Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Η δική μας εκδοχή για την «Ώρα της Γης»

Στη σημερινή εποχή η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επιφέρει σοβαρές και επικίνδυνες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον όπως, σημαντικές κλιματικές αλλαγές, μείωση του όζοντος, μείωση της βιοποικιλότητας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το μέλλον του πλανήτη.
Για τους λόγους αυτούς απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Το σβήσιμο των φώτων για μια ώρα δεν είναι λήψη μέτρων προστασίας, ούτε καν ημίμετρο. Εμείς προτείνουμε όλοι οι οργανισμοί, φορείς, σχολεία και επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει το «παρών» να εργαστούν για μια ώρα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων να συντάξουν ένα Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και να το θέσουν σε εφαρμογή.
Μόνο η σύνταξη του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στα «χαρτιά» δεν σημαίνει τίποτα, αν χρησιμοποιείται μόνο σαν ένα μέσο προβολής των εταιρειών όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα, αλλά απαιτούνται θυσίες, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του προσωπικού για την εφαρμογή του.
Με την εφαρμογή ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης από έναν οργανισμό επιτυγχάνονται άμεσες δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος μετουσιώνοντας στην πράξη την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης.
Επίσης με την εφαρμογή ενός ΣΠΔ τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζουν το κόστος εγκατάστασης, και παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην εφαρμογή τους, επιφέρουν οικονομική ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση στον οργανισμό που το εφαρμόζει.

Εν ευθέτω χρόνο θα αναρτήσουμε στο Blog ένα “Σχέδιο Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης» βασισμένο στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001:2004, για ένα Δήμο και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους είναι πραγματικά ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.