Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το «ηρώδειο» φορολογικό διχάζει τους κυβερνητικούς εταίρους

ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 
Μετά τις έντονες αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και από το εσωτερικό της ΝΔ, κυρίως για την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, η κυβέρνηση ψάχνει τον τρόπο να το μαζέψει.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα ήταν εντυπωσιακό «άδειασμα» του ΥΠΟΙΚ Γιάνννη Στουρνάρα, ο οποίος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων...
του MEGA ήταν απόλυτος στην κατάργηση του.

Βέβαια δεν είναι το μοναδικό σημείο που προκαλεί τριβές στους κόλπους της κυβέρνησης και αν αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου υπάρχουν ενστάσεις για την υπερβολική φορολόγηση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων όλων των αγροτών, καθώς και με την κλίμακα και τους συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου για τα ακίνητα.    

Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο υπάρχει και μια δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς προβλέπεται η αύξηση της προκαταβολής του φόρου για το επόμενο έτος στο 80% από 55% που είναι σήμερα.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φαίνεται να διχάζει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που κινούνται στο χώρο της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς έχουν ήδη μεταφέρει τις διαφωνίες τους για την κατάργηση του οικογενειακού αφορολογήτου στο κομματικό επιτελείο, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο της καταψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σοβαρές είναι και οι διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τη συγκεκριμένη ρύθμιση όπως εκφράστηκαν και κατά τη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη να θέτουν και ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Ας σημειωθεί ωστόσο ότι ο προϋπολογισμός του 2013 υπερψηφίσθηκε, όπως και τα επώδυνα μέτρα του τρίτου Μνημονίου, γεγονός που σημαίνει ότι η δυνατότητα μεγάλων αλλαγών είναι περιορισμένη.

Για το θέμα θα υπάρξει σήμερα νέα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία των εκπροσώπων των τριών κομμάτων.

Νίκος Παναγιωτόπουλος  από newpost