Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Βενιζέλος Οικονομολόγος!

Γράφει ο Τυχαίος
Έχουμε ξαναγράψει για την - ενδεχομένως καλοπροαίρετη - πρόθεση άσχετων με την οικονομική επιστήμη πολιτικών παραγόντων να εφεύρουν εν μέσω δημοσιονομικού πανικού "εξυπνακίστικες" λύσεις που αποδεικνύονται καταστροφικές.

Βεβαίως είναι απολύτως σύμφυτο της φύσης του Έλληνα να ανακαλύπτει "πατέντες", λύσεις του ποδαριού και γενικώς "τσαχπινιές" προκειμένου να έχουν κάτι να διηγούνται στην παρέα τους.
-Τι μηχανικό ρε και σαχλαμάρες. Πεταμένα λεφτά. Μόνος μου τό ' χτισα το διώροφο!
Και στον πρώτο σεισμό, το διώροφο γίνεται ένα με το οικόπεδο.
-Σιγά μη φέρω υδραυλικό για δυο βρύσες και μια βάνα. Εδώ μιλάς με τον άντρα-πολυεργαλείο!
Και μετά η διαδρομή σαλόνι-κουζίνα γίνεται με κανό. Σαν του Γιώργου ένα πράμα.

Ψάχνει τώρα ο Ευάγγελος να βρει την "πατέντα" να "τσακίσει" τη φοροδιαφυγή, να "φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο", να "χύσει άπλετο φως" κι άλλα τέτοια που ουδεμία σχέση έχουν...
με την πραγματικότητα.
-Τι λέτε ρε που θα φέρω Γερμανούς να στήσουν φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Τόχω σας λέω!

Και δώστου να γράφει και να σβήνει νομοσχέδια, να κοιτάζει και να ξανακοιτάζει τα νούμερα, να τα μεταφράζει με λογική εκδοροσφαγέα που το έδωσαν να αναλύσει τα αποτελέσματα από πειράματα αντι-υλης.

-Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα -σου λέει ο Βαγγέλης -είναι 400δις αντικειμενική. Να μη βάλω ένα φοράκο τόσο τοις εκατό; Και το κράτος θα εισπράξει και δεν είναι δα και τόσο μεγάλο το ποσό για τον καθένα!

Πρόσεξε τώρα που είναι η "μαγική εικόνα". Αν η ακίνητη περιουσία δεν αποδίδει - είναι ανενεργή - για να εισπράξεις το φοράκο θα οδηγήσεις ένα μέρος της σε πώληση ή σε αναγκαστικό πλειστηριασμό. Με τη σειρά της αυτή η κατάσταση θα συμπιέσει τις αξίες των παγίων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και των τραπεζών προς τα κάτω. Με τη σειρά του αυτό το φαινόμενο θα επιδεινώσει τα μεγέθη του ΑΕΠ. Και στη συνέχεια αυτό θα επιδράσει αρνητικά στο έλλειμμα! Εντέχνως, αφήνω στην άκρη τις προβλέψεις που πρέπει να εγγραφούν στους ισολογισμούς για την αποπληρωμή των νέων φόρων.

Το ίδιο γίνεται και με την έκτακτη εισφορά ή την υπέρμετρη φορολόγηση.
Το κράτος "πουλάει" υπηρεσίες (παιδεία, υγεία, ασφάλεια, δρόμους, διοίκηση κλπ) και σε αντάλλαγμα παίρνει φόρους. Αν η "κοστολόγηση" αυτών των υπηρεσιών είναι σωστή ή όχι ας το αφήσουμε για μια άλλη φορά...! Αυξάνοντας τους φόρους - και μάλιστα χωρίς κλιμάκωση σε βάθος χρόνου - νομίζεις ότι θα αυξήσεις τα έσοδα. Αμ δε!

Αν λοιπόν το κράτος αυξάνει τα κόστη - τους φόρους ντε! - που "πουλάει" τις υπηρεσίες του στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, αυτομάτως προκαλεί κύμα αύξησης του κόστους σε όλο το πλέγμα της αγοράς. Το κράτος είναι ένας πολύ μεγάλος "παίκτης" με δραστηριότητα - στη δύστυχη χώρα μας - σε κάθε τομέα της οικονομίας. Αποτέλεσμα; Πληθωρισμός! Ταχεία απομείωση των εισοδημάτων των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ανέργων. Και επιπλέον, επειδή έχουμε υψηλή ανεργία και ύφεση το μείγμα ονομάζεται στασιμοπληθωρισμός! Εκτός από τις προφανείς συνέπειες αυτού του φαινομένου (ανεργία, φτώχεια κλπ) υπάρχει κι άλλη μια, περισσότερο καταστροφική: η αύξηση του κόστους των επενδύσεων.
Τι ήθελες Ευάγγελε; Να ενισχύσεις τον ανταγωνισμό; Ξέχνα το! Να πετύχεις πρωτογενές πλεόνασμα; Με αυτή τη μέθοδο αδύνατον! Στασιμοπληθωρισμό επιτυγχάνεις και απομειώνεις το ΑΕΠ με τον ίδιο ρυθμό που η ακρίδα τρώει το φρέσκο χορταράκι.

Και αγχώνεται ο Βαγγέλης που δεν του βγαίνει ο λογαριασμός και αναρωτιέται και γιατί! Πότε του φταίει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, πότε η διεθνής συγκυρία, πότε η Σελήνη και πότε ο Χόχο!
-Θα τους βάλω να καταγράψουν κάθε κινητή, ακίνητη, πραγματική ή φανταστική περιουσία. Τι στο καλό! Θα βγούνε τα νούμερα! Δε γίνεται να αυξάνω τους φόρους και να μην εισπράττω! Ανεξήγητο!

Και τα νούμερα δε βγαίνουν. Ούτε θα βγουν. Και δυστυχώς θα αναλώνουμε χρόνο, προσπάθεια, ενέργεια και χρήμα σε μια μαύρη τρύπα. Γιατί; Μα γιατί ψάχνουμε την "πατέντα", την "ελληνική μαγκιά" σε ένα χώρο που οι νόμοι του είναι πιο παλιοί κι από το homo sapiens!

Όπως λέγαμε και στο προηγούμενο άρθρο μας, μοναδική λύση, μοναδικός δρόμος είναι η ραγδαία συρρίκνωση του δημοσίου. Η οποία αναγκαστικά θα προκαλέσει και μείωση της φορολογίας για να μας βγάλει από την κινούμενη άμμο του στασιμοπληθωρισμού που μας καταπίνει. Πρόσεξε όμως: με αυτή τη σειρά. Όχι τη μαϊμουδιά του Σαμαρά, που θέλει πρώτα μείωση φόρων και μετά θα προσευχηθεί για ανάπτυξη στο Μανιτού! Κάθε άλλη προσπάθεια είναι καταδικασμένη. Και θα μας καταπιεί για πολλά χρόνια.

Από το kafeneio μοντάζ Γρέκι