Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Νέα επιδείνωση του καιρού με χιόνια, βροχές και ενίσχυση των ανέμων

Προβλήματα στις μετακινήσεις
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα το απόγευμα με ισχυρές χιονοπτώσεις, έντονες βροχοπτώσεις.

Έως την Πέμπτη θα είναι οι πιο κρύες μέρες του χειμώνα, ενώ η θερμοκρασία στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα πέσει στους -12 βαθμούς Κελσίου.

Σε όλη τη δυτική Ελλάδα με εξαίρεση ίσως τις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν...
σε όλα τα Ηπειρωτικά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ταυτόχρονα το βράδυ στο Ιόνιο και τα Νότια θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ολικός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα πνέουν εντάσεως 8 με 9 Μποφόρ στο Ιόνιο.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται να σημειωθεί από το βράδυ της Πέμπτης, όπου η επικράτηση των νότιων ανέμων θα ανεβάσει λίγο τη θερμοκρασία. Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα.

Πιο αναλυτικά την Τετάρτη

Στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις που από το απόγευμα θα περιοριστούν στα βόρεια. Ωστόσο το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 Μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ όπου θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς εντάσεως 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά του νομού η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –4 έως 1 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις που θα αυξηθούν και θα χιονίσει. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικές διευθύνσεις εντάσεως 3 με 5 Μποφόρ και από το απόγευμα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –6 έως 1 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα αργά το απόγευμα στη Δυτική Μακεδονία και από το βράδυ στη Κεντρική Μακεδονία θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμορκασία θα κυμανθεί από –6 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά ολικός παγετός και η ελάχιστη στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα πέσει στους –14 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα χιονίσει. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ ενισχυμένοι σταδιακά σε 6 με 8 Μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από -5 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά 7 μποφόρ με εξασθένηση. Απο το βράδυ οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 5 Μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 5 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και τη Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια πεδινά και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Από το βράδυ θα γίνουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις όπου στα βόρεια θα είναι αυξημένες και ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία στα νότια θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα κυμανθεί από –4 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μελισσίων μετά από σχετικές αποφάσεις των δημάρχων τους, σε συνεννόηση με τους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες και τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις 10 το πρωί θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Διονύσου, ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία λόγω του παγετού.

Με απόφαση του δήμου Κηφισιάς, λόγω παγετού, τα σχολεία της περιοχής θα ανοίξουν στις 10:00 για να είναι ασφαλής η πρόσβαση των μαθητών. Το ίδιο και στα Βριλήσια, ενώ την ίδια ώρα θα ανοίξουν και τα Ανάβρυτα.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Λυκόβρυση, Πεύκη και Μεταμόρφωση. Κανονικά θα λειτουργήσουν στη Φιλοθέη και την Αγ. Παρασκευή.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο Καρπενήσι και στους Δήμους Διρφίων - Μεσσαπίων, Μαντουδίου και Λίμνης - Αγίας Άννας, στην Εύβοια.

Πέμπτη

Στο Ιόνιο τα Ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονοπτώσεις που αρχικά κατά τόπους θα είναι έντονες. Βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και τα ορεινά. ενώ στις πεδινές περιοχές θα εκδηλώνονται βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα ανατολικά θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 Μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά.

Παρασκευή

Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα σημειωθούν νεφώσεις και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και το βράδυ πιθανώς καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της βορειοδυτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά που από το απόγευμα στα νότια θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Κανονικά διεξάγονται από τις 9 το βράδυ της Τρίτης τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά για την Κρήτη.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν τα 9 μποφόρ.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.