Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Λίστα με διαγραφές δανείων ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων

• Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης:«Θα αποδοθούν ευθύνες»
• Διαψεύσεις από εμπλεκόμενους βουλευτές και πρώην υπουργούς 
Αναστάτωση στη Λευκωσία για τις πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη λίστας με ονόματα πολιτικών προσώπων και παραγόντων της Δημόσιας Διοίκησης, δάνεια των οποίων φέρονται να έχουν διαγραφεί χαριστικά από κυπριακές τράπεζες. Πάντως, η Κυπριακή Βουλή διαψεύδει ότι έχει στην κατοχή της οποιονδήποτε σχετικό κατάλογο. Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από θιγόμενους βουλευτές και πρώην υπουργούς της Κύπρου. Δημιουργεί ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις εν μέσω της εν εξελίξει χρεοκοπίας των κυπριακών τραπεζών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης διαμήνυσε ότι...
θα αποδοθούν ευθύνες. Για παιχνίδι αποπροσανατολισμού με διαρροές λιστών έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

«Η κυβέρνηση θα χειριστεί το ζήτημα αυτό με πλήρη διαφάνεια και δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες, όταν αυτές τεκμηριωθούν, όπου κι αν ανήκουν» τόνισε, σε γραπτή δήλωσή του, ο Χρ. Στυλιανίδης.

Παρέπεμψε στη χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία -όπως είπε - θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, «τα γεγονότα και τις αποφάσεις που σχετίζονται με την παροχή ή διαγραφή ή μείωση δανείων ή διαγραφή εγγυήσεων ή παροχή άλλων διευκολύνσεων από τράπεζες της Δημοκρατίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και, ειδικότερα, αν αυτά πραγματοποιήθηκαν με βάση τις ορθές διαδικασίες, εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις ή με βάση τα τραπεζικά κριτήρια καλού δανεισμού και κατά πόσον υπήρξε επαρκής έλεγχος εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

«Αυτοί που κάνουν αυτή την προσπάθεια (αποπροσανατολισμού) ή καλύπτουν απατεώνες ή είναι μεγάλοι απατεώνες», υπογράμμισε ο Δ. Συλλούρης.

Πρόσθεσε ότι «αν κάποιος κάνει την σούμα των ποσών από αυτή τη λίστα θα δει ότι δεν υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια, ενώ εμείς ψάχνουμε 10 δισεκατομμύρια». Κάποιοι, είπε, προσπαθούν να μεταφέρουν την προσοχή του κόσμου αλλού.

Το θέμα αναδεικνύει σειρά δημοσιευμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του enet.gr, τα στοιχεία τα οποία επικαλούνται διέρρευσαν αρχικά από τη Βουλή, στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν από Κύπριο βουλευτή σε δημοσιογραφικούς κύκλους στις ΗΠΑ και έπειτα μέσω αυτής της οδού «έφτασαν» σε ελληνικά χέρια στην Αθήνα. Η υπόθεση έχει ξεσηκώσει στη Λευκωσία θύελλα αντιδράσεων, οι οποίες ανάγκασαν την Κυπριακή Βουλή να προβεί στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Επειδή διάφορες φήμες ή και δημοσιεύματα φέρουν ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων να περιλαμβάνονται σε κατάλογο που δήθεν έχει κατατεθεί ενώπιον της επιτροπής σε σχέση με τα διερευνώμενα από την επιτροπή θέματα, διευκρινίζεται ότι κανένας κατάλογος με τέτοια στοιχεία δεν έχει ακόμη κατατεθεί ενώπιον της επιτροπής ή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα θέματα αυτά.  Συναφώς, οποιεσδήποτε διαδόσεις ή δημοσιεύματα αναφορικά με ονόματα που δήθεν περιλαμβάνονται σε τέτοιο κατάλογο, δεν εξυπηρετούν με κανένα τρόπο το έργο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως».

Το θέμα αποκτά ξεχωριστή σημασία, εν μέσω των τελευταίων καταιγιστικών εξελίξεων στην Κύπρο, στο βαθμό που πιθανώς έχουν ζημιωθεί με αυτόν τον τρόπο οι - σήμερα χρεοκοπημένες - κυπριακές τράπεζες, προς όφελος πολιτικών από όλα τα κόμματα της Κύπρου, εκτός των ΕΔΕΚ και Οικολόγων. Από το πρωί της Παρασκευής είναι σε εξέλιξη σωρεία διαψεύσεων εμπλοκής από πολιτικούς παράγοντες της Κύπρου.

Για «ανοησίες» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Τίμης Ευθυμίου, ο οποίος φέρεται ανάμεσα σε άλλους να εμπλέκεται στην υπόθεση. Όπως είπε, πριν από το 2006, ο ίδιος είχε λάβει από την Τράπεζα Κύπρου δάνειο ύψους περίπου 100.000 κυπριακών λιρών, το οποίο με τους τόκους υπερημερίας λόγω καθυστερήσεων είχε φτάσει στις 300.000 λίρες. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι το 2006 εξόφλησε πλήρως το δάνειο, όπως είπε, με αποτέλεσμα  να του χαρίσει η τράπεζα ένα μέρος των τόκων με τους οποίους είχε επιβαρυνθεί το δάνειο. Επισήμανε δε πως το ποσό το οποίο κατέβαλε για την εξόφληση του δανείου ήταν πολύ μεγαλύτερο από το αρχικό λόγω των επιβαρύνσεων από τις καθυστερήσεις.

«Πληροφορήθηκα από χθες για την εν λόγω λίστα και την «παράπλευρη» εμπλοκή και του δικού μου ονόματος σε κατ’ ισχυρισμό υπόθεση διαγραφής χρέους εταιρείας. Η σημερινή ωστόσο δημοσιοποίηση της – με τον τρόπο που έγινε- με υποχρεώνει να ξεκαθαρίσω ότι ποσώς δεν με αγγίζει για τον απλούστατο λόγο ότι τόσο εγώ όσο και οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας μου δεν είχαμε και δεν έχουμε οποιαδήποτε σχέση στη μετοχική δομή της εταιρείας New Marathon», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος πρόσθεσε:

«Το συγκεκριμένο θέμα, περί της διασύνδεσης μου με τη New Marathon είδε το φως της δημοσιότητας στην έκδοση του «ΠΟΛΙΤΗ» (ημ. 26 Αυγούστου 2012). Την επόμενη μέρα (ημ. 27 Αυγούστου 2012) ή ίδια εφημερίδα αφού διερεύνησε περαιτέρω το όλο θέμα προχώρησε στη διευκρίνιση ότι ούτε εγώ ούτε οποιοδήποτε συγγενικό μου πρόσωπο είχε οποιαδήποτε μετοχική σχέση με τη New Marathon, πλην του ότι ο γιος μου είχε εργασθεί για κάποιο χρονικό διάστημα στην εν λόγω εταιρεία.

Επειδή όμως το όλο θέμα, μέσα στο γενικότερο κλίμα και την τραγωδία των ημερών που ζούμε, επανήλθε, κατά τρόπο που δυνατόν να αφήνει λάθος εντυπώσεις κρίνω ότι η αλήθεια είναι αυτή που θα μας σώσει όλους. Έτσι λοιπόν πριν από λίγο επικοινώνησα με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, κ. Πέτρο Κληρίδη και του ζήτησα να διαβιβάσει άμεσα την υπό αναφορά λίστα, στην Ειδική Ερευνητική Επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον κ. Γ. Πική η οποία θα διερευνήσει το φάσμα των γεγονότων που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση, περιλαμβανομένων και τέτοιων περιπτώσεων. Ο Γενικός Εισαγγελέας μου ανάφερε ότι αυτό θα πράξει».


Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται επίσης ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Γ. Προδρόμου, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται ότι του χαρίστηκε οποιοδήποτε δάνειο από οποιαδήποτε τράπεζα:

«Επειδή έχουν έρθει στη δημοσιότητα κάποιες πληροφορίες σχετικά με τραπεζικές υποθέσεις και πολιτικά πρόσωπα, πρέπει να διευκρινήσω τα ακόλουθα.

Ουδέποτε μου χαρίστηκε οποιοδήποτε δάνειο από κάποια τράπεζα.
Η υπόθεση στην οποία γίνεται αναφορά δεν αφορούσε δανεισμό. Ήταν περίπτωση μεγάλης πλαστογραφίας σε τραπεζικό λογαριασμό μου. Το άτομο που ήταν υπεύθυνο για την πλαστογράφηση του λογαριασμού οδηγήθηκε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου και καταδικάστηκε. Η τράπεζα αναγνώρισε μέρος της ευθύνης για χρεώσεις μέσω πλαστογραφίας και στη συνέχεια συμφωνήθηκε να επιμερισθεί η ζημιά.

Με το συμβιβασμό που έγινε όχι μόνο δεν μου χαρίστηκε δάνειο, αλλά επωμίσθηκα σημαντικό μέρος της ζημιάς.

Αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό και την αγανάκτηση που εκδηλώνεται έναντι τυχόν χαριστικών πρακτικών και προνομιακής μεταχείρισης. Ωστόσο, μαζί με την αυστηρότητα, θα πρέπει να υπάρξει και προσοχή στη μεταχείριση των στοιχείων και πληροφοριών που πρέπει πράγματι να έρθουν στη δημοσιότητα. 

Επιφυλάσσομαι για όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου».


Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης ζήτησε να χυθεί άπλετο φως: «Μετά τις σημερινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αφορούν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων και πολιτειακών αξιωματούχων σε χαριστικές ή άλλου τύπου διαγραφές προσωπικών χρεών και οφειλών προς τις Κυπριακές Τράπεζες δεν είναι άσχετες ούτε και ξένες με την ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης των αιτιών της καταστροφής που υπέστη η πατρίδα μας και οι χιλιάδες των συμπατριωτών μας».

Ο Αχιλλέας Κυπριανού γιος του πρώην προέδρου της Κύπρου Σπύρου Κυπριανού και αδελφός του πρώην υπουργού εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, σε ανακοίνωσή του σχετικά με σημερινό δημοσίευμα αναφέρει: "βρίσκομαι στο εξωτερικό και δεν έχω πλήρη πληροφόρηση σχετικά με σημερινό δημοσίευμα, που φέρεται να αναφέρεται στο άτομο μου". Εξ όσων όμως αντιλαμβάνομαι, αναφέρει, το δημοσίευμα αυτό αναφέρεται σε εταιρεία που ιδρύθηκε προ εικοσαετίας και που συμμετείχα και εγώ, μαζί με άλλους επενδυτές.

"Το 1997 η εταιρεία αυτή ανέστειλε τις εμπορικές της δραστηριότητες που πουλήθηκαν. Επίσης το 1997, στο πλαίσιο του νόμιμου διακανονισμού με την Τράπεζα, η ίδια η τράπεζα έθεσε τους όρους της για την απαλλαγή του κάθε οφειλέτη ή εγγυητή. Αυτό αποτελεί συνήθη τραπεζική πρακτική, σε τέτοιες περιπτώσεις, και δεν υπήρξε οτιδήποτε το μεμπτό. Τους όρους που με αφορούσαν τους αποδέχθηκα άμεσα και τους εκπλήρωσα"
, προσθέτει ο κ. Κυπριανού και τονίζει: "Πιστεύω ότι τέτοιες αναφορές, και ειδικά μετά από 16 χρόνια, έχουν άλλες σκοπιμότητες».

Όπως αναφέρει, έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς του συμβούλους να εξετάσουν θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης. «Είμαι στην διάθεση των αρμόδιων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες", καταλήγει.

Σε επαφή με δικηγόρο για λήψη νομικών μέτρων, σε σχέση με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», βρίσκεται ο πρώην Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωϋσέως. Σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι με μεγάλη του έκπληξη είδε το όνομα του να περιλαμβάνεται στη λίστα με αυτούς που τους χαρίστηκαν δάνεια από την Τράπεζα Κύπρου. Αναφέρει ότι το δάνειο για το οποίο γίνεται αναφορά έγινε επ’ ονόματι του για ανάγκες του σωματείου «ΑΛΚΗ» και ήταν για το ποσό των 35.000 Λιρών Κύπρου και όχι 105.000 ευρώ, όπως γράφτηκε στην εφημερίδα που δημοσίευσε το θέμα.

«Επειδή δεν καταβλήθηκαν από το σωματείο οι δόσεις, η Τράπεζα χωρίς καμία διαβούλευση μαζί μου, κατείσχε ολόκληρο το ποσό που είχα στον προσωπικό μου λογαριασμό, δηλαδή 88.000 ευρώ. Κανένας από πλευράς της Τράπεζας δεν μου ανέφερε ποτέ ότι υπήρχε οποιοδήποτε υπόλοιπο. Διερωτώμαι λοιπόν πώς είναι δυνατό, μετά από παρέλευση πέντε χρόνων, να παρουσιάζομαι εν αγνοία μου ότι μου χαρίστηκε οποιοδήποτε ποσό από την Τράπεζα Κύπρου. Για μένα είναι ξεκάθαρο πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται για σκευωρία που δεν θα περάσει απαρατήρητη», καταλήγει.

Έκπληξη Αν. Γεωργίου για συμπερίληψή του στη λίστα «χαρίσματος οφειλών»

Έκπληξη και διαμαρτυρία για τη συμπερίληψη του ονόματός του στη λίστα των προσώπων που «υποτίθεται ότι τους χαρίστηκαν οφειλές» προς τη Λαϊκή Τράπεζα, εκφράζει ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος αναφέρει πως εξόφλησε τις οφειλές του αφού του αφαιρέθηκαν παράνομοι τόκοι.

"Εκπλήττομαι και διαμαρτύρομαι για τη συμπερίληψη του ονόματός μου στη λίστα των προσώπων που υποτίθεται ότι τους χαρίστηκαν οφειλές προς τη Λαϊκή Τράπεζα. Η περίπτωσή μου αφορά δάνειο ύψους 50,000.00 λιρών Κύπρου, το οποίο σύνηψα προ του έτους 2000 και αφού πλήρωσα ένα σεβαστό ποσό έναντι, η Λαϊκή μου ζήτησε για εξόφληση ποσό πέραν των 140,000.00 λιρών, δηλαδή ποσό περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο του δανείου, το οποίο περιείχε παράνομους και τοκογλυφικούς τόκους, καθώς επίσης παράνομες και κεφαλαιοποιήσεις των τόκων, πράγματα που δεν προβλέποντο από τη συμφωνία δανείου που υπέγραψα", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αν. Γεωργίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά το χρόνο σύναψης του δανείου, απαγορεύονταν οι τόκοι υπερημερίας και η κεφαλαιοποίησή τους, καθώς επίσης η Λαϊκή Τράπεζα δεν δικαιούταν να του ζητήσει να πληρώσει ποσό πέραν από το διπλάσιο του δανείου του, δηλαδή ποσό πέραν των 100,000.00 λιρών Κύπρου.

"Έτσι, το ποσό που με χρέωσαν και μου ζητούσαν πέραν των 100,000.00 Λ.Κ., η Λαϊκή Τράπεζα αποδέχθηκε ότι ήταν παράνομο, γι αυτό νόμιμα και δικαιολογημένα δεν δέχτηκα να το πληρώσω και δεν το πλήρωσα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μου χαρίστηκε οποιοδήποτε ποσό, και πολύ κακώς παρουσιάζεται ως χάρη στις καταστάσεις της Λαϊκής Τράπεζας, εάν έτσι παρουσιάζεται», καταλήγει.
Μανώλης Καλατζής

Σε αγωγές προχωρά ο Πρ. Προδρόμου


Σε αγωγές για λίβελλο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

«Σχετικά με τη δημοσίευση ανυπόστατων και ψευδών ισχυρισμών γύρω από δήθεν χαρισμό δανείου από τράπεζα, θέλω να γνωστοποιήσω ότι έχω δώσει εντολές στο δικηγόρο μου όπως καταχωρήσει αγωγή για λίβελλο εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του Διοικητή της, της ιστοσελίδας «24H.com.cy», του κ.Κώστα Ντάλτα διευθυντή της εταιρείας “Nikodea”, του δημοσιογράφου κ.Σωτήρη Παπαδόπουλου, της ιστοσελίδας «Το Κουτί της Πανδώρας», του δημοσιογράφου κ.Κώστα Βαξεβάνη και κατά παντός άλλου υπευθύνου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαψεύδει τα περί δανείου και η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθ. Κυριακίδου

Σε σχέση με τα σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν ισχυριζόμενες διαγραφές οφειλών πολιτικών προσώπων από τραπεζικά ιδρύματα, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε πως "κατ’ αρχήν δεν γίνεται αναφορά σε μένα προσωπικά αλλά στον αδελφό μου και στην πρώην σύζυγο του".

«Εξ όσων πληροφορήθηκα από τον αδελφό μου και την πρώην σύζυγό του», σημειώνει, «η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά χαριστική διαδικασία όπως αναληθώς δημοσιεύθηκε σε ελληνική εφημερίδα και αναδημοσιεύτηκε από κυπριακά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης».

«Η υπόθεση αφορά διακανονισμό οφειλών, μέσα στα πλαίσια της συνήθης πρακτικής που ακολουθούν τα τραπεζικά ιδρύματα, που έγινε ανάμεσα στα πιο πάνω πρόσωπα και στην Τράπεζα Κύπρου. Μάλιστα, στο πλαίσιο του διακανονισμού, οι υποχρεώσεις προς την Τράπεζα Κύπρου τακτοποιήθηκαν κατόπιν σύναψης νέου δανείου με την ΣΠΕ Αγίας Φύλας, ημερομηνίας 16/07/09. Θεωρώ συκοφαντικά τα όσα έστω εμμέσως μου καταλογίζονται και επιφυλάσσομαι», προσθέτει.

Επιθυμία όλων μας, συνεχίζει, είναι η απόλυτη διαφάνεια και η πραγματική κάθαρση. Όμως επειδή, σημειώνει, οι πολίτες περνούν δύσκολες μέρες είναι απαραίτητο πριν την κάθε δημοσίευση ή αναδημοσίευση πληροφοριών να γίνεται εξακρίβωση την γνησιότητας των πληροφοριών αυτών.

«Στην προκείμενη περίπτωση φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. Τις μέρες που θα ακολουθήσουν είναι αναμενόμενο να ακουστούν πολλά. Οι αθώοι όμως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα», καταλήγει στην γραπτή δήλωση της η κ. Κυριακίδου.
Μ.Κ.

Δήλωση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Marfin Popular Bank Ευθ. Μπουλούτα

O στενός συνεργάτης του Α. Βγενόπουλου διαψεύδει τον βουλευτή των Οικολόγων Γ. Περδίκη και υποστηρίζει ότι ξόφλησε το δάνειο που είχε πάρει από τη Λαϊκή.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank, Ευθύμιος Μπουλούτας σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι "οι δηλώσεις του βουλευτή των Οικολόγων κ. Γιώργου Περδίκη σύμφωνα με τις οποίες έλαβα δάνειο από την Λαϊκή Τράπεζα και δεν έχω πληρώσει ούτε μία δόση, είναι απολύτως ανακριβείς και συκοφαντικές".

Τα δάνειο που είχε με την Λαϊκή Τράπεζα, προσθέτει, «εξυπηρετείτο κανονικά μέχρι την αποχώρησή μου από την Τράπεζα οπότε και εξοφλήθηκε ολοσχερώς».

«Πότε επιτέλους θα σταματήσουν τα ψεύδη και οι συκοφαντίες;», διερωτάται.

Από enet