Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Τι κι αν πεθάνουν και μερικοί Έλληνες από το κρύο; Σημασία έχει να παραμείνουμε στο ευρώ!

Τζάκια δολοφόνοι!

Μπορεί οι περισσότεροι Αθηναίοι να παραμένουν αυτά τα Χριστούγεννα στην Αθήνα –εξαιτίας της οικονομικής κρίσης- αλλά τα χιλιάδες αναμμένα τζάκια και η μυρωδιά του καμένου ξύλου που απλώνεται πάνω από την πόλη τους κάνει να αισθάνονται πως κάνουν διακοπές στην Αράχοβα ή στα κѠλ⓪χώρια τους.
Αν τις επόμενες μέρες χιονίσει, ο συνδυασμός του χιονιού με την μυρωδιά του καμένου ξύλου θα χαρίσει στους Αθηναίους τα πιο παραμυθένια Χριστούγεννα της ζωής τους και το μόνο που θα λείπει για να ζήσουμε κι εμείς την υπέροχη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της Αθήνας της δεκαετίας του ’60 θα είναι οι γύφτοι με τις αρκούδες.
Ο καπνός πάνω από την Αθήνα σου δίνει την εντύπωση πως προέρχεται από...
πυρκαγιά –και όχι από τα τζάκια-, οπότε καμιά ώρα θα ξεσπάσει καμιά πραγματική πυρκαγιά και δεν θα το πάρει κανείς χαμπάρι, με αποτέλεσμα να γίνει όλη η Αθήνα κάρβουνο.


Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι από τη θεαματική αύξηση της λειτουργίας των τζακιών στην Αθήνα και τη μείωση της χρήσης των καλοριφέρ γιατί το ξύλο δεν είναι τόσο οικολογικό όσο το πετρέλαιο.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είχε μειωθεί στην Αθήνα επειδή οι Αθηναίοι δεν έχουν χρήματα για να βάλουν βενζίνη στα αυτοκίνητά τους αλλά αυξάνεται τώρα επειδή οι Αθηναίοι μπορεί να μην έχουν χρήματα για πετρέλαιο αλλά έχουν ακόμα χρήματα για ξύλα.
Παράλληλα, κάποιοι Αθηναίοι έχουν βάλει τζάκι στις μηχανές των αυτοκινήτων τους και τα έχουν μετατρέψει από βενζινοκίνητα σε ξυλοκίνητα.
Ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της Αθήνας από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες είναι πολύ μεγάλος, οπότε –για να αποφύγουν τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες- θα πρέπει να κάθονται μέσα στα σπίτια τους και να ξυλιάζουν, με την ελπίδα να μην αρπάξουν καμιά πνευμονία.
Τραγική είναι η κατάσταση και για τους άστεγους που κινδυνεύουν και από το κρύο και από την κάπνα, ενώ το μαρτύριό τους γίνεται ακόμα πιο αβάσταχτο γιατί η μυρωδιά του καμένου ξύλου τους σπάει τη μύτη και τους υπενθυμίζει πως -ενώ αυτοί κινδυνεύουν να πάθουν κρυοπαγήματα- οι υπόλοιποι είναι μπροστά στο τζάκι με το φανελάκι.
Βέβαια, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η κάπνα από τα τζάκια επιβαρύνει πολύ περισσότερο τον αέρα μέσα στα διαμερίσματα, οπότε αφήστε το τζάκι να καίει -και να ζεσταίνει το σπίτι σας- και βγείτε στο μπαλκόνι για να προστατεύσετε την υγεία σας.
Σε κάποιες πολυκατοικίες της Αθήνας, οι ένοικοι έχουν κάνει μετατροπές στο καλοριφέρ για να καίει κάρβουνο, και είναι με βάρδιες στο λεβητοστάσιο για να ρίχνουν κάρβουνο με το φτυάρι στον καυστήρα.
Η κυβέρνηση είναι προβληματισμένη από το γεγονός πως η Αθήνα μυρίζει σαν ανθρακωρυχείο –επειδή δεν μπορούν να αναπνεύσουν οι τουρίστες και πλήττεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό- και σκέφτεται να επιβάλει φόρο στα ξύλα, στα τζάκια και στις ξυλόσομπες, ενώ υπάρχει ακόμα και η σκέψη να χτιστούν τα τζάκια.
Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που ζητούν να φορολογηθούν και οι θερμοφόρες, ενώ εκφράζονται φόβοι πως οι Αθηναίοι θα το ρίξουν στο αλκοόλ για να ζεσταθούν, οπότε ζητούν να τιμωρείται με ισόβια η προσπάθεια κάθε Αθηναίου να ζεσταθεί με οποιονδήποτε τρόπο εκτός από το πετρέλαιο.
Ανησυχία εκφράζεται και για το τι θα συμβεί το καλοκαίρι, αφού πολλοί Αθηναίοι έχουν θορυβηθεί από τις επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος -που κάνουν απαγορευτική τη χρήση κλιματιστικού- και έχουν ήδη αρχίσει να παραγγέλνουν παγοκολώνες για να χτίσουν ιγκλού μέσα στο σαλόνι τους.
(Θυμάμαι την ειρωνεία με την οποία είχε αντιμετωπιστεί -μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης- η είδηση πως κάποιοι κάτοικοι της Μόσχας πέθαναν, κυριολεκτικά, από το κρύο μέσα στα διαμερίσματά τους. Τι κι αν πεθάνουν και μερικοί Έλληνες από το κρύο; Σημασία έχει να παραμείνουμε στο ευρώ.)