Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Aνάσες για δύο κατηγορίες

Σε αλλαγές στο παρά πέντε της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τους δημοσίους υπαλλήλους προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.
Η αναγνώριση πλασματικού χρόνου στις μητέρες και στους στρατιωτικούς, η συνταξιοδότηση στα 58 όσων γυναικών απασχολούνται στην καθαριότητα αλλά και ο περιορισμός των συντάξεων στις άγαμες θυγατέρες είναι οι βασικότερες ρυθμίσεις που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή.

Επιπλέον, με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες, επισημαίνει πως «το δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο». Αναλυτικά οι ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του δημόσιου τομέα είναι οι ακόλουθες: ...

Μητέρες ανηλίκων: Αναγνωρίζεται πλασματικός χρόνος για κάθε παιδί. Ο χρόνος αυτός ανέρχεται σε ένα έτος για το πρώτο παιδί και σε δύο έτη για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο.

Ο πλασματικός χρόνος λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση καθώς και για την προσαύξηση της σύνταξης, με την προϋπόθεση ο υπάλληλος να έχει συμπληρώσει 15 έτη πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Ο υπάλληλος έχει χρόνο ασφάλισης και σε άλλο φορέα κύριας σύνταξης ο πλασματικός χρόνος αναγνωρίζεται σε ένα μόνο ταμείο κατ΄ επιλογή.

Οι διατάξεις αυτές έχουν εφαρμογή για όσους υπαλλήλους έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Σημειώνεται πως και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (όπως ο Δ. Κουσελάς) είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει ρύθμιση για τις μητέρες ανηλίκων στο δημόσιο.

Με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των μητέρων με ανήλικα παιδιά αυξάνεται σταδιακά από το 2011 και θα φτάσει το 65ο έτος το 2013.

Μητέρες ανάπηρων τέκνων: Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση καθορίζεται στο 50ό έτος.

Σώματα Ασφαλείας: Ως πλασματικός χρόνος υπολογίζεται ο χρόνος σπουδών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και του πυροσβεστικού σώματος, ανεξαρτήτως του χρόνου κατάταξής τους για την απόκτηση ενός πτυχίου σχολής Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Αναγκαία προϋπόθεση είναι ο χρόνος αυτός να μη λογίζεται ως συντάξιμος σύμφωνα με άλλες διατάξεις. Σημειώνεται πως με ειδικό νόμο θα καθορίζονται οι μονάδες και οι υπηρεσίες στις οποίες ο χρόνος λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και μέχρι πέντε έτη.

Εργαζόμενες στην καθαριότητα στους δήμους: Το όριο ηλικίας το 2013 θα διαμορφωθεί τελικά στο 58ο έτος (αρχικά υπήρχε πρόβλεψη για το 60ό έτος).

Αγαμες θυγατέρες: Αποκτούν δικαίωμα σύνταξης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, που ισχύουν για τους άγαμους γιους και αδελφούς. Κατ΄ εξαίρεση οι ενήλικες άγαμες θυγατέρες που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που προσλήφθηκαν στο δημόσιο μέχρι και το 1982 δικαιούνται σύνταξη εφόσον:

Δεν έχουν μηνιαίο εισόδημα από το δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του δημοσίου, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά

Δεν έχουν φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το παραπάνω καθοριζόμενο κατώτατο όριο αναγόμενο σε ετήσια βάση

Δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη και δεν έχουν ασφαλιστεί για σύνταξη σε οποιοδήποτε ταμείο κύριας ασφάλισης για χρόνο με βάση τον οποίο προσδοκούν να θεμελιώσουν δικαίωμα ανταποδοτικής σύνταξης

Εχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Η σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατωτάτου ορίου σύνταξης του δημοσίου, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και για τις άγαμες θυγατέρες, που έλκουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα από γονείς που κατατάχτηκαν στις ένοπλες δυνάμεις ή τα σώματα ασφαλείας ή το πυροσβεστικό σώμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982.

Τέλος στο νομοσχέδιο υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.


ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Διορθώσεις όπου διαπιστωθούν λάθη

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει λάθη όπου διαπιστωθεί ότι έχουν παρεισφρήσει στο ασφαλιστικό ανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να έχει το αίσθημα της αδικίας», είτε πρόκειται για μικρές κοινωνικές ομάδες είτε είναι ατομικές περιπτώσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για «διορθώσεις, επανορθώσεις ή βελτιώσεις». Επιπλέον, απαντώντας στην επισήμανση του Γ. Καρατζαφέρη ότι υπάρχει κύμα φυγής στρατιωτικών που φτάνουν τις 8.000, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι μετά τη νομοθετική ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση έχουν σταματήσει οι αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση στις Ενοπλες Δυνάμεις και προέβλεψε ότι θα πολλαπλασιαστούν οι ανακλήσεις. Προσδιόρισε, μάλιστα, ότι οι παραιτούμενοι δεν είναι από τα ηγετικά κλιμάκια, απαντώντας έτσι στην πρόβλεψη του προέδρου του ΛΑΟΣ ότι του χρόνου δεν θα υπάρχουν διοικητές στις μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής ζήτησε να αναγνωριστούν τρία επιπλέον χρόνια για το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από την 1-1-2005 και μετά. Κατέθεσε, μάλιστα, σχετική τροπολογία. Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει το θέμα με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχει συνταγματικό κώλυμα, καθώς η τροπολογία δεν συνοδεύεται από έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Από την πλευρά του, ο κ. Παπουτσής επέμεινε και κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει τη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε να ψηφιστεί σήμερα η προτεινόμενη ρύθμιση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ από ΤΟ ΕΘΝΟΣ