Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Αλλοιωμένη η λίστα Λαγκάρντ

Σύμφωνα με τη σύγκριση που έγινε απο τις αρχές 
Κλιμακώνεται η υπόθεση της "νέας λίστας Λαγκάρντ" καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων και των έξι ειδικών επιστημονικών συνεργατών του ΣΔΟΕ, που τα τελευταία 24ωρα ανέλυσαν το περιεχόμενο της λίστας και το αντιπαρέβαλλαν με αυτό της "πρώτης"λίστας Λαγκάρντ που είχε έρθει στη δημοσιότητα, καταλήγει στο ότι υπήρξε σαφής παραποίηση και αλλοίωση, υπέρ "τρανταχτών" ονομάτων! Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είναι θέμα χρόνου η αποστολή του και στη Βουλή. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για παραποίηση του περιεχομένου και...
για σαφείς ευθύνες, για "βαριές συνέπειες", για όσους έχουν εμπλακεί στον χειρισμό της υπόθεσης.

Ήδη πάντως, νωρίτερα την Πέμπτη, είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες που έλεγαν πως ... ενδεχομένως να υπάρχουν στην επίσημη λίστα που έφτασε πρόσφατα δυο ή τρία αρχεία παραπάνω από τα αρχικά.

Οι πληροφορίες για διαφορές στη επίσημη λίστα από εκείνη που είχε δημοσιοποιηθεί και που είχε παλαιότερα ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος δημιουργεί σκιές για τον βασικό εταίρο της κυβέρνησης, ενώ το ότι η παρουσίασή της καθυστερεί παρότι έχει παραληφθεί επισήμως εντείνει τον προβληματισμό και τη νευρικότητα και στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.

Το υλικό είχε φτάσει στη χώρα μας από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών , που ταξίδεψαν κάτω από άκρα μυστικότητα στο Παρίσι και είναι υπό μορφή αρχείων, τα οποία περιέχουν στις πιο πολλές περιπτώσεις περισσότερα του ενός ονόματα που είναι οι δικαιούχοι των καταθέσεων της λίστας Λαγκάρντ στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.

Σε πολλές περιπτώσεις δηλαδή ως δικαιούχοι ενός λογαριασμού εμφανίζονται όλα τα μέλη μιας οικογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε κάθε αρχείο εκτός από τα προσωπικά δεδομένα (ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση) περιέχεται και το φορολογικό προφίλ καθενός από τους καταθέτες.

Προτού παραδοθεί το υλικό έγινε επίδειξη από υπαλλήλους του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών ότι τα αρχεία περιέχουν πράγματι τις πρωτότυπες λίστες της HSBC Γενεύης.

Από το Πρώτο Θέμα
 
Προς τη Βουλή οδεύει η λίστα Λαγκάρντ
Στα χέρια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου βρίσκεται το αποτέλεσμα της σύγκρισης των δύο καταλόγων - Αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος» για το περιεχόμενό της 
Στα χέρια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου βρίσκεται το αποτέλεσμα της σύγκρισης των δύο καταλόγων (λίστα Λαγκάρντ) με καταθέσεις ελλήνων υπηκόων στην τράπεζα HSBC, στην Ελβετία.

Από τα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη έφυγε το μεσημέρι της Πέμπτης η αξιολόγηση και λεπτομερή στοιχεία για τυχόν διαφορές μεταξύ των δύο καταλόγων.

Ο εισαγγελέας θα διαβιβάσει τα έγγραφα των οικονομικών εισαγγελέων στη Βουλή την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Τι περιέχει η νέα λίστα


Σύμφωνα με πληροφορίες το υλικό που έφτασε στη χώρα μας την περασμένη  Πέμπτη, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα», και παρελήφθη από τριμελή επιτροπή (ΣΔΟΕ, υπουργείο Οικονομικών, τμήμα οικονομικών εισαγγελέων), είναι σε εντελώς διαφορετική μορφή από αυτήν που έχει δημοσιοποιηθεί. 

Το υλικό που έχει φτάσει στη χώρα μας από τα τρία στελέχη, που ταξίδεψαν κάτω από άκρα μυστικότητα στο Παρίσι, είναι υπό μορφή αρχείων, τα οποία περιέχουν στις πιο πολλές περιπτώσεις περισσότερα του ενός ονόματα που είναι οι δικαιούχοι των καταθέσεων της λίστας Λαγκάρντ στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.

Σε πολλές περιπτώσεις δηλαδή  ως δικαιούχοι ενός λογαριασμού εμφανίζονται όλα τα μέλη μιας οικογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες  σε κάθε αρχείο εκτός από τα προσωπικά δεδομένα (ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κ.λπ.) περιέχεται και το φορολογικό προφίλ καθενός από τους καταθέτες.

Με βάση όλες αυτές τις πληροφορίες οι οποίες από την περασμένη Πέμπτη φωτίζουν όλο και καλύτερα την υπόθεση, είναι φανερό ότι το υλικό που είχε φτάσει τόσο στους οικονομικούς εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ όσο και στην ελληνική Βουλή διαφέρει από αυτό που δημοσιοποιήθηκε.

Εγκυρες πηγές επιμένουν ότι προτού παραδοθεί το υλικό έγινε επίδειξη σε κομπιούτερ του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών προκειμένου οι γάλλοι αξιωματούχοι να αποδείξουν στους Έλληνες που ταξίδεψαν για την παραλαβή της πρωτότυπης λίστας ότι πράγματι παρέδιδαν τα συγκεκριμένα πολύτιμα αρχεία…

Ανακοίνωση - απάντηση του ΠαΣοΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα

Με ανακοίνωσή του , το ΠαΣοΚ απαντά στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της λίστας Λανγκάρντ , τονίζοντας ότι έχερι εκαθαρίσει εξ΄αρχής ότι θέλει την πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης σε όλα τα επίπεδα. Ειδικότερα, τονίζει: 

«Για πολλοστή φορά ο ελληνικός λαός και το πολιτικό σύστημα της χώρας γίνονται «στο ίδιο έργο θεατές» με αφορμή πάλι την υπόθεση της λεγόμενης  λίστας Λαγκάρντ και τη διενεργούμενη έρευνα διασταύρωσης των στοιχείων   από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι είναι αυτό που κατεξοχήν θέλει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης σε όλα τα επίπεδα γιατί και πάλι έγινε ο στόχος οργανωμένης παραπληροφόρησης και συκοφαντίας. Το εθνικό συμφέρον απαιτεί να λάμψει η αλήθεια για όλους και για όλα. To ταχύτερο να ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων από την Δικαιοσύνη και να ενημερωθούν η Βουλή και ο ελληνικός λαός χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.

Όμως, σε αυτό το κακόγουστο έργο κατασυκοφάντησης προσώπων, πρωταγωνιστές είναι και πάλι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αναπαράγουν χωρίς αιδώ ύποπτες διαρροές και αδιασταύρωτες δήθεν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Μάλιστα, δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν  τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς καταθέτοντας αστήρικτες ερωτήσεις στην Βουλή με στόχο να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις εις βάρος πολιτικών προσώπων.

Ας μη κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτός που έθεσε αμέσως στη διάθεση των αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν οτι αυτό δεν διατηρήθηκε στο αρχείο του ΣΔΟΕ και άλλοι ότι χάθηκε το αρχικό CD.

Τι χρειάζεται για να καταλάβουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως Υπουργός Οικονομικών, ενημερώθηκε απλώς από το ΣΔΟΕ για την ύπαρξη του υλικού αυτού, δύο ολόκληρους μήνες μετά την περιέλευσή του στο ΣΔΟΕ και αφού το υλικό αξιολογήθηκε από αυτό; 

Ποιος «απέκρυψε» από την αρμόδια υπηρεσία υλικό που αυτή ήδη είχε και για το οποίο αυτή ενημέρωσε εκ των υστέρων τον τότε Υπουργο;

Καλούμε συνεπώς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει άμεσα θέση και να αποδοκιμάσει όσα στελέχη του συκοφαντούν και «ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα» με τελικό στόχο όχι μόνο πολιτικούς τους αντίπαλους, αλλά  την ίδια την πολιτική, δηλαδή την δημοκρατία .

Καλούμε και όσους ανεύθυνα  και για μικροκομματικούς λόγους βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, να αναλογιστούν πού οδηγεί η στάση τους αυτή την ιδια τη χώρα».

Παπαδάκου Γιάννα από το ΒΗΜΑ