνα με δηλώσεις διπλωμάτη και το Ecofin ενέκρινε την παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει οι δύο χώρες.

Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή

Εφόσον έκλεισε το ζήτημα του δανεισμού της Κύπρου και της επιμήκυνσης των δανείων για Ιρλανδία και Πορτογαλία, το επόμενο θέμα που θα θέσουν οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες επί τάπητος είναι αυτό της φοροδιαφυγής, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Μαϊου. "Πρέπει να καταπολεμηθεί η πρακτική αυτή, η οποία στοιχίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως και 1 τρισεκατομμύριο σε απολεσθέντα έσοδα κάθε χρόνο" ανέφερε σε ανακοίνωση μέσω Διαδικτύου και συμπλήρωσε: "η φοροδιαφυγή είναι άδικη για τους πολίτες εκείνους οι οποίοι εργάζονται σκληρά και καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιό τους σε φόρους ώστε η κοινωνία να λειτουργεί".

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ισούται σχεδόν με ολόκληρο το ΑΕΠ της Ισπανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι εκατονταπλάσιο από το δάνειο που εγκρίθηκε πρόσφατα προς την Κύπρο.

Πηγή:ΑΜΠΕ
Από enet