Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Εριξε στην πυρά τρεις πρώην υπουργούς

Ο πρώην ηγούμενος δήλωσε ότι οι Ε. Μπασιάκος, Σ. Τσιτουρίδης και Π. Δούκας ήταν εκείνοι οι οποίοι πρότειναν τις ανταλλαγές, ενώ έδωσε «άφεση αμαρτιών» στους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Αγγέλου

Τους «γαλάζιους» πρώην υπουργούς Ευ. Μπασιάκο, Σ. Τσιτουρίδη και Π. Δούκα «έριξε» στο πυρ το εξώτερον ο πρώην ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ με την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ο οποίος έδωσε «άφεση αμαρτιών» στον σκληρό πυρήνα του συστήματος Καραμανλή, αν και επιβεβαίωσε τις προσωπικές επαφές που είχε με τον Θ. Ρουσόπουλο και τον Γ. Αγγέλου, αλλά και τις επισκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας ότι ...
«πήγαινε προσκλήσεις» για τις εκδηλώσεις του μοναστηριού.
Αρνήθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο, ενώ, αποποιούμενος ότι πρόκειται για σύγχρονο «Ρασπούτιν», εμφάνισε τον εαυτό του ως ακτήμονα και «υπηρέτη του γένους», που έχει στην τσέπη του 1 ευρώ και σύρθηκε από τους υπουργούς της ΝΔ ως... κουταβάκι -όπως είπε- στις «ιερές» ανταλλαγές των ακινήτων με τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ προφήτευσε ότι «θα έρθει πείνα στην Ελλάδα».

Στη μαραθώνια κατάθεσή του, που διήρκεσε 6 ώρες, ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ εξήγησε ότι ζήτησε να καταθέσει «γιατί λέγονταν πολλά για εμάς, χωρίς εμάς».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Μονή ήθελε τη λίμνη Βιστωνίδα και ότι στις επαφές με την κυβέρνηση ζήτησε χρήματα ή κρατικά ομόλογα, αλλά οι υπουργοί ήταν εκείνοι που πρότειναν τις ανταλλαγές. «Το λέω, με στεντόρεια φωνή, η Μονή σύρθηκε στις ανταλλαγές. Με το ζόρι δεχτήκαμε τις ανταλλαγές. Εμείς πήγαμε σαν τα κουταβάκια».
Αποκάλυψε ότι ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκος, του είπε «θα σας δώσουμε στην Επικράτεια διάφορα κομμάτια», ενώ ο πρώτος που έθεσε το θέμα ήταν ο προκάτοχός του: «Η ανταλλαγή άρχισε να μας σφυρίζεται από τον κ. Τσιτουρίδη». Κατέθεσε ακόμη ότι ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας τον έστειλε στον Τσιτουρίδη και ότι δεχόταν πιέσεις από τους φορείς της περιοχής ότι «θα έρθουν με τα λεωφορεία να κλείσουν την είσοδο του υπουργείου του» προκειμένου να φύγει η Μονή από τη λίμνη.
Επιχείρησε να δώσει ελαφρυντικά στον Θ. Ρουσόπουλο, λέγοντας ότι όταν πήγε στο μοναστήρι «δεν παρέστη ανάγκη να του το πει» και ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για τις ανταλλαγές με τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στη Μονή. Ακόμη, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του πρώην νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Μπότσιου ότι θα πάρει τηλέφωνο τον Γ. Αγγέλλου για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Οσον αφορά το Ολυμπιακό Ακίνητο «έδωσε» τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔ Κ. Γκράτσιο, λέγοντας ότι εκείνος του πρότεινε την ανταλλαγή. Επιβεβαίωσε, πάντως, τις επισκέψεις Ρουσόπουλου και Αγγέλου στη Μονή, καταθέτοντας ότι «έρχονταν κάθε Σάββατο του Λαζάρου για τρία χρόνια», όπως και τις επισκέψεις στο σπίτι του τότε υπουργού Επικρατείας, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήθελε να τον καλεί προσωπικά» στις εκδηλώσεις της Μονής δικαιολογώντας με τον τρόπο και τις επισκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλια, ο μάρτυρας υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις. Μία από αυτές έχει να κάνει με την αποστροφή του Εφραίμ ότι η Μονή είχε ζητήσει να γίνουν ανταλλαγές πριν από την άσκηση της αγωγής κατά του Δημοσίου, δηλαδή το 2003. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η Μονή χρειαζόταν 215 εκατ. ευρώ -όπως είπε- για έργα αναστύλωσης, ζητούσε τη λίμνη Βιστωνίδα για να κάνει μία μονάδα για παστά βιολογικά ψάρια, ένα μουσείο και ένα κέντρο για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Του Λευτέρη Γαλανού από το ΕΘΝΟΣ