Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΣΟΚ! Η Αγροτική δάνεισε την ΔΕΗ με επιτόκιο 11,9%

Με το εξωπραγματικό επιτόκιο 11,9% ολοκληρώθηκε η συμφωνία αναχρηματοδότησης δανεισμού ύψους 150 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ από την Αγροτική Τράπεζα. Το επιτόκιο αυτό που θεωρείται πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές δεν οφείλεται στη ΔΕΗ αλλά στα κόστη της ίδιας της τράπεζας.

Ενόψει λοιπόν των προβλημάτων...
που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ αλλά και των πρόσφατων υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής της ικανότητας (Standard n Poor’s) που ουσιαστικά της έχουν κλείσει την πόρτα για άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό, η εταιρεία εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε να δεχθεί το πρωτοφανές αυτό επιτόκιο.

Το δάνειο των 150 εκατ. ευρώ είναι μέρος του συνολικού δανεισμού ύψους 525 εκατ. ευρώ, για το οποίο η ΔΕΗ ήρθε σε συμφωνία για αναχρηματοδότηση με συνολικά τρεις ελληνικές τράπεζες.

Για το υπόλοιπο ποσό των 375 εκατ. ευρώ το επιτόκιο της αναχρηματοδότησης ήταν για την εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 7,5%. Έτσι, το μέσο επιτόκιο για το σύνολο των 525 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται κοντά στο 9%.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η ΔΕΗ πλέον παίρνει μια πρόσκαιρη ανάσα καθώς ολοκληρώνει το μεγαλύτερο μέρος της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της που λήγει εντός του 2012 (700 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,2 διs.). Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους καλείται να έρθει σε συμφωνία με τράπεζες για την αναχρηματοδότηση και του υπόλοιπου δανεισμού που ωριμάζει, ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Του Χάρη Φλουδόπουλου από capital.gr