Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η διαρροή για τη λίστα Λαγκάρντ, τα 500 εκατ. δολάρια και την Μαργαρίτα

•    Σάλος από τις αποκαλύψεις του ΣΔΟΕ
•   Ανέφεραν ότι η Μαργαρίτα είναι δικαιούχος λογαριασμού 500 εκατ. δολαρίων στην Ελβετία
•    Ο Γιώργος και η Μαργαρίτα Παπανδρέου έκαναν αιχμηρές δηλώσεις
•    Ενοχλήθηκε ο Βενιζέλος, στηρίζει την οικογένεια


Σάλος προκλήθηκε χθες στο πολιτικό σκηνικό με τις αποκαλύψεις δύο υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΔΟΕ τα οποία κατέθεσαν στους οικονομικούς εισαγγελείς για τη λίστα Λαγκάρντ και έβαλαν...
στο κάδρο της υπόθεσης την Μαργαρίτα Παπανδρέου. Στις καταθέσεις του ανέφεραν ότι πίσω από την κατάθεση των 500 εκατ. δολαρίων στην οποία εμφανίζεται η ιδιωτική υπάλληλος Μαρία Παντελή κρύβεται η μητέρα του πρώην Πρωθυπουργού Μαργαρίτα.

Οι καταθέσεις αυτές έγιναν από τον σημερινό επικεφαλής του ΣΔΟΕ και προσωπικό φίλο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά Στέλιο Στασινόπουλο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, καθώς και από τον διευθυντή περιφερειακής διεύθυνσης Ευάγγελο Καραμάνο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της υπηρεσίας τους για τη λίστα Λαγκάρντ αναφέρθηκε το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής και οι δύο στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι είχαν ακούσει από τον διευθυντή ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκο Λέκκα, στις 2 Οκτωβρίου 2012, πριν στείλουν τη δικογραφία με τη λίστα Λαγκάρντ στη Βουλή, ότι «πίσω από τη μεγαλύτερη κατάθεση της λίστας είναι η Μαργαρίτα Παπανδρέου».

Αρνείται ο Νίκος Λέκκας

Οταν όμως ήρθε η σειρά του Νίκου Λέκκα να καταθέσει εκείνος δεν είπε τίποτα για την επίμαχη πληροφορία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης δεν του έθεσαν καμία ερώτηση για το θέμα αυτό. Κύκλοι που πρόσκεινται στον Νίκο Λέκκα υποστηρίζουν ότι ο ίδιος δεν αποκάλυψε τίποτα στον Στέλιο Στασινόπουλο αφού δεν γνώριζε το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ.

Αντεπίθεση Μαργαρίτας Παπανδρέου και Γιώργου Παπανδρέου

Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προέβη σε σκληρή δήλωση πολιτικοποιώντας το ζήτημα και αποδίδοντας τη διαρροή για εμπλοκή της μητέρας του Μαργαρίτας στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ σε «κατεστημένα συμφέροντα που παρασιτούν εις βάρος της χώρας» και τα οποία ουσιαστικά επιτίθενται στον ίδιο:

«Τα δημοσιεύματα στα οποία παραπέμπουν πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στα φύλλα της 2ας Δεκεμβρίου 2012, είναι προφανές ότι στοχεύουν εμένα και την πολιτική που άσκησα απέναντι σε πάσης φύσεως πολιτικές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Παλεύοντας για μια Ελλάδα παραγωγική και ελεύθερη από δουλείες, από πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπερφορές. Παλεύοντας απέναντι σε ό,τι μας οδήγησε στην Ελλάδα του 2009.

Πρόκειται για μια χυδαία επιχείρηση, η οποία προωθείται από όσους "άκουσαν", όσους διοχέτευσαν και τελικώς όσους δημοσιεύουν -και με τον τρόπο που το κάνουν- φήμες χωρίς στοιχεία, χωρίς προηγούμενη έρευνα.

Όμως, αποκαλύπτουν εαυτούς. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου.

Προφανώς, επειδή φοβούνται πως ό,τι και να κάνουν, όποιο ψέμα και να πουν, όσο και να με χτυπήσουν, θα με βρίσκουν σταθερά απέναντι τους. Ότι δεν θα με λυγίσουν. Καλά κάνουν και φοβούνται».
Ακόμη πιο αιχμηρή είναι η δήλωση της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου, η οποία κάνει λόγο για «λαδωμένα φύλλα που συνεχίζουν να πωλούν την Πατρίδα και τη Δημοκρατία» και απειλεί με μηνύσεις:

«Oι υπεύθυνοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, έχουν την εμπειρία να γνωρίζουν ότι, όφειλαν να μου υποβάλουν μια απλή έστω ερώτηση, να διερευνήσουν την υπόθεση πριν δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε. Να παρουσιάσουν λόγο και αντίλογο. 'Ανανδροι, ανήθικοι, δεν το έπραξαν.
Είναι δυνατόν να δημιουργούνται πρωτοσέλιδα με βάση το ψέμα και την διαβολή; Γιατί τόσα ψέματα; Γιατί τόσες επιθέσεις; Ίσως επειδή δεν υπέκυψε ποτέ η οικογένειά μου στις επιδιώξεις και στα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα του τόπου.

Δεν έσκυψε ποτέ σε εκείνους που μου επιτίθενται σήμερα. Ίσως επειδή παρά τα κτυπήματα τόσους μήνες τώρα, το όνομα Παπανδρέου ακόμη ζει. Σημειώνω με περηφάνια ότι και οι τρεις πρωθυπουργοί - Γεώργιος, Ανδρέας, Γιώργος - συγκρούστηκαν με τα παρασιτικά κατεστημένα συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με μεγαλύτερη πίστη στις αρχές μας, τις αξίες μας, στη δημοκρατία.

Εμείς αγωνιστήκαμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για όλα αυτά. Εκείνοι, συνεχίζουν να πωλούν σε λαδωμένα φύλλα την Πατρίδα και τη Δημοκρατία. Από δω και μπρος η Δικαιοσύνη θα έχει το λόγο».

Ο ρόλος της Μαρίας Παντελή και του Σάμπι Μιονί

Στη λίστα Λαγκάρντ φιγουράρει το όνομα της Μαρίας Παντελή, η οποία εμφανίζεται ως δικαιούχος της κατάθεσης των 500 εκατ. δολαρίων. Η κυρία Παντελή ήταν υπάλληλος στο γραφείο του γνωστού επιχειρηματία Σάμπι Μιονί, ο οποίο εξέδωσε ανακοίνωση και αναφέρει:

«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής, σχετικά με τον δικαιούχο της μεγαλύτερης κατάθεσης των 550 εκατομμυρίων Δολαρίων της λίστας Lagarde, επιθυμώ να διευκρινίσω τα παρακάτω προς αποκατάσταση της αλήθειας:

1. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν γνωρίζω, δεν έχω συναντήσει ποτέ, ούτε έχει οποιαδήποτε, άμεση η έμμεση, σχέση με το λογαριασμό των 550 εκ Δολαρίων ή με εμένα, η Κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου ούτε οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογενείας Παπανδρέου

2. Ο δικαιούχος του λογαριασμού ήταν Αμοιβαίο Κεφάλαιο επενδύσεων που είχε μετοχές του εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας. Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία τα χρήματα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα Θεματοφύλακα, δηλαδή στην HSBC στη συγκεκριμένη περίπτωση, γεγονός που τεκμηριώνεται και από το ενημερωτικό δελτίο του Αμοιβαίου Κεφαλαίου (στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου). Κανένα φυσικό πρόσωπο, ούτε η Μαρία Παντελή, ούτε εγώ δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες του λογαριασμού. Ο δικαιούχος των 550 εκ. Δολαρίων είναι το Αμοιβαίο Κεφάλαιο και οι μεριδιούχοι του. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ανακρίβειας, η εμφάνισή μου ως δικαιούχου των 550 εκατομμυρίων είναι ανάλογη του ισχυρισμού ότι ο διευθύνων σύμβουλος μιας τράπεζας είναι και δικαιούχος των καταθέσεων της τράπεζας.

Ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης του εν λόγω Αμοιβαίου Κεφαλαίου μέχρι το Ιούνιο του 2009 και η Μαρία Παντελή υπάλληλος της εταιρείας. Η εταιρεία διαχείρισης του Αμοιβαίου Κεφαλαίου ανήκε από το Φεβρουάριο του 2006 στην εισηγμένη στην Ελβετία τράπεζα EFG International».

Ο Σάμπι Μιονί γεννήθηκε στην ΕΛλάδα αλλά από το 2000 ζει στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τα Νέα ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιονί διατηρούσε φιλία με τον υποψήφιο για τον Δήμο Βουλιαγμένης Δημήτρη Τζιώτη, ο οποίος φέρεται να είχε φιλική σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ενόχληση Βενιζέλου από τις αποκαλύψεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε χθες ενοχλημένος από τις αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ και την ανάμειξη του ονόματος της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Με αιχμηρή ανακοίνωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου, από τον οποίο, υποτίθεται, ξεκίνησε η διαρροή για την μητέρα του Πρωθυπουργού.

«Τα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Το Βήμα της Κυριακής» και «Πρώτο Θέμα» και καταρχάς αυτή καθεαυτή η κατάθεση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ στον εισαγγελέα -αν πράγματι δόθηκε- θέτουν τεράστιο ζήτημα γύρω από τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου στη χώρα μας», επισημαίνουν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της εμπλοκής της Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ.

«Αντί να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του το ΣΔΟΕ, με ευθύνη της διοίκησής του, έχει καταστεί παρασκηνιακό κέντρο εκπομπής ανεύθυνων συκοφαντιών που κατασκευάζονται και διακινούνται με εκπληκτική ευκολία, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου και δηλητηριάζοντας το κλίμα σε βάρος επιλεγμένων πολιτικών στόχων», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει:

«Η άμεση αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει».

Από iefimerida


Εμπλέκουν τη Μαργαρίτα στη λίστα Λαγκάρντ 
Τι αναφέρεται στον φάκελο που έφτασε στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη

Νέα διάσταση στην πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, δίνει το περιεχόμενο της δικογραφίας που συνέταξαν και διαβίβασαν οι οικονομικοί εισαγγελείς κύριοι Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης στη Βουλή, καθώς σε επίσημη κατάθεση αναφέρεται ότι η γυναίκα-μυστήριο με τα 500 εκατ. είναι η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου!

Η επίμαχη αναφορά, που εμπλέκει το όνομα της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην υπόθεση, περιέχεται στην κατάθεση που έδωσε στις 3 Οκτωβρίου 2012 ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος στους κυρίους Πεπόνη και Μουζακίτη επικαλούμενος μαρτυρίες δύο διευθυντών της υπηρεσίας του. Αυτοί ανέφεραν ότι το πρόσωπο με το υψηλότερο ποσό που περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ είναι η κυρία Παπανδρέου.

Ειδικότερα, στην ένορκη κατάθεση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, η οποία είναι στη διάθεση των βουλευτών, μόνο όμως για να τη διαβάσουν, ο κ. Στασινόπουλος αναφέρει ξεκάθαρα πως την προηγούμενη μέρα της κατάθεσής του στους δύο εισαγγελείς, στη διάρκεια σύσκεψης που είχε, στις 2 Οκτωβρίου 2012, με όλους τους διευθυντές της υπηρεσίας του ρώτησε τους συνεργάτες του αν γνωρίζουν κάτι σχετικό για τη λίστα Λαγκάρντ που απασχολούσε έντονα την επικαιρότητα, καθώς οι αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» για την πολύμηνη εξαφάνισή της είχαν προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.  «Ο κ. Νίκος Λέκκας (σ.σ.: διευθυντής Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΣΔΟΕ) μου απάντησε ότι δεν έχει δει τη λίστα, αλλά έχει ακούσει ότι η γυναίκα με τα 500 εκατ. είναι πολιτικό πρόσωπο και είναι η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου. Το ίδιο απάντησε και ο κ. Ευάγγελος Καραμάνος (διευθυντής Ειδικών Υποθέσεων)», κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Αγνωστο το νόμισμα

Το νόμισμα στο οποίο είναι το ποσό των 500 εκατ. δεν διευκρινίζεται στην κατάθεση του κ. Στασινόπουλου, αλλά βουλευτές που μελέτησαν τη δικογραφία έμειναν με την εντύπωση ότι είναι λογαριασμός σε δραχμές (και αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ), καθώς η περιβόητη λίστα με τους καταθέτες στην τράπεζα HSBC της Γενεύης που υπεκλάπη από τον πρώην υπάλληλο της κ. Ερβέ Φαλτσιάνι περιέχει και ποσά καταθέσεων στο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας, δηλαδή πριν από το 2002, οπότε άρχισε η κυκλοφορία του ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ημερομηνία όπου έλαβε χώρα η επίμαχη σύσκεψη (2/10/2012) συμπίπτει με την αποστολή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου του stick που περιείχε αντίγραφο της λίστας.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά το διαβίβασαν αμέσως -και χωρίς να ανοίξουν τον σχετικό φάκελο- στον κ. Στασινόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στην εν λόγω σύσκεψη και κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, χωρίς όμως να αναφερθεί στον διάλογο που είχε με τους συνεργάτες του - σύμφωνα με την κατάθεσή του στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Πάντως, το επίμαχο σημείο της δικογραφίας με τους ισχυρισμούς των υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΔΟΕ είναι αδιαμφισβήτητο, όπως βεβαιώνουν βουλευτές που διάβασαν τη δικογραφία. Και εφόσον η πληροφορία-«βόμβα» που μετέφερε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ στους οικονομικούς εισαγγελείς ευσταθεί, τότε ενισχύονται οι βάσιμες υπόνοιες ότι υπάρχουν δύο «λίστες Λαγκάρντ»: η γνήσια που παρέλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις γαλλικές αρχές σε μορφή ψηφιακού δίσκου (CD) και το αλλοιωμένο αντίγραφό της που σε μορφή στικ έφτασε από το γραφείο του κ. Βενιζέλου στους οικονομικούς εισαγγελείς και ήδη φυλάσσεται στη Βουλή μαζί με την υπόλοιπη δικογραφία.

Υπόλογος ο Παπακωνσταντίνου
Η κατάθεση του κ. Στασινόπουλου εκθέτει τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον καθιστά υπόλογο για τους ολέθριους χειρισμούς του να μην παραπέμψει στα αρμόδια όργανα προς έρευνα την αυθεντική λίστα, όπως έγινε σε άλλες χώρες, κάτι που, αν είχε ακολουθηθεί και στη χώρα μας, θα έδινε τη δυνατότητα να μπουν έσοδα στα δημόσια ταμεία από όσους πράγματι έχουν καταθέσεις από φοροδιαφυγή, ενώ -κυρίως- θα είχε αποφευχθεί ο θόρυβος που ενοχοποιεί πρόσωπα που πιθανώς δεν ευθύνονται, δηλητηριάζει την εγχώρια κοινή γνώμη και εκθέτει διεθνώς τη χώρα.
Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών, οι χειρισμοί του οποίου είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό να γίνουν αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής, είχε παραδεχτεί στη Βουλή ότι μετέγραψε το CD σε stick και το πρωτότυπο, όπως είπε, «το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι είναι τα πράγματα».

Επιλογή ονομάτων
Στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Γιάννη Καπελέρη, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε ούτε το CD, ούτε το αντίγραφο για έρευνα, αλλά ένα ιδιόχειρο σημείωμα με ορισμένα επιλεκτικά ονόματα. Το «ραβασάκι», σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, «δεν περιελάμβανε κανένα πολιτικό πρόσωπο και κανέναν επώνυμο οικονομικό παράγοντα...».

Ο πρώην υπουργός είχε υποστηρίξει επ’ αυτού: «Οντως, ο κ. Καπελέρης δεν έλαβε λίστα με την έννοια ενός πλήρους ψηφιακού αρχείου, αλλά εκτυπωμένα δέκα ονόματα με ποσά δίπλα σε αυτά. Και τα συζήτησα τα ονόματα αυτά με τον κ. Καπελέρη, του είπα “κοίταξε να δεις, εδώ το πρώτο όνομα εμφανίζεται να έχει καταθέσεις 500 εκατ., είναι δυνατόν αυτό; Μπορούμε να καταλάβουμε ποια είναι αυτή η κυρία; Τι φορολογικό προφίλ έχει;”. Αυτές ήταν οι οδηγίες που του έδωσα».

Σε κάθε περίπτωση, η νέα διάσταση που λαμβάνει η υπόθεση καθιστά ακόμη πιο επιβεβλημένη τη νέα αποστολή των πρωτότυπων στοιχείων από τις γαλλικές αρχές, οι οποίες όπως επισημαίνει και ο κ. Πεπόνης στην αναφορά του, έχουν ζητηθεί από τον νυν υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, αλλά -άγνωστο γιατί- μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Τι δήλωσε η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου

Η δήλωση του κ. Παπανδρέου:

«Τα δημοσιεύματα στα οποία παραπέμπουν πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ, στα φύλλα της 2ας Δεκεμβρίου 2012, είναι προφανές ότι στοχεύουν εμένα και την πολιτική που άσκησα απέναντι σε πάσης φύσεως πολιτικές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Παλεύοντας για μια Ελλάδα παραγωγική και ελεύθερη από δουλείες, από πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπερφορές. Παλεύοντας απέναντι σε ό,τι μας οδήγησε στην Ελλάδα του 2009.

Πρόκειται για μια χυδαία επιχείρηση, η οποία προωθείται από όσους "άκουσαν", όσους διοχέτευσαν και τελικώς όσους δημοσιεύουν -και με τον τρόπο που το κάνουν- φήμες χωρίς στοιχεία, χωρίς προηγούμενη έρευνα.

Όμως, αποκαλύπτουν εαυτούς. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου.

Προφανώς, επειδή φοβούνται πως ό,τι και να κάνουν, όποιο ψέμα και να πουν, όσο και να με χτυπήσουν, θα με βρίσκουν σταθερά απέναντι τους. Ότι δεν θα με λυγίσουν. Καλά κάνουν και φοβούνται».
 
Η δήλωση της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου:
«Oι υπεύθυνοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, έχουν την εμπειρία να γνωρίζουν ότι, όφειλαν να μου υποβάλουν μια απλή έστω ερώτηση, να διερευνήσουν την υπόθεση πριν δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε. Να παρουσιάσουν λόγο και αντίλογο. 'Ανανδροι, ανήθικοι, δεν το έπραξαν.
Είναι δυνατόν να δημιουργούνται πρωτοσέλιδα με βάση το ψέμα και την διαβολή; Γιατί τόσα ψέματα; Γιατί τόσες επιθέσεις; Ίσως επειδή δεν υπέκυψε ποτέ η οικογένειά μου στις επιδιώξεις και στα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα του τόπου.

Δεν έσκυψε ποτέ σε εκείνους που μου επιτίθενται σήμερα. Ίσως επειδή παρά τα κτυπήματα τόσους μήνες τώρα, το όνομα Παπανδρέου ακόμη ζει. Σημειώνω με περηφάνια ότι και οι τρεις πρωθυπουργοί - Γεώργιος, Ανδρέας, Γιώργος - συγκρούστηκαν με τα παρασιτικά κατεστημένα συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με μεγαλύτερη πίστη στις αρχές μας, τις αξίες μας, στη δημοκρατία.

Εμείς αγωνιστήκαμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για όλα αυτά. Εκείνοι, συνεχίζουν να πωλούν σε λαδωμένα φύλλα την Πατρίδα και τη Δημοκρατία. Από δω και μπρος η Δικαιοσύνη θα έχει το λόγο.

Η απάντηση του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
Λυπούμαστε που ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ξέχασε τόσο γρήγορα τον πολιτικό πολιτισμό που διεκήρυττε και αντί για επιχειρήματα απαντά με ύβρεις και συκοφαντίες.

Καταλαβαίνουμε την σκοπιμότητα, την αμηχανία και την αγωνία τους, αλλά καλό θα ήταν ο κ. Παπανδρέου και η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις στη δικαιοσύνη και όχι σε μας.

Το ΘΕΜΑ δημοσίευσε τις πληροφορίες για το τι περιλαμβάνεται στο φάκελο που διαβιβάστηκε στη Βουλή -αφού προηγουμένως διασταύρωσε πλήρως τις σχετικές πληροφορίες- χωρίς να τοποθετηθεί στο αν η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου έχει πράγματι ή όχι λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα με 500 εκατομμύρια εκείνης της εποχής.

Τέλος επαναλαμβάνουμε την ερώτηση για την οποία ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη απαντήσει: Είχε ενημερωθεί απ’ τον κ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ; Γνώριζε το περιεχόμενό της; Συμφωνεί με τον τρόπο που τη διαχειρίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου;

Θα απαντήσει επιτέλους δημοσίως επί του θέματος ή προτιμά να γίνει κάποιο... δημοψήφισμα για τον ρόλο του στην όλη υπόθεση; Συμφωνεί ή όχι ο κ. Παπανδρέου ότι θα πρέπει να γίνει εξεταστική για το πώς «εξαφανίστηκε» επί πρωθυπουργίας του η λίστα Λαγκάρντ;

Τι δηλώνει «το Βήμα»
Ανακοίνωση εξέδωσε και η εφημερίδα «το ΒΗΜΑ» που δημοσιεύει επίσης ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς έλαβαν δύο καταθέσεις οι οποίες εμπλέκουν την κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου ως μεγαλοκαταθέτη της λίστας, και μάλιστα την αναφέρουν ως τη δικαιούχο της μεγαλύτερης κατάθεσης των 550 εκατ. δολαρίων.

«Σε λάθος αποδέκτες απευθύνουν τις διαμαρτυρίες τους η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου οι οποίοι επιτίθενται και μάλιστα με σκαιό τρόπο, στο «Βήμα της Κυριακής».

«Το Βήμα της Κυριακής» δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να δημοσιεύσει όσα περιλαμβάνονται στη σχετική με τη λίστα Λαγκάρντ δικογραφία, η οποία κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Επομένως στους οικονομικούς εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση και πήραν τις ένορκες καταθέσεις των ανωτάτων δημοσίων λειτουργών, πρέπει να απευθυνθούν ο κύριος και η κυρία Παπανδρέου. Εκτός και εάν νομίζουν ότι οι εφημερίδες πρέπει να κυκλοφορούν αυτολογοκρινόμενες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΒΗΜΑΤΟΣ.

Χρήστος Μπόκας, Γιώργος Ι. Δημητρομανωλάκης
Από το Πρώτο Θέμα
Πολιτικός σάλος από τις καταθέσεις στελεχών του ΣΔΟΕ για την Μαργαρίτα Παπανδρέου
Εντονες αντιδράσεις από την οικογένεια και κύκλους του ΠαΣοΚ - Ο ρόλος του επιχειρηματία Σαμπί Μιονί

Πολιτικό σάλο και αναταράξεις στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση προκάλεσε η αποκάλυψη από το «Βήμα της Κυριακής» μέρους της δικογραφίας της υπόθεσης Λαγκάρντ, όπως έφθασε στη Βουλή.

Κυρίως οι καταθέσεις των δυο στελεχών του ΣΔΟΕ, τα οποία εμπλέκουν την κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου μεταξύ των καταθετών, που βρίσκονται πίσω από τη μεγαλύτερη κατάθεση των 550 εκ. δολαρίων της λίστας Λαγκάρντ.

Εκτός από τις αντιδράσεις της ίδιας και του πρώην πρωθυπουργού,. κ. Γιώργου Παπανδρέου στις αποκαλύψεις αντέδρασαν και κύκλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ειδικότερα έθεσαν θέμα αντικατάστασης του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Στ. Στασινόπουλου, ο οποίος έκανε και την επίμαχη κατάθεση στον εισαγγελέα. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως διατυπωνόταν η στήριξη στο στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς ήταν και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Αντέδρασε, επίσης και ο επιχειρηματίας κ. Σαμπί Μιονί, ο οποίος ήταν όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα διαχειριστής της συγκεκριμένης κατάθεσης, ως ιδιοκτήτης της εταιρείας διαχείρισης οικογενειακών κεφαλαίων.

Στην ανακοίνωση του ο κ. Μιονί αναφέρει:

«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής, σχετικά με τον δικαιούχο της μεγαλύτερης κατάθεσης των 550 εκατομμυρίων Δολαρίων της λίστας Lagarde, επιθυμώ να διευκρινίσω τα παρακάτω προς αποκατάσταση της αλήθειας:

1. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν γνωρίζω, δεν έχω συναντήσει ποτέ, ούτε έχει οποιαδήποτε, άμεση η έμμεση, σχέση με το λογαριασμό των 550 εκ Δολαρίων ή με εμένα, η Κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου ούτε οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογενείας Παπανδρέου

2. Ο δικαιούχος του λογαριασμού ήταν Αμοιβαίο Κεφάλαιο επενδύσεων που είχε μετοχές του εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας. Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία τα χρήματα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα Θεματοφύλακα, δηλαδή στην HSBC στη συγκεκριμένη περίπτωση, γεγονός που τεκμηριώνεται και από το ενημερωτικό δελτίο του Αμοιβαίου Κεφαλαίου (στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου). Κανένα φυσικό πρόσωπο, ούτε η Μαρία Παντελή, ούτε εγώ δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες του λογαριασμού. Ο δικαιούχος των 550 εκ. Δολαρίων είναι το Αμοιβαίο Κεφάλαιο και οι μεριδιούχοι του. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ανακρίβειας, η εμφάνισή μου ως δικαιούχου των 550 εκατομμυρίων είναι ανάλογη του ισχυρισμού ότι ο διευθύνων σύμβουλος μιας τράπεζας είναι και δικαιούχος των καταθέσεων της τράπεζας.

3. Ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης του εν λόγω Αμοιβαίου Κεφαλαίου μέχρι το Ιούνιο του 2009 και η Μαρία Παντελή υπάλληλος της εταιρείας. Η εταιρεία διαχείρισης του Αμοιβαίου Κεφαλαίου ανήκε από το Φεβρουάριο του 2006 στην εισηγμένη στην Ελβετία τράπεζα EFG International».
Όπως είχε επισημάνει και το Βήμα της Κυριακής η κ. Παντελή ήταν υπάλληλος της εταιρείας του κ. Μιονί και τόσο στην ίδια, όσο και στον επιχειρηματία δεν ανήκαν ασφαλώς τα κεφάλαια, που διαχειρίζονταν.

Η εταιρεία του, πάντως σύμφωνα με πληροφορίες είχε συνιδρυτή τον γιο του μεγαλοεπιχειρηματία κ. Σπύρου Μεταξά, Άγγελο. Ο κ. Μιονί γεννήθηκε στην Ελλάδα και από το 2006 ζει στο Τελ Αβίβ.

Από το ΒΗΜΑ