Της Μαργαρίτας Ισιδώρου
Ενώ στο Ελλαδιστάν της υπηρεσιακής κυβέρνησης του ΔΝΤ, τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης του ΓΑΠ ανησυχούν από τις αναρτήσεις των blogs, στο Περού, τη μακρινή Λ. Αμερική της υπανάπτυξης και της καταπίεσης, του κοινοβούλιο του Περού θεσμοθέτησε πως η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι θεμελιώδες δικαίωμα!
Ειδικότερα: «ΟΛΟΙ οι πολίτες πρέπει να έχουν ΕΛΕΥΘΕΡΗ πρόσβαση στο διαδίκτυο»!
Την περασμένη Παρασκευή, η...
Βουλή του Περού υπερψήφισε σχέδιο νόμου που καθορίζει ότι η «ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί Θεμελιώδες Δικαίωμα»!
Βουλή του Περού υπερψήφισε σχέδιο νόμου που καθορίζει ότι η «ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί Θεμελιώδες Δικαίωμα»!
Α ρε ΓΑΠ που πιστέψαμε εσένα και τους νεοφιλελεύθερους συμβούλους που είχες προσλάβει μέσω chat (τώρα κάποιοι εξ αυτών ανέλαβαν κυβερνητικά καθήκοντα και ο πρώτος των πρώτων, διαχειρίζεται τις επιχορηγήσεις του ΟΠΑΠ), όταν πυροβολάγατε στον αέρα περί ελευθερίας στο διαδίκτυο και τώρα οι υπουργοί σου δεν χάνουν ευκαιρία να τρομοκρατούν bloggers και επεξεργάζεστε νομοσχέδιο φίμωσης των blogs…
Όμως, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά…
…έγγραφο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, με θέμα την «δημόσια διαβούλευση για τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας στο opengov.gr» και «τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέσα διαδικτυακής ενημέρωσης και επικοινωνίας στην Ελλάδα»…
1. Δεν κατανοούμε πως δημοσιογράφοι και μάλιστα επαγγελματίες, διακινούν σε μη δημοσιογραφικά ιστολόγια (blogs) θέματα που βρωμάνε Μπερλουσκονισμό…
2. Ευχόμαστε, οι όποιες σκέψεις στην κυβέρνηση, να μην έχουν στόχο τη φίμωση των ελεύθερων ιστολογίων (blogs), που ουδεμία σχέση έχουν με δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που χρησιμοποιούν blogs για δικούς τους σκοπούς και στόχους…
3. Τα ελεύθερα ιστολόγια, ανθρώπων που έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν απόψεις, χωρίς λογοκρισία, ΔΕΝ έχουν καμία ανάγκη και φυσικά οι μόνες προκλήσεις που δέχονται, είναι από επαγγελματίες δημοσιογράφους…
4. Συνεπώς, όσοι αποτυχημένοι, ή παπαγαλάκια της «δημοσιογραφίας» έχουν «προβλήματα», ας τα λύσουν με τα θεσμικά τους όργανα (ΕΣΗΕΑ) και ας πάρουν αυτοί μέρος στη «διαβούλευση», αν τους αφορά. Ας πάψουν να ονειρεύονται τα σχέδια της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής δεξιάς, που θέλει να φιμώσει τα blogs και ν’ αναλάβουν αυτοί το ρόλο του νταβατζή των ελεύθερων ιστολογίων (blogs).
5. Ελπίζουμε και ευχόμαστε, η κυβέρνηση να έχει στο νου της την προστασία των εργαζομένων στα επαγγελματικά πορτάλ, επαγγελματιών δημοσιογράφων, που εκμεταλλεύονται χυδαία εργαζόμενους (χωρίς ασφάλιση, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία…), κι όχι ΦΙΜΩΣΗ ελεύθερων ιστολογίων πολιτών (Και δεν χρειάζεται νομικό πλαίσιο για να πάει το ΣΔΟΕ στα κερδοσκοπικά-εμπορικά ιστολόγια, όπως έχουμε επισημάνει και κατονομάσει από 9 Αυγούστου).
Θα επανέλθουμε, αφού κατανοήσουμε που το πάει η κυβέρνηση και...
Θυμίζουμε:
Γράφει η Μαργαρίτα Ισιδώρου
Τον τελευταίο καιρό, μετά από φήμες πως η κυβέρνηση έχει την πρόθεση ν’ αντιμετωπίσει τα “αδέσποτα” ιστολογοφόρα του διαδικτύου, ορισμένες ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ιστοσελίδες που διευθύνουν επώνυμοι και ανώνυμοι δημοσιογράφοι (μέλη της ΕΣΗΕΑ), έχουν πάρει το μυστρί…
Κάποιοι ξεκίνησαν «δημόσια διαβούλευση»…
Άλλοι, αρθρογραφούν για κώδικες δεοντολογίας και ασφαλιστικές καλύψεις…
Τίποτα το καινούργιο απ’ αυτά που προωθούν οι δεξιές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, αλλά κι αλλού στον κόσμο (π.χ. η Σαουδική Αραβία, γνωστό φιλοαμερικάνικο καθεστώς, κατόρθωσε να έρθει σε συμφωνία με την BlackBerry για έλεγχο των μηνυμάτων που ανταλλάσουν πολίτες της…)…
Στην Ιταλία, ο Berlusconi με τους νεοφασίστες που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του, προσπάθησε με “πονηριά” να φιμώσει τα blogs (υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη –δηλαδή, έμμεση κατάργηση της ανωνυμίας για δήθεν προστασία των εργαζομένων (sic!), ένταξή τους σε καθεστώς ΜΜΕ και άλλες ανοησίες που ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο Renato Brunetta, αλλά έφαγε πόρτα…).
Βέβαια, σε αντίθεση με την Ελλάδα που οι “αστέρες” (Χατζηνικολάου, Πρετεντέρηδες και σια…) προωθούν «ρυθμίσεις» για τα blogs, στην Ιταλία εναντιώθηκαν στη φίμωση οι δημοσιογράφοι και τα εργατικά συνδικάτα…
Και… δεν ξεχνάμε πως σε κάθε δελτίο ειδήσεων που παρουσιάζουν οι αστέρες… κάνουν αναφορές στα πλαστά blogs που ελέγχουν ή τα χρησιμοποιούν… Βέβαια, ανησυχούν κι αυτοί γιατί έχουν ξεμπροστιαστεί...
Στην Ισλανδία, δημιούργησαν τη δημοκρατική όαση για τα ιστολογοφόρα και μάλιστα πολλές επιχειρήσεις του διαδικτύου και δημοσιογραφικά πρακτορεία (π.χ. ABC), συζητούν να μεταφέρουν όλους τους server τους εκεί…
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε:
1. Επαγγελματίες δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν τα ιστολογοφόρα για τη δημιουργία γεγονότων, προσωπικές βλέψεις και επαγγελματικούς κερδοσκοπικούς σκοπούς…
2. Όσοι επαγγελματίες μετέτρεψαν τα blogs που διαχειριζόταν σε εμπορικές κερδοσκοπικές ιστοσελίδες, πήραν μέρος του διαφημιστικού πακέτου κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά απαξιώθηκαν κυριολεκτικά από αναγνώστες του διαδικτύου (να σημειώσουμε πως ορισμένοι «επιχειρηματίες» έχουν δημιουργήσει και ιστοσελίδες μέτρησης αναγνωσιμότητας… κάτι σαν την AGB… κι αυτοί τα παίρνουν από τις κερδοσκοπικές ιστοσελίδες για να τους ανεβάζουν στην κλίμακα τους…)
3. Μετά τις εκλογές του Οκτώβρη 2009, ένα μεγάλο τμήμα των bloggers που καθημερινά έδιναν τη μάχη του διαδικτύου εναντίον της δεξιάς, τακτοποιήθηκαν, εξαγοράζοντας τη "δουλειά" τους… (κάποιοι "ανιοδιοτελείς bloggers" πήραν θέσεις σε Διοικητικά Συμβούλια Δημόσιων Οργανισμών και Επιχειρήσεων κι άλλοι έγιναν επαγγελματικά κομματικά στελέχη…). Τώρα τι τους καίει τι κάνουν οι αδέσποτοι bloggers;
4. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ (εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί) χάνουν καθημερινά αναγνώστες και ακροατές, με «ευθύνη» των blogs. Ανησυχούν, όπως είναι φυσικό, όχι τόσο για την απώλεια αναγνωστών που ισοφαρίζουν τα δημόσια έργα και η κρατική διαφήμιση, αλλά για την απώλεια ελέγχουν των πολιτών, της κοινωνίας…Μετατρέπονται καθημερινά σε «μεγάλους ασθενείς», αφού δεν μπορούν να «περάσουν γραμμή»…
Τώρα, ποιος μπορεί να ερμηνεύσει γιατί ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ επιχειρήσεις, επαγγελματίες δημοσιογράφοι, τέως bloggers που τώρα κατέχουν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, ασχολούνται και «καίγονται» για το διαδίκτυο και τα ιστολογοφόρα;
Ζούμε σε μια αστική δημοκρατία με κανόνες που ορίζει το σύστημα…
Ο καθένας μπορεί να κάνει μια κερδοσκοπική εμπορική ιστοσελίδα…
Ο καθένας μπορεί και έχει το δικαίωμα (το έχουν κάνει πολλοί επώνυμοι και αξιόλογοι δημοσιογράφοι), ή να μετατρέψει ένα blog σε κερδοσκοπική εμπορική ιστοσελίδα…
Συνεπώς δεν πάσχουμε από νομοθετικό έλλειμμα…
Και βέβαια όποιος έχει εργαζόμενους στις ιστοσελίδες του (που θέλει να τις εμφανίζει πλαστά ως blog και συχνά το παίζει κι αριστερός), είναι υποχρεωμένος να τους ασφαλίσει, να πληρώσει μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους…
Είναι υποχρέωση της πολιτείας -απορούμε γιατί δεν το κάνει- να διενεργήσει τους δικούς της νόμιμους και θεσμοθετημένους ελέγχους (π.χ. όσοι εργάζονται για τον κύριο Κούλογλου -TVXS- και μάλιστα κάνουν επώνυμες αναρτήσεις και τηλεοπτικά ρεπορτάζ σε κάθε ευκαιρία για το κερδοσκοπικό ΜΜΕ -με την αστική έννοια του νόμιμου κέρδους-, είναι ασφαλισμένοι; Πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές; Ο ιδιοκτήτης του κερδοσκοπικού μέσου -ΟΧΙ blog- έχει ελεγχθεί για όλα τα παραπάνω; Υπάρχει φοροδιαφυγή ή μαύρη εργασία;)
Να τι πρέπει να κάνει η πολιτεία, χωρίς νέες νομολογίες και πράσινα άλογα…
Όσο για τα «αδέσποτα» ιστολογοφόρα, αδέσποτα με την έννοια ότι δεν πατρονάρονται, δεν έχουν αφεντικά, είναι μεράκι ελεύθερων πολιτών, γιατί πρέπει να τους «προστατεύσουμε»;
Και γιατί αυτόκλητοι προστάτες είναι οι επαγγελματίες κερδοσκόποι;
Μήπως, αν στην κυβέρνηση δεν επικρατούν “πονηρές” σκέψεις, πρέπει όλους τους αυτόκλητους να τους βάλει στη θέση τους;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου