Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Καυτός αύγουστος!

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΔΕΚΟ - ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ
Σε ένα κρίσιμο διάστημα 30 ημερών εισέρχεται η κυβέρνηση, η οποία ανοίγει ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα επιδιώκοντας ταχύτατη προώθηση του μεταρρυθμιστικού έργου. Ενιαίο μισθολόγιο, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, αποκρατικοποιήσεις και πάταξη της φοροδιαφυγής βρίσκονται στην κορυφή της "καυτής" ατζέντας.

Μια νέα διαδικασία για γρήγορες κορυφαίες αποφάσεις ακολουθεί πια η κυβέρνηση. Η "πρεμιέρα" έχει ήδη γίνει, χωρίς ωστόσο... επίσημες ανακοινώσεις για ευνόητους λόγους. Θέλοντας να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο που χειρίζεται την "καυτή" ατζέντα των θεμάτων, προχώρησαν στην υιοθέτηση των πλέον fast track διαδικασιών.

Η πρώτη δοκιμή έγινε, αλλά πέρασε... απαρατήρητη. Το σχέδιο για τα αυθαίρετα κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς...
δεύτερη ανάγνωση, ώστε να προλάβουν τις ημερομηνίες. Κάπως έτσι θα λειτουργήσει η κυβέρνηση και για άλλα "κεντρικά" νομοθετήματα. Τα σχέδια νόμου και οι διάφορες αποφάσεις ειδικού ενδιαφέροντος θα περνούν μία και μοναδική ανάγνωση από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατίθενται... αυτομάτως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφίζονται χωρίς την "άνεση" για συζήτηση τριών συνολικά εβδομάδων. Είναι, κατά την κυβέρνηση, ο μόνος τρόπος για να πετύχει τους στόχους των 30 ημερών, αλλά και των επόμενων μηνών του έτους, που συμπεριλαμβάνονται στο ασφυκτικό πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου και των ευρωπαϊκών "οδηγιών".

Στην αφετηρία της διαδρομής, που αποτελεί το κορυφαίο κρας-τεστ μετά την πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, βρίσκεται η κυβέρνηση και οι κορυφαίοι υπουργοί. Αν και η συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης αποτίναξε τη "θηλιά" από τον λαιμό της χώρας ("ρυθμίζοντας" τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους), η κυβέρνηση επανέρχεται σε ένα πολυεπίπεδο σκηνικό στο εσωτερικό, η διαχείριση του οποίου απαιτεί μόνο επιτυχή βήματα στο σχέδιο διακυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, το επεσήμανε σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία. Δύο υπουργικά συμβούλια μέσα στην περασμένη εβδομάδα, διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις και επιστολές τόσες όσες και ο αριθμός των υπουργών.

Σε κάθε επιστολή ο κ. Παπανδρέου είχε υπογραμμίσει διαφορετικές προτεραιότητες - και τις απέστειλε στους υπουργούς της κυβέρνησης, αφού μελέτησε την "ακτινογραφία" της κατάστασης, έτσι όπως διαμορφώνεται για όλα τα ανοιχτά "μέτωπα". Οι στενοί συνεργάτες του μαζί με το επιστημονικό προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου είχαν ετοιμάσει προτάσεις και χρονοδιαγράμματα.

Από αύριο και μέχρι το τέλος του Αυγούστου, δηλαδή σε διάστημα 30 "καυτών" ημερών, η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι είναι "ετοιμοπόλεμη" κι ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει "ανατροπές" σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Είναι αυτονόητοι οι λόγοι...

Το στοίχημα
Μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, του εφαρμοστικού νόμου και του πέπλου σταθερότητας που εξασφάλισε η κυβέρνηση από την Ευρώπη, οι προσδοκίες αυξάνονται, ενώ οι δεσμεύσεις προς τους εταίρους μας παραμένουν στην "πρώτη γραμμή".

Χωρίς αμφιβολία, το βασικό στοίχημα αφορά τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες στον χώρο της Οικονομίας και (τώρα ειδικά...) της Ανάπτυξης. Και εκεί έχει σημειωθεί πρόοδος.

Σύντομα, και εφόσον οι έχοντες την αρμοδιότητα στην κυβέρνηση συνεχίσουν άψογα συνεργαζόμενοι, θα αρχίσει η απελευθέρωση των μέχρι τώρα "κλειστών" ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ολες οι πληροφορίες επιμένουν ότι περίπου 17 δισ. από το ΕΣΠΑ "τρέχουν" να συναντηθούν με μεγάλα έργα (που είχαν σταματήσει) και διάφορα προγράμματα που το Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξούν ότι θα λειτουργήσουν ως αντίδοτο στα σκληρά μέτρα (π.χ. προγράμματα κατάρτισης, για την ανεργία κ.ά.).

Ωστόσο, ο "καυτός" Αύγουστος εντός των 47 προτεραιοτήτων, που μπορεί να μετρήσει κανείς στο σύνολο των υπουργείων (τις αναφέρει ο κ. Παπανδρέου στις επιστολές του) φέρνει για το Μέγαρο Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο και τα συναρμόδια υπουργεία, επτά ισχυρά στοιχήματα και αντίστοιχους στόχους: το νέο φορολογικό σύστημα, το ενιαίο μισθολόγιο, το "κούρεμα" των επιδομάτων, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Δημόσιων Οργανισμών και Νοσοκομείων, τις ριζικές αλλαγές στην παιδεία (και όχι μόνο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση), τις ιδιωτικοποιήσεις και στο διαφαινόμενο "κούρεμα" στις επικουρικές συντάξεις.

Σε χρόνο d/t (για να καλύψουν και τις καθυστερήσεις, συχνά αδικαιολόγητες...) η κυβερνητική "πυραμίδα", από τα "ρετιρέ" μέχρι το ισόγειο, προσέρχεται στην τιτάνια προσπάθεια για πρωτόγνωρες εδώ και χρόνια αλλαγές. Ενας από τους "πρωταγωνιστές" αναμφίβολα της κατ' αρχάς 30ήμερης διαδρομής είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, που αύριο θα σημάνει την έναρξη του διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα.

"Δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ και να μην έχει σχηματοποιηθεί το πλάνο των προτάσεων για το φορολογικό", τονίζει κυβερνητικός παράγοντας, αποκαλύπτοντας ότι πρόθεσή τους είναι το νέο φορολογικό σύστημα να αποτελέσει ταυτόχρονα τη βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με τους πολίτες.

Νέες θυσίες
Διευκρινίζει ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο, από τη στιγμή που οι πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα κληθούν από το φθινόπωρο να... αδειάσουν τις τσέπες τους, πληρώνοντας νέους φόρους λόγω Μεσοπρόθεσμου και των ευρύτερων συμφωνιών.

Το πλήρες σχέδιο των αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση με το Ενιαίο Μισθολόγιο έχει επίσης πάρει τον δρόμο της εφαρμογής. Ο κ. Δ. Ρέππας το έχει παραδώσει στον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο ο οποίος, όπως αναμένεται, θα βάλει την τελική σφραγίδα. Ενιαίο μισθολόγιο σημαίνει σε γενικές γραμμές: οι υπάλληλοι με την ίδια θέση, με την ίδια προϋπηρεσία, έστω και αν δουλεύουν σε διαφορετικό υπουργείο θα έχουν τον ίδιο μισθό. Θα είναι εφεξής "κρατικοί υπάλληλοι" (π.χ. όχι υπάλληλοι στο Οικονομικών, στο Παιδείας ή αλλού).

Η έννοια του "κρατικού υπαλλήλου" διευκολύνει κατά την κυβέρνηση την κινητικότητα και μπορεί να απελευθερώνει με "άνεση" τις εσωτερικές αλλαγές στο κράτος. Οσο για τα επίδομα: από το "κούρεμα" μένουν ανέπαφα μόλις τέσσερα, το οικογενειακό, το ειδικών συνθηκών, το επίδομα θέσης και των παραμεθόριων περιοχών.

Τα άλλα επιδόματα θα περικοπούν σταδιακά και σε βάθος τριετίας. Μέρος αυτών θα ενσωματωθεί ενδεχομένως στον βασικό μισθό. Σε "κούρεμα" άλλωστε φαίνεται ότι οδηγούνται και οι επικουρικές συντάξεις. Ο υπουργός Εργασίας, κ. Κουτρουμάνης και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ετοιμάσει πλάνο με προτεραιότητες που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία με... μη βιώσιμο χρέος και χρόνια προβλήματα.

Οι συγχωνεύσεις
Εξαιρετικά σημαντικός στόχος είναι αυτός των συγχωνεύσεων των Δημόσιων Οργανισμών.

Ο κ. Βενιζέλος εντός της εβδομάδας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς, ώστε να κλείσουν τις "λεπτομέρειες" με τα "λουκέτα" στους Οργανισμούς και τους 7.000 εργαζόμενους.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει δεσμευτεί να κάνει τα πρώτα βήματα με πυξίδα το "Μεσοπρόθεσμο" και τα σαφή χρονοδιαγράμματα για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Γύρω στις 25 του μήνα θα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που έχει ήδη προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Φώφη Γιωτάκη

Τα νέα πρόσωπα στο στρατηγείο της επικοινωνίας και του πολιτικού σχεδιασμού

"Αέρα" ανανέωσης στο επικοινωνιακό "στρατηγείο" της κυβέρνησης φέρνει ο... καυτός Αύγουστος, ύστερα από τον ορισμό στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου του κ. Ηλία Μόσιαλου και την πλαισίωσή του από ομάδα νέων συνεργατών.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε δεχθεί από την επομένη του τελευταίου ανασχηματισμού τις σχετικές εισηγήσεις, και σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες πήρε τις τελικές αποφάσεις του για την ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου προ 20ημέρου. Ζήτησε μάλιστα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους να μην προβούν σε έμμεσες ανακοινώσεις, αναζητώντας τον κατάλληλο χρόνο στην πολύπλοκη συγκυρία. Οι ίδιες οι πληροφορίες λοιπόν "αποκαλύπτουν" ότι ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος θα αποκτήσει την Τετάρτη και επισήμως υφυπουργό, ακόμη έναν γενικό γραμματέα και διευθυντή του Γραφείου του με αυξημένο ρόλο.

Η "πεντάδα" του Επικρατείας σε συνεργασία με τον "πρωινό καφέ" (τους κ. Ρέππα, Ελενόπουλο, Αθανασάκη, Πρωτόπαπα, τη Ρεγγίνα Βάρτζελη και άλλους) θα έχουν την ευθύνη όχι μόνο της επικοινωνιακής χάραξης, αλλά και της ευρύτερης διαχείρισης της πολιτικής συγκυρίας που αφορά την κυβέρνηση - εντός και εκτός χώρας.

Από μικρός
Με ποια πρόσωπα θα ενισχύσει το επιτελείο ο κ. Μόσιαλος; Υφυπουργός Επικρατείας ορκίζεται την Τετάρτη ένα στέλεχος από τη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για τον 33χρονο κ. Αγγελο Τόλκα, που εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009. Είναι δικηγόρος, από "μικρός" στις "πράσινες" οργανώσεις, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΑΣΠ Νομικής Θεσσαλονίκης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Ημαθίας το 2006, μέλος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά και έχει σημαντική εμπειρία από τη συμμετοχή του σε προγράμματα και πρωτοβουλίες -σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο- εθελοντισμού.

Είναι από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές που δεν "πρωταγωνίστησαν" στην άσκηση σκληρής κριτικής κατά της κυβέρνησης - "τα λέει καλύτερα και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο" έγραφαν σε τοπική εφημερίδα της Νάουσας προ ημερών.

Ποιοι είναι οι δύο γενικοί γραμματείς; Τους έχουν αποκαλέσει και "Διόσκουρους", αφού είχαν στενή συνεργασία όντας στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου κατά την προεκλογική περίοδο και αργότερα υπό τον Γ. Ραγκούση ως γενικοί γραμματείς στο υπουργείο Εσωτερικών και στο τιμ του Πολιτικού Σχεδιασμού. Ο 37χρονος Γιώργος Πετρουλάκης βρίσκεται ως γενικός γραμματέας Ενημέρωσης από την πρώτη στιγμή δίπλα στον κ. Μόσιαλο. Θα έχει την ευθύνη κυρίως των ευρωπαϊκών και διεθνών ΜΜΕ - ενώ θεωρείται από τους βασικούς συντάκτες του "βασικού σχολιασμού" του ΠΑΣΟΚ.

Ο 43χρονος Δημήτρης Στεφάνου αναχωρεί από τη Γενική Γραμματεία του Εσωτερικών και ορίζεται γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και ΜΜΕ (για τα Δημόσια και Ιδιωτικά). Είναι δικηγόρος, εργάστηκε ως διευθύνων επιμελητής στο Ινστιτούτο του "Χάγκεν". Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Νομικό Γραφείο του Κ. Σημίτη και κατόπιν στο ΥΠΕΞ. Εβαλε τη "σφραγίδα" του στη σύνταξη του "Καλλικράτη" και σε πολλούς άλλους νόμους.

Διευθυντής στο γραφείο του κ. Μόσιαλου ένας από τους συνεργάτες του στο ΙΣΤΑΜΕ. Πρόκειται για τον κύριο Ν. Παπαδάκη, αν. καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ιδιαίτερη επιστημονική δράση και συγγραφή μελετών που έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Αγγ. Τόλκας
Υφυπουργός Επικρατείας ορκίζεται την Τετάρτη ο 33χρονος δικηγόρος, που είναι από "μικρός" στις "πράσινες" οργανώσεις. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009.

Δημ. Στεφάνου
Ο 43χρονος δικηγόρος που έβαλε τη "σφραγίδα" του στη σύνταξη του "Καλλικράτη" και σε πολλούς άλλους νόμους, αναχωρεί από τη Γενική Γραμματεία του Εσωτερικών και ορίζεται γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και ΜΜΕ .
Από το ΕΘΝΟΣ