Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ταρακουνάει την κυβέρνηση το κύμα των Αγανακτισμένων

Πανικός από Πάγκαλο, «άνοιγμα» από Πεταλωτή
Μέχρι πριν μία εβδομάδα, ούτε που φαντάζονταν στην κυβέρνηση ότι οι κοινωνικές εκδηλώσεις κατά της τρόικας και της πολιτικής του μνημονίου, θα έπαιρναν τέτοιες διαστάσεις, που να φέρνουν στην πλατεία Συντάγματος περισσότερους από 100 χιλιάδες πολίτες, να διαδηλώνουν, παρότι «Αγανακτισμένοι», ειρηνικά.

Το γεγονός ότι με τη μεγάλη σε όγκο διαδήλωση της Κυριακής, συμπληρώνονται πέντε ημέρες συνεχών κινητοποιήσεων, με αυξητική τάση στη συμμετοχή, υποχρεώνει πλέον την κυβέρνηση να ...
εξετάσει πιο σοβαρά και με ψυχραιμία το φαινόμενο. Ο φόβος, μήπως ξεφύγει η κατάσταση και οι διαδηλώσεις λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας, είναι πια εμφανής και ο χειρισμός της κατάστασης στην ημερήσια ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στο δρόμο δύσκολα μπορεί μία κυβέρνηση να επιμείνει σε νέα σκληρά μέτρα, σε φοροκαταιγίδες και σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Προς τούτο ευελπιστούν ότι το θέμα θα το αντιμετωπίσει και η ίδια η τρόικα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που οφείλουν να αντιληφθούν το μέγεθος της λαϊκής δυσαρέσκειας και να δώσουν το χρόνο και τα μέσα στην Ελλάδα για να χειριστεί το οικονομικό της πρόβλημα.

Σε κυβερνητικούς παράγοντες υπάρχει βέβαια και η κρυφή ελπίδα ότι γρήγορα το κίνημα των Αγανακτισμένων θα καπελωθεί από κόμματα της Aριστεράς ή άλλους φορείς και θα ξεφτίσει. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Αγανακτισμένοι προκαλούν διχογνωμία στην κυβέρνηση και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θ. Πάγκαλος και ο Γ. Πεταλωτής έκαναν διαφορετικές προσεγγίσεις στο φαινόμενο. Ο μεν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χλεύασε τους διαδηλωτές, ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε κατανόηση.