Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Μπέπε Γκρίλο, ο κωμικός που «έσκισε» στις ιταλικές εκλογές με το σύνθημα «είναι όλοι κλέφτες»

ΓΥΡΝΑΓΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΦΟΡΤΗΓΑΚΙ 
«Η εντιμότητα γίνεται και πάλι μόδα» έγραψε στο twitter ο Μπέπε Γκρίλο μετά την εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων το οποίο δημιούργησε το 2009 και μέσα σε 4 χρόνια κατόρθωσε να το κάνει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας.

Ο 65χρονος Τζουζέπε Πιέρο Γκρίλο σπούδασε λογιστής αλλά γρήγορα έγινε ένας από τους διασημότερους κωμικούς της χώρας και άρχισε να ενοχλεί με την πολιτική του σάτυρα τόσο πολύ ώστε τη δεκαετία του '90 να μην τον καλεί ποτέ η κρατική τηλεόραση.

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να διοργανώνει διαδηλώσεις και έγραφε στο μπλογκ του bebbegrillo.it που είναι μεταξύ των 10 πιο διαβασμένων στον κόσμο.

Δημιούργησε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από...
τα συνηθισμένα κόμματα και άσκησε κριτική στην πολιτική λιτότητας του Μάριο Μόντι.

Υποσχέθηκε ότι εκείνος θα προκαλέσει σοκ στο πολιτικό σύστημα και πράγματι εκατομμύρια Ιταλοί τον στήριξαν και τον ψήφισαν. Ο Μπερλουσκόνι τον κατηγορούσε ότι οι υποψήφιοί του είναι «ακροαριστεροί» ενώ ο Μπερσάνι τον κατηγορούσε ότι διολισθαίνει προς την «ακροδεξιά».

Ο Μπέπε Γκρίλο δεν ήταν υποψήφιος στις χθεσινές εκλογές γιατί το 1980 καταδικάστηκε για φόνο εξ αμελείας έπειτα από ένα τροχαίο όταν τρεις συνεπιβάτες στο αυτοκίνητο που οδηγούσε έχασαν τη ζωή τους. Δεν έβαλε υποψηφότητα γιατί είχε θέσει όρο οι υποψήφιοι του Κινήματός του να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Τρόμαξε τις αγορές όταν δεσμεύτηκε να κάνει δημοψήφισμα στην Ιταλία για να αποχωρήσει από το ευρώ και να παγώσουν προσωρινά οι τόκοι στα κρατικά ομόλογα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Απέφυγε τις εμφανίσεις στην τηλεόραση, γύρισε όλη την Ιταλία με ένα φορτηγάκι και έριξε το βάρος του στο Διαδίκτυο. Ετσι μπόρεσε να συγκεντρώσει την υποστήριξη ετερόκλητων ψηφοφόρων οι οποίοι φαίνεται ότι δεν πιστεύουν σε κανέναν και σε τίποτα.

Από iefimerida