Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Στην κόψη του ξυραφιού η «Ελευθεροτυπία»

Ιδιαίτερα θερμό ενδέχεται να αποδειχθεί το φετινό καλοκαίρι για την «Ελευθεροτυπία». Η ιστορική εφημερίδα, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας λόγω της δραματικής μείωσης των διαφημιστικών εσόδων αλλά και των κυκλοφοριών (κάτι που αφορά συνολικά τον γραπτό Τύπο), βρίσκεται σε σκληρή διαπραγμάτευση με τις τράπεζες, προκειμένου να της εγκριθούν δάνεια για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η εφημερίδα αδυνατεί να εξοφλήσει τον Ιούλιο στους εργαζομένους (έχει βεβαίως καταβάλλει το πρώτο δεκαπενθήμερο και το επίδομα αδείας), και το απόγευμα αναμένεται...
η διοίκηση της εφημερίδας να εξηγήσει τους λόγους που δεν μπορεί να κάνει την πληρωμή των δεδουλευμένων, δίνοντας ταυτόχρονα και μια γενικότερη εικόνα της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, η ερχόμενη βδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της ιστορικής εφημερίδας, που ίδρυσε ο Κίτσος Τεγόπουλος το 1975 και σήμερα διοικεί η κόρη του Μάνια, αφού την Τρίτη αναμένεται η απάντηση των τραπεζών για το αν θα εγκρίνουν ή όχι το νέο δανεισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστή εταιρεία ορκωτών λογιστών έχει συντάξει, μετά από αίτημα της Μάνιας Τεγοπούλου, ένα business plan για την σωτηρία του φύλλου. Λέγεται ότι για να μπορέσει να γίνει βιώσιμη η εφημερίδα οι περικοπές στα έξοδα θα πρέπει να φτάσουν στο 40%. Υπό αυτήν την έννοια, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να δοθούν τα δάνεια στην εφημερίδα έτσι ώστε να μπορέσει να πληρώσει αποζημιώσεις των εργαζομένων στην περίπτωση που αναγκαστεί να κάνει απολύσεις.

Στελέχη της εφημερίδας υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης ενώ ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ έχει προαναγγείλει γενική συνέλευση των εργαζομένων για την Τετάρτη, την επομένη δηλαδή της οριστικής απάντησης για έγκριση ή μη των δανείων που έχει ζητήσει η Μάνια Τεγοπούλου από την Πειραιώς και την Alpha Bank. Όλοι ελπίζουν ότι το ιστορικό αυτό φύλλο δεν θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.
Από iefimerida