Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ξέπλενε "μαύρο χρήμα" η μονή Βατοπεδίου

Σε πράξεις που συνιστούν «τυπολογία ξεπλύματος μαύρου χρήματος», αλλά που, σε συνδυασμό και με την έλλειψη συντονισμού εκ μέρους των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών και των τραπεζών, που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθούν, κατέφυγε η Μονή Βατοπεδίου.

Αυτά προκύπτουν από τις καταθέσεις στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Παναγιώτη Μαντούβαλου, αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα και προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και του Ιωάννη Γούσιου, εμπειρογνώμονα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κος Γούσιος, που μίλησε για «χαλαρό θεσμικό πλαίσιο» της Τράπεζα της Ελλάδας, σχετικά στη διακίνηση των μετρητών, τόνισε ότι: ....

«Είναι απαράδεκτο, να μπορεί σήμερα κανείς να κάνει μεταβίβαση ακινήτου, να αγοράζει ένα ακίνητο και να βεβαιώνει φαρδιά-πλατιά ο συμβολαιογράφος από κάτω, ότι μετρήθηκαν 10.000.000 ευρώ χωρίς την παρουσία μου - και με την κίνηση μετρητών να γίνεται η συναλλαγή.
Αυτό, όμως, δεν είναι θέμα δικό μας. Η Τράπεζα της Ελλάδος, το μόνο που έκανε είναι να βγάλει μια ντιρεκτίβα, μια οδηγία-σύσταση προς τα πιστωτικά ιδρύματα που να λέει ότι πάνω από 250.000 ευρώ, καλό θα είναι η συναλλαγή να γίνεται είτε με εντολές, είτε με επιταγές, ούτως ώστε να μπορείς να παρακολουθείς την πορεία των χρημάτων».

Επιπλέον ανέφερε ότι από την αξιολόγηση της διαδρομής του χρήματος, προέκυψαν πρόσωπα, αλλά, όπως εξήγησε, "επειδή δεν υπήρχαν ανακριτικές ανακριτικές δυνατότητες, δεν ξέρουμε σε πολλές περιπτώσεις γιατί έγιναν αυτά"

Είναι δε γεγονός ότι στη Μονή περιήλθαν εκατομμύρια ευρώ από τις μεταπωλήσεις των οικοπέδων που της παραχωρήθηκαν αντί της περιοχής της Βισθωνίδας, σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχει η ίδια, ή εκπρόσωποί της.

Ο Π Μαντούβαλος που μίλησε για "ξέπλυμα μαύρου χρήματος" αναφέρθηκε στην αγοραπωλησίας της εικονικής Σερβικής εταιρείαςGERUM, που υποτίθεται πως αγοράστηκε, και πουλήθηκε μετά από διετία σε τιμή τριπλάσια της τιμής αγοράς, ενώ την τραπεζική ανάληψη 2 εκ. ευρώ απ’ την Εμπορική Τράπεζα σε μετρητά από τον μοναχό Ευδόκιμο η Μονή τη δικαιολογεί ως κίνηση ενόψει της δέσμευσης των χρημάτων της.

Τόνισε πάντως ότι η μοναδική του αρμοδιότητα ήταν να καταθέσει τα όσα στοιχεία είχε, στον εισαγγελέα και να διαβιβάσει τα στοιχεία αυτά στις κατά τόπους υπηρεσίες Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ελεγχθεί η Μονή και οι συνεργάτες της για παραβίαση της φορολογικής νομοθεσίας, που ο ίδιος εκτιμά ότι συνέβαινε.

Ωστόσο και η Επιτροπή ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος στην οποία μετέχει ο κος Μαντούβαλος, ελέγχθηκε από τα μέλη της Εξεταστικής, για την μεταβίβαση της ευθύνης σε άλλες υπηρεσίες, όπως και στην καθυστέρηση αποστολής των σχετικών εγγράφωνθέμα για το οποίο επικαλέστηκε φόρτο εργασίας

Τέλος ο κος Μαντούβαλος αγνοούσε εάν ο εισαγγελέας ζήτησε την δικαστική συνδρομή της Κύπρου για το άνοιγμα των τραπεζικών συναλλαγών των εταιρειών με τις οποίες η Μονή Βατοπεδίου, δια του επιχειρηματία Άθου Κυρανίδη διακινούσε τεράστια ποσά, με τα οποία έκανε και την και στην πώληση του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες αντί 41 εκ. ευρώ.

Από τον κ. Δένδια εξ ονόματος της ΝΔ ζητήθηκε το άνοιγμα 13 συγκεκριμένων λογαριασμών εταιρειών που συνδέονται με τη Μονή.
Από news247 μέσω papatzides