Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Μπακογιάννη: Όχι στις εξεταστικές για την οικονομία

Δημόσια διαφοροποίηση Μπακογιάννη : Όχι στις εξεταστικές για την οικονομία
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε δημοσίως ότι διαφωνεί και με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για έρευνα από την βουλή της περιόδου 2004-2009 αλλά και με την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων από το 1981 και μετά.
Απευθυνόμενη στο ΠΑΣΟΚ είπε για το θέμα της εξεταστικής: «Η λογική σας για την Εξεταστική είναι...
εθνικά επιζήμια. Θα οδηγήσει τα δύο μεγάλα κόμματα σε μια ανταλλαγή πυρών, η οποία τελικά θα έχει έναν μόνο κερδισμένο: αυτούς οι οποίοι επιβουλεύονται την Ελλάδα και προσπαθούν να αναζητήσουν πρόσθετα επιχειρήματα εναντίον της.

Σας κάνω έκκληση, έστω και την τελευταία στιγμή. Είναι λάθος η λογική της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Όσο έχω υποστηρίξει με πάθος όλες τις εξεταστικές επιτροπές που αφορούν σκάνδαλα, τόσο λέω ότι αυτή η Εξεταστική θα οδηγήσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας σε μια δίνη, η οποία δεν θα έχει τέλος και θα οδηγήσει πάνω απ' όλα την Ελλάδα σε ακόμα δυσκολότερη θέση.»

Την κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε προ τριημέρου ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Κώστας Τασούλας ότι η ΝΔ θα καταθέσει την σχετική πρόταση. Εκείνη εξέφρασε την διαφωνία της αλλά είπε ότι θα συμμορφωθεί με την γραμμή αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Την Πέμπτη όμως ο κ. Τασούλας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι δεν τίθεται μεν θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά θα πρέπει την πρόταση να την υπογράφουν όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Κατόπιν τούτου η κ. Μπακογιάννη υπέγραψε την πρόταση για να μην θεωρηθεί όπως δήλωσε ότι «κάνει αντάρτικο» συνεχίζοντας πάντως να διαφωνεί.
Η κ. Μπακογιάννη επέλεξε ένα θέμα μείζονος πολιτικής προκειμένου να δηλώσει αυτόνομη παρουσία τόσο σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ όσο και με το δικό της κόμμα. Ωστόσο δεν βγήκε εκτός κομματικής γραμμής δείχνοντας και με ποιο τρόπο θα κινείται στο μέλλον εντός εκτός και επί τα αυτά της γραμμής της Ρηγίλλης.

Συνάντηση Σαμαρά Μπαρόζο στις Βρυξέλλες
Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως από τις Βρυξέλλες που βρισκόταν και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο ζήτησε την « άμεση στήριξη της ελληνικής οικονομίας, για το καλό της ίδιας της ευρωζώνης».

«Ήρθα στις Βρυξέλλες γιατί θέλω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος αναγνώρισε ότι στο παρελθόν έγιναν λάθη, «τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν» και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Πρότεινε, ειδικότερα, η ΕΕ να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φτάσει στη χρεοκοπία, είτε με κάποια μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων, είτε με την εγγύηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του 2011, είτε με τον συνδυασμό των παραπάνω.

Εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα και όχι θεωρητικά, «διαφορετικά οι αγορές δεν θα ησυχάσουν». Τέλος, τόνισε ότι θεωρεί την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «άκρως επικίνδυνη και αντιευρωπαϊκή» και κατέληξε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα και να βοηθήσει την Ελλάδα.
Από Πρώτο ΘΕΜΑ