Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αλλαγή στάσης στην Ευρώπη - Επιχείρηση «Βοηθήστε την Ελλάδα!»

Την ώρα που από το υπουργείο Οικονομικών διατείνονται πως οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα βαίνουν καλώς και μπαίνουν, πλέον, στην "τελική ευθεία", τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως παρατηρείται μια μεταστροφή, μια αλλαγή τάσης στην ρητορική και στη φρασεολογία όλων όσοι μέχρι πρότινος εμφανίζονταν πολύ πιο κάθετοι και καυστικοί έναντι της Ελλάδας και των προσπαθειών της.

Για την ακρίβεια πολλαπλασιάζονται οι φωνές εκείνων που συνιστούν στην ΕΕ να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη και να βάλει στο τραπέζι λύσεις εφικτές και προπάντων αποτελεσματικές ...
για την διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος χρέους, με πιο χαρακτηριστική τη μεταστροφή των Γερμανών!

Ενδεικτικό το σημερινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal που αποκαλύπτει πως η Γερμανία δείχνει πλέον διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβαστικές κινήσεις προκειμένου να εγκριθεί ένα δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως “το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να αναβάλει την συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ώστε να διευκολυνθεί το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα”. Ουσιαστικά δηλαδή το Βερολίνο αφήνει προσώρας στην άκρη την πάγια θέση του για συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων σε όποια διαδικασία αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, αφού το αδιέξοδο είναι ορατό και ο χρόνος που απομένει μέχρι τα τέλη Ιουλίου και το ενδεχόμενο να ξεμείνει από ρευστότητα η Ελλάδα, είναι ασφυκτικός.

Εξάλλου, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της "τρόικας" με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα και την “σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωση μιας λύσης για την Ελλάδα”, προβλέπουν με δηλώσεις τους σε διεθνή μέσα ενημέρωσης από τις Βρυξέλλες παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για τους ίδιους παράγοντες που χαρακτήρισαν ανοικτά ως “σπέκουλα” τα χθεσινά δημοσιεύματα των Financial Times περί “διεθνούς παρέμβασης” στην ελληνική οικονομία.

Βέβαια οι FT “ξαναχτυπούν” σήμερα, με νέο δημοσίευμα που προβλέπει πως μια ενδεχόμενη “εθελοντική παράταση του προγράμματος αποπληρωμών των ελληνικών ομολόγων θα θεωρηθεί ως χρεοστάσιο από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης”.

Συγκεκριμένα οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο τονίζουν πως οι διεθνείς επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων είναι πεπεισμένοι πως η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κηρύξει στάση πληρωμών καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ανυπέρβλητα προβλήματα και τα σενάρια βοήθειάς της από τους πιστωτές της είναι “επισφαλή”!

Συνεπώς, συμπληρώνει η εφημερίδα, ακόμα και η προτεινόμενη ως προτιμητέα λύση της επιμήκυνσης του προγράμματος αποπληρωμών θα “τιμωρηθεί” από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, με την Standard & Poor's να έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε D (χρεοστάσιο).

Πάραυτα οι Ευρωπαίοι επιμένουν και χθες το βράδυ, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως “η πλήρης αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή, δεν προβλέπεται από κανέναν, οπότε δεν θα υπάρξει...”.

Για να συμπληρώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως η Ελλάδα δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας, ώστε και η Ευρώπη να έχει την επιλογή να τη βοηθήσει!