Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

«Τσουνάμι» οργής χωρίς επιστροφή στην Αίγυπτο

Ιστορία που γράφεται με αίμα…
«Αυτό που ξεκίνησε δεν σταματά. Εχουμε όλοι ένα αίτημα: το τέλος του παρόντος καθεστώτος και την αρχή μιας νέας εποχής για μια νέα Αίγυπτο».

Με αυτά τα λόγια ο αντικαθεστωτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο άνθρωπος που επέστρεψε στην Αίγυπτο για να ηγηθεί του εξαγριωμένου πλήθους που τις τελευταίες ...
ημέρες μάχεται στους δρόμους για την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, έδειξε ότι δεν υπάρχει επιστροφή…

Οι χιλιάδες άνθρωποι που βγαίνουν καθημερινά σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, αγνοώντας απαγορεύσεις κυκλοφορίας, στρατιωτικά αεροπλάνα και άρματα μάχης έχουν αποφασίσει να γράψουν ιστορία, είτε ανατρέποντας το σημερινό καθεστώς, είτε θυσιάζοντας τον εαυτό τους προσπαθώντας…

Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τα δραματικά γεγονότα στην Αίγυπτο που έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 125 ανθρώπους, που έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία με χιλιάδες τραυματίες και που έχουν βυθίσει τη χώρα σε ένα απίστευτο χάος με λεηλασίες και πλιάτσικα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε την αιγυπτιακή κρίση με τους ηγέτες πολλών χωρών και επανέλαβε την ευχή του "για μια νέα κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες των Αιγύπτιων", ανακοινώθηκε σήμερα από το Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα ο κ. Ομπάμα είχε μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντάλα, τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. "Στη διάρκεια των συνομιλιών τους ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την ανησυχία του για τη βία που επικρατεί στη χώρα και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Επανέλαβε την υποστήριξή του στα οικουμενικά δικαιώματα του ατόμου, περιλαμβανόμενων των δικαιωμάτων για ειρηνικές συγκεντρώσεις, για ελευθερία του λόγου ενώ υποστήριξε μια μετάβαση της χώρας σε μια κυβέρνηση που θα απαντήσει στις επιθυμίες, τις ελπίδες και τα δίκαια αιτήματα του αιγυπτιακού λαού", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ προέτρεψε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ να απαντήσει στα αιτήματα του λαού για αλλαγές, ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον, ζήτησε μεταβίβαση της εξουσίας.

Και η Κίνα ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, συνεχίζοντας όμως να λογοκρίνει τις πληροφορίες για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα αυτή.

Τι γίνεται με τους ξένους πολίτες

Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην Αίγυπτο, εφόσον το επιθυμούν, αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, με την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε την απόφαση αυτή σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν από τη Δευτέρα του Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο. Έδωσαν επίσης άδεια να φύγουν από τη χώρα οι οικογένειες των μελών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο, αλλά και το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της.

Από την πλευρά της η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα στείλει τρία αεροσκάφη στην Αίγυπτο για τη μεταφορά των πολιτών της που βρίσκονται στη χώρα προς τη Ρώμη.