Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Μαγειρεύει ανασχηματισμό και ψήνει του εταίρους

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΩΝ

Ο Γ. Στουρνάρας παραμένει, αλλά το υπουργείο του
χάνει αρμοδιότητες, λένε οι πληροφορίες
Σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά το Πάσχα αναμένεται να καθοριστούν οι αλλαγές στην κυβέρνηση που θα αφορούν δομές και πρόσωπα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός απορρίπτει εισηγήσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων για τη θέσπιση νέου κυβερνητικού οργάνου, είτε με συμβουλευτικό είτε με εκτελεστικό ρόλο, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε την απόσταση που τον χωρίζει από Βενιζέλο και Κουβέλη

Είναι ωστόσο ανοιχτό το θέμα υπουργοποίησης του Ευ. Βενιζέλου, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινείται στο παρασκήνιο για να εισέλθει...
στην κυβέρνηση και μάλιστα σε σημαντικό υπουργείο, όχι κατ' ανάγκην μνημονιακό. Παρά τις πιέσεις τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσο και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για τη θέσπιση πολυμελούς οργάνου αποτελούμενου από στελέχη και των τριών κομμάτων, που θα προετοιμάζει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και θα βοηθά στο συντονισμό, αυτό που θα συνεχίσει να λειτουργεί είναι η άτυπη «τριανδρία» Δ. Σταμάτη, Φ. Σαχινίδη και Δ. Χατζησωκράτη.

Αναπληρωτές

Στο Μαξίμου απορρίπτουν επίσης και το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, δεν βλέπουν με καλό μάτι την πρόταση Βενιζέλου για μονοκομματικά υπουργεία, ενώ η απόφαση Σαμαρά για τη θέσπιση θέσεων νέων αναπληρωτών στα υπουργεία προϊδεάζει για «σφαγή» υφυπουργών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη «κάψει» και το σενάριο της αντιπροεδρίας για τον κ. Βενιζέλο -τον κ. Κουβέλη φέρεται να μην τον ενδιέφερε ποτέ να μπει στην κυβέρνηση-, ενώ σχεδιάζει σημαντικές δομικές αλλαγές με συγχωνεύσεις αλλά και διάσπαση αρμοδιοτήτων. Πλην του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, κανείς δεν θα πρέπει να αισθάνεται σίγουρος. «Ψαλιδισμένες» αρμοδιότητες αναμένεται να έχει ο Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος πάντως θα συνεχίσει στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς εκεί θα υπάρξει διάσπαση αρμοδιοτήτων, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι «σπάσιμο» αρμοδιοτήτων σχεδιάζεται και για το υπ. Οικονομικών, κάτι που ωστόσο δεν επιθυμεί ο κ. Στουρνάρας.

Υπό μετακίνηση τελεί -χωρίς να αποκλείεται και η έξοδός του από την κυβέρνηση- ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αντικατάσταση Μανιτάκη, όχι όμως και εκείνη του Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος μετά την τελευταία κόντρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρεται να μένει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Προς αντικατάσταση οδεύουν και οι δύο τεχνοκράτες υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Αθ. Τσαυτάρης και Ευ. Λιβιεράτος, με το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί περισσότερες θέσεις στο νέο υπουργικό συμβούλιο και τον Ευ. Βενιζέλο να στοχεύει στην ανάδειξη στελεχών της νέας γενιάς.

Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση Σαμαρά για «ξήλωμα» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο σύνολό της, με τον Μ. Σαλμά όχι απλώς να παλεύει να παραμείνει στο υπουργείο, αλλά και να διεκδικεί την αναβάθμισή του. Ωστόσο μετά και το τελευταίο επεισόδιο στο υπουργικό με πρωταγωνίστρια την υφυπουργό Υγείας Φ. Σκοπούλη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο υπουργείο Υγείας θα σημειωθεί ριζική αλλαγή.

Εκτός κυβέρνησης φαίνεται ότι θα μείνει ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πιέσεις δέχεται ο Α. Σαμαράς για την αντικατάσταση των Κ. Τζαβάρα, Ευρ. Στυλιανίδη και Π. Παναγιωτόπουλου, αλλά και τη μετακίνηση του Δημ. Αβραμόπουλου, χωρίς ωστόσο ο πρωθυπουργός να έχει δώσει στίγμα των αποφάσεών του γι' αυτές τις περιπτώσεις.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ από enet